Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Οι εισβολείς εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Αναχωρεί αύριο δεύτερη αποστολή, με στόχο να φτάσει στη Βαγδάτη

Με στόχο να παρακάμψουν τα εμπόδια που βάζουν οι Αμερικανοβρετανοί εισβολείς στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ιρακινό λαό, ξεκινά αύριο, Κυριακή, η δεύτερη αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου», με στόχο να φτάσει στη Βαγδάτη. «Οι Αμερικανοί θέλουν να απαγορέψουν κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός της δικής τους, θα περνάνε τα σύνορα μόνο αν είναι κάτω απ' την ομπρέλα του λεγόμενου συνασπισμού», είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιάννης Μουζάλας.

Η πρώτη αποστολή, που κατάφερε να φτάσει στο Ιράκ, κρατήθηκε στην Ιορδανία για 10 μέρες. Σε ερώτηση αν κρατήθηκε απ' τις ιορδανικές αρχές ή τον αμερικανικό στρατό, η απάντηση ήταν: «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, γιατί θα ξανασυνεργαστούμε»... Για το αν οι εισβολείς ζητούν δήλωση υποστήριξης στο λεγόμενο συνασπισμό ως προϋπόθεση, για να περάσουν ο Γ. Μουζάλας απάντησε με νόημα, «κανένα σχόλιο»...

Χτες, ξεκίνησαν δύο κοντέινερς με φάρμακα και τρόφιμα. Δύο ακόμα κοντέινερ με φάρμακα βρίσκονται στα σύνορα Ιράν - Ιράκ και τρία στο Αμμάν.

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε επικίνδυνη την αντίληψη πως είναι νωρίς για ανθρωπιστική βοήθεια. «Τώρα τη χρειάζεται ο ιρακινός λαός και όχι μετά τον πόλεμο», τόνισε και ευχαρίστησε «τους 10.000 απλούς ανθρώπους, που από το υστέρημά τους συγκεντρώθηκαν 200.000 ευρώ», όπως επίσης και 500 ανθρώπους που εργάστηκαν για τη συγκέντρωση και το πακετάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα έξοδα μεταφοράς των δύο κοντέινερ που ξεκίνησαν χτες θα καλύψει η ΓΣΕΕ.

  • Δραματικές εικόνες από τη Βαγδάτη μεταφέρει εξαμελής ομάδα των Ελλήνων «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Ενας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος και ένας γιατρός επείγουσας ιατρικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, εντάχτηκαν σε χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου Αλ Κίντι, της Βαγδάτης, για την αντιμετώπιση των αναγκών. Μόνο, χτες, το νοσοκομείο δέχτηκε 19 τραυματισμένους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ