Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μια απάντηση του ΑΠΕ

Είναι θετικό κατ' αρχάς το γεγονός της άμεσης αντίδρασης του κ. Χριστοδουλίδη, γενικού διευθυντή του ΑΠΕ, σε χτεσινό μας σχόλιο σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του πολέμου. Στη σχετική επιστολή, λοιπόν, που μας απέστειλε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ «δε δέχονται καμία υπόδειξη, παρέμβαση ή εντολή από πολιτικά πρόσωπα, πολύ περισσότερο από διπλωματικούς εκπροσώπους». Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στο «εξωτερικό δελτίο» είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων των διεθνών πρακτορείων. Για παράδειγμα, η φράση «συμμαχικές δυνάμεις» αναφέρεται από τα διεθνή πρακτορεία, κυρίως όταν αποτυπώνουν δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανο-βρετανικής πλευράς. Τρίτον, «οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ ακολουθούν τους κανόνες δεοντολογίας των επαγγελματικών ενώσεών τους και του ΟΔΗΓΟΥ ΓΡΑΦΗΣ που ενέκρινε το ΔΣ του ΑΠΕ. Δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, ούτε αλλοιώνουν ή προσαρμόζουν τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ανάλογα με τις δικές τους απόψεις». Τέταρτον, «όσον αφορά τις απόψεις των εργαζομένων στα ερωτήματα που βάζετε, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους τους για το θέμα». Πέμπτον, «όσον αφορά το ΑΠΕ, αυτό προσπαθεί να τηρήσει τους κανόνες λειτουργίας ενός επαγγελματικού, ανεξάρτητου και αξιόπιστου Πρακτορείου Ειδήσεων. Ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας που καθιερώθηκαν - εδώ και χρόνια στο χώρο μας - και προσπαθεί να αποτυπώνει την αλήθεια, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει».

Σχετικά με την προαναφερόμενη απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο χαρακτηρισμός των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων ως «δυνάμεων εισβολής» είναι μέρος της αλήθειας, για ό,τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Το ίδιο ισχύει για το χαρακτηρισμό του πολέμου ως άδικου και παράνομου, για την ωμή και βίαιη κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ, κλπ., κλπ. Οταν δεν τους αναφέρεις, λες - το πολύ - τη μισή αλήθεια. Και η μισή αλήθεια μπορεί να είναι ένα ολόκληρο ψέμα...

Δεύτερον, δε ρωτήσαμε τις απόψεις των εργαζομένων στο ΑΠΕ για τον πόλεμο, αλλά κρίνουμε την άποψη, που περιέχουν οι ειδήσεις και τα τηλεγραφήματα του Πρακτορείου. Κι αν, πράγματι, συμβαίνει αυτό, που λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, η τελευταία δεν είναι αυτή των εργαζομένων στο Πρακτορείο, αφού «δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ». Δε λέει, όμως, ο κ. Χριστοδουλίδης, ποιος καθορίζει την υπαρκτή γραμμή πλεύσης και άποψη του ΑΠΕ. Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να υποθέσει την απάντηση.


Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ