Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού συγκλονίζουν

Με φρίκη, τρόμο, οργή και αγανάκτηση παρακολούθησα αυτές τις μέρες από την τηλεόραση τους ορυμαγδούς βομβαρδισμών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στις μεγάλες πόλεις του Ιράκ και ιδιαίτερα τη Βαγδάτη.

Συγκλονίζομαι βλέποντας το δράμα του λαού από το ανελέητο μακελειό των νεοναζί του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με πρώτο και καλύτερο τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους. Ωρες ώρες το μίσος μου ενάντιά τους κορυφώνεται.

Για νίκη μιλάνε οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, σ' αυτόν τον πιο βρώμικο απ' όλους τους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - αν και στο Βιετνάμ παρ' όλη την υπεροπλία τους και τις βόμβες ναπάλμ, χάσανε!

Νίκη στρατιωτική των επιδρομέων ιμπεριαλιστών δεν αποκλείεται. Ομως, ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά, είναι από τώρα χαμένοι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους. Και η Ιστορία διδάσκει ότι μετά την ιδεολογική ήττα, έρχεται και η στρατιωτική.

Το ηθικό σ' ένα στρατό δίνει φτερά, στον καθένα. Κι ένας στρατός που υπερασπίζεται τα χώματα της πατρίδας του και ιδανικά, όπως η ελευθερία, υπερέχει σε δύναμη και ορμή πολλαπλάσια των επιδρομέων. Το είδαμε στον πόλεμο ενάντια στο φασίστα Μουσολίνι, στα αλβανικά βουνά. Με τον αέρα που ορμούσαμε συντρίψαμε τις στρατιές του Μουσολίνι. Τέτοια είναι η επίδραση του ηθικού και στους Ιρακινούς.

Με εξοργιστικά ψεύδη στον αμερικανικό λαό και σ' όλους τους λαούς και τα απίστευτα εγκλήματα που διαδραματίζονται τώρα στο Ιράκ, για να μην πούμε από το 1991, γενοκτονίας των Ιρακινών, γερόντων, γυναικών και παιδιών, με τις τερατογενέσεις, τη λευχαιμία, τον υποσιτισμό, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, και όχι μόνον, ξεπέρασε τον εαυτό του, σε παραλογισμό, φρίκη και απανθρωπιά.

Βδομάδες τώρα βλέπουμε στην τηλεόραση να παρελαύνουν διαμαρτυρόμενοι χιλιάδες άνθρωποι σε βάρος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Δε θυμάμαι ποτέ τόσο πάθος, τέτοια οργή, στους αγωνιστές της ειρήνης, ενάντια στα εγκλήματα των πολεμοκάπηλων, με κύρια δύναμη την εργατική τάξη στη χώρα μας. Τώρα ανέβηκε ο βαθμός της έντασης, το πλάτος και το βάθος της συνειδητοποίησης και της αυτοπεποίθησης για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Για τα εγκλήματά τους αυτά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους πρέπει να πληρώσουν. Το ίδιο και στη χώρα μας να πληρώσουν οι συνυπεύθυνοι, κυβέρνηση και ΝΔ και οι παρατρεχάμενοι. Σ' ένα χρόνο περίπου έχουμε εκλογές και η ψήφος των πολιτών κι από τα δυο φύλα πάνω από τα 18, πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, για ν' ανεβάσουμε όσο μπορούμε πιο ψηλά, τις ψήφους του ΚΚΕ και των συμμάχων του, για μια λαϊκή εξουσία προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας, προς όφελος της προόδου.

Με τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, θαρρώ ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το βάρβαρο καθεστώς του καπιταλισμού, που ως σύστημα εκτρέφει και συντηρεί τον ιμπεριαλισμό. Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν είναι μόνο νομοτελειακά αναγκαία, αλλά και αναπόφευκτη.

Και εδώ θα τελειώσω, όπως τελειώνει το τελευταίο ποίημά μου, Δεκέμβρης 2002, που με τίτλο «Η δύναμη της νομοτέλειας» βραβεύτηκε με Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό της ΔΕΕΛ με πρόεδρο την κ. Χρ. Βαρρα και απαγγέλθηκε από μένα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στους Αμπελόκηπους:

«Θα ξημερώσει ένα πρωί / που ο ζωοδότης ήλιος / ως χτες, προχτές και πάντα / θα ξεπροβάλει ολόφωτος απ' την Ανατολή / κι οι άνθρωποι, κίτρινοι, μαύροι και λευκοί / θα ζουν, σαν σε παράδεισο / πάνω στην όμορφή μας Γη...».


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ
Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ