Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ
ΚΚΕ, για να μας σέβονται!

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι των χωριών της μειονότητας στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, που, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα, επισκέφτηκε την περιοχή

Avaton

Κοτύλι, Τέμενος, Σάτρες, Κένταυρος. Τα μεγάλα και «ζωντανά» αυτά μεγαλοχώρια της Ορεινής Ξάνθης, όπου ζει η μειονότητα, το Σάββατο το βράδυ συγκλονίστηκαν από τα συνθήματα του ΚΚΕ. Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη μεγάλη αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, που τους επισκέφθηκε άλλη μια φορά, σε αντίθεση με βουλευτές και υποψηφίους άλλων κομμάτων που θυμούνται να περάσουν κάθε τέσσερα χρόνια. Επανειλημμένα βουλευτές του Κόμματος, η ίδια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, ήρθαν να μιλήσουν μαζί τους, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να παλέψουν γι' αυτά. Οσον αφορά τα στελέχη του Κόμματος στο Νομό Ξάνθης αυτοί έρχονται συνέχεια στα χωριά της μειονότητας, μεταφέρουν όπου μπορούν τα προβλήματα, τους καημούς αυτών των ανθρώπων. Ολοι εδώ γνωρίζουν με τα μικρά ονόματά τους αυτούς τους κομμουνιστές.

Στο Τέμενος όταν έμαθαν ότι θα επισκεφθεί την περιοχή τους το κλιμάκιο, κρέμασαν στα σπίτια και τα καταστήματα κόκκινες σημαίες. Οι νέοι και οι νέες έτρεχαν να ακούσουν τους ομιλητές του Κόμματος με έναν αυθορμητισμό που εντυπωσίαζε, συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, που, χωρίς να έχουν προπαγανδιστεί προηγούμενα, γέμιζαν αμέσως από πλήθος μόλις ο ομιλητής έπαιρνε το μικρόφωνο και καλούσε τους κατοίκους να έρθουν να ακούσουν τη φωνή του ΚΚΕ. Από τα καφενεία και τα άλλα καταστήματα, όταν έβλεπαν οι κάτοικοι τους κομμουνιστές, έβγαιναν να τους υποδεχτούν και όταν ο Στρατής Κόρακας μαζί και οι υποψήφιοι βουλευτές που τον συνόδευαν τους μιλούσαν, η απάντησή τους ήταν ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Οι κάτοικοι στο Τέμενος ανοιχτά δήλωσαν στον Στρατή Κόρακα ότι το χωριό θα ψηφίσει το ΚΚΕ «για να μάθουν να μας σέβονται, να μας υπολογίζουν», όπως είπαν.


Avaton

Ο Στρατής Κόρακας εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους και παράλληλα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της ΚΕ του Κόμματος και ιδιαίτερα της Γενικής Γραμματέα Αλ. Παπαρήγα.

«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων, όλων των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, για τα δικαιώματα της νεολαίας, των συνταξιούχων»», τους έλεγε.

«Αγαπάμε όλους τους εργαζόμενους, συμπλήρωνε, ανεξάρτητα ποια είναι η θρησκεία τους, η γλώσσα τους, η φυλή τους. Για μας αυτό που κυριαρχεί είναι ότι αυτοί είναι άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου».

Σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στον Κένταυρο και τις Σάτρες απευθυνόμενος στους δεκάδες ακροατές του, που κυρίως αποτελούνταν από νέους, τους κάλεσε να πυκνώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ. «Της νεολαίας, όπως τόνισε, που δείχνει το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας, της περηφάνιας και της τιμής, που ανοίγει το δρόμο για μια άλλη Ελλάδα, που θα είναι στοργική μάνα για όλα τα παιδιά της κι όχι κακή μητριά».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ, δήλωσε. Είχα έρθει και πάλι με τη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και του Αιγαίου. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι αν ο λαός των ακριτικών περιοχών δεν κάνει σημαία αγώνα το πόρισμα της Επιτροπής, αυτό θα ξεχαστεί σε κάποια συρτάρια. Ηδη το έχει χάσει και δεν έχουν έστω και ένα αντίγραφο. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η πολιτική τους απέναντι στην ύπαιθρό μας, αλλά ιδιαίτερα απέναντι στη μειονότητα δεν είναι από λάθος. Είναι σκόπιμα. Γιατί τα αφεντικά των Βρυξελλών διατάσσουν να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός κι άλλο».

«Αυτός είναι ο λόγος, συνέχισε, που βάζουν ποσοστώσεις ακόμη και στα καπνά που καλλιεργείτε εδώ, τον μπασμά, ο οποίος θεωρείται η καλύτερη ποιότητα στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνουν δρόμους, όπως εδώ στο χωριό σας, που τίποτα δεν κάνουν να καλυτερέψει η ζωή στην ύπαιθρο».

Στον Κένταυρο ο Στρατής Κόρακας, αναφερόμενος στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται, τόνισε ότι αυτή τη νιώθει καλύτερα η μειονότητα.

«Το ΚΚΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας, για να είναι τα μέλη της ισότιμοι πολίτες, χωρίς καμία διάκριση. Κι ακόμα για περισσότερα δικαιώματα, συμπλήρωσε, γιατί εσείς ζείτε σε μειονεκτικές περιοχές. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό σας. Μαζί σας είμαστε, όπως είμαστε μαζί με τους φτωχούς εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους».

Επίσης συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ειλικρινή φιλία του τούρκικου με τον ελληνικό λαό. «Για να υπάρξει πραγματική ειρήνη και φιλία, πρόσθεσε, θα πρέπει οι δύο λαοί να αποτινάξουν τα δεσμά».

Σε σχέση με τα προβλήματα της περιοχής, σημείωσε ότι παρά τα βήματα που έγιναν και χάρη στον αγώνα των κατοίκων, αλλά και του ΚΚΕ, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα. Δεσμεύτηκε ότι για μια σειρά από αυτά όχι μόνο θα παλέψει το Κόμμα μέσα στη Βουλή όταν αυτή ανοίξει, αλλά πολλά θα τα φέρει και στην Ευρωβουλή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

- Στην απαράδεκτη απόφαση να αποκλείονται οι κάτοικοι της μειονότητας από τη φρουρά των συνόρων, που πρόσφατα στελεχώθηκε στην περιοχή.

- Για τη μη χορήγηση στη μειονότητα έστω και μίας πρόωρης σύνταξης.

- Για την έλλειψη οδικής επικοινωνίας του χωριού Τέμενος με τον «έξω κόσμο».

- Για την έλλειψη σχολείου και γηπέδου άθλησης στον Κένταυρο, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του νομού, καθώς και για μια σειρά άλλα προβλήματα.

«Ας έρθουν εδώ αυτοί που διοργανώνουν τις γιορτές για το Μιλένιουμ να δουν πώς μπαίνει αυτή η περιοχή στο 2000», επισήμανε ο Στρ. Κόρακας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ