Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Νέος «γύρος» για τη Συρία

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

«Οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να επιτεθούν στη Συρία ή στο Ιράν» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο BBC. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ο επόμενος στόχος, διότι στο Ιράκ είμαστε για συγκεκριμένο λόγο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «καμία από αυτές τις χώρες δεν πρέπει να συνδράμει τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν» και κατέληξε: «Ο,τι γίνεται στην περιοχή σήμερα έχει δύο όψεις: η μία είναι το Ιράκ, η άλλη είναι η ανάγκη επίτευξης βημάτων σημαντικής προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις έμμεσες ή άμεσες απειλές τους, κυρίως προς τη Συρία. Την Πέμπτη, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι «πολεμικά εφόδια μεταφέρονται από τη Συρία προς το Ιράκ» και χαρακτήρισε «ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νεότερα, τις τελευταίες ημέρες, για τις κινήσεις του Ιράν».

Για «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «ορισμένα άτομα στη Συρία έχουν συμφέρον να συμβάλλουν με έναν τρόπο που δεν είναι προς το συμφέρον των δυνάμεών μας στο Ιράκ», υποστήριξε, χτες, ο εκπρόσωπος των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς. Στο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «φυσικά οι ΗΠΑ δε θα αδιαφορήσουν για καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατική δραστηριότητα». Αλλά απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι θα εξαπολυθεί νέα προληπτική στρατιωτική επίθεση, απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει πόλεμος εναντίον των χωρών αυτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ