Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνες του Βερολίνου τίμησαν τη μνήμη του

Ελληνες και από τα δύο μέρη της πόλης του Βερολίνου συγκεντρώθηκαν το πρωινό της 1ης Απρίλη μπροστά στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη στο γήπεδο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών Επιστημών στη συνοικία Καρλσχόρστ της γερμανικής πρωτεύουσας και απέτισαν την οφειλόμενη τιμή στον εκτελεσμένο αγωνιστή της ειρήνης και του σοσιαλισμού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι συγκεντρωμένοι είχαν φέρει μαζί τους γαρίφαλα και τριαντάφυλλα και τα κατέθεσαν με εμφανή συγκίνηση στο βάθρο του μαρμάρινου ανδριάντα.

Ο ομιλητής της σεμνής τελετής έδωσε μια ζωντανή εικόνα για το ηθικό μεγαλείο του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, που υπήρξε μπροστάρης στον πατριωτικό αγώνα κατά της ξένης κατοχής της χώρας μας και ως την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, στα ιδανικά του ΚΚΕ.

«Οι δολοφόνοι του στην Αθήνα, είπε, φαντάστηκαν ότι με το σβήσιμο της μεγάλης αυτής καρδιάς από την Αμαλιάδα θα φοβίσουν το κόμμα του Μπελογιάννη και το λαό μας. Ομως γελάστηκαν. 48 χρόνια από τότε δεν έπαψε να αντηχεί στεντόρεια κάτω από τον ουρανό της Ελλάδας η πατριωτική φωνή: Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, έξω οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές από τα ιερά χώματα της πατρίδας μας, ειρήνη στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο».

Ενας άλλος, επιστήμονας, διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, το αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη, τον «άνθρωπο με το γαρίφαλο».

Εργο του γλύπτη Φριτς Κρέμερ

Οπως είναι γνωστό, η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης. Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Αυτό το κύμα της αλληλεγγύης δεν άφησε ασυγκίνητο και τον αντιφασίστα γλύπτη και χαράκτη αυτής της χώρας Φριτς Κρέμερ, τιμημένο δυο φορές με εθνικό βραβείο της ΓΛΔ. Είχε προηγούμενα φιλοτεχνήσει μνημεία των θυμάτων του φασισμού στη Βιέννη, στο Αουσβιτς, στο Μαουτχάουζεν και στο Μπούχενβαλντ και μετά το φρικιαστικό έγκλημα της Αθήνας φιλοτέχνησε με δαπάνη του κράτους το μνημείο Νίκου Μπελογιάννη. Τον παρουσιάζει περήφανο, με ψηλά το κεφάλι, αγέρωχο, με αλυσοδεμένα τα χέρια. Στιγματίζει έτσι τη βαρβαρότητα της αντίδρασης, αλλά και την απόφαση του αγωνιστή να σπάσει τα δεσμά της κοινωνικής καθυστέρησης. Στο βάθρο του ανδριάντα είναι εντοιχισμένη χάλκινη πλάκα, στην οποία έχει αναγραφεί απόσπασμα από την ομιλία του Μπελογιάννη στο έκτακτο στρατοδικείο, όπου υπερασπίστηκε την τιμή του Κόμματος και ουσιαστικά μετέτρεψε τους στρατοδίκες κατηγόρους τους σε κατηγορούμενους.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο εξωτερικό(2023-04-04 00:00:00.0)
Στα ιστορικά μνημεία του Βερολίνου(2018-11-06 00:00:00.0)
Ξενάγηση στο Μπούχενβαλντ(2012-10-21 00:00:00.0)
Το έργο γίνεται μνήμη - ιερή παρακαταθήκη αξιών και ιδανικών(2001-08-14 00:00:00.0)
Θα τον θυμόμαστε πάντα(1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ