Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Υποκρισίας το ανάγνωσμα... ..

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα «πρωτοβουλίες» για ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συμμετέχει στο βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, εκμεταλλευόμενη έτσι πολιτικά τα αντιπολεμικά αισθήματα και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από την πρόεδρο της ΕΝΑΕ Φ. Γενημματά και τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ι. Χαραλάμπους, έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αφού εκθείασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν συγκεντρώσει δήμοι, νομαρχίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Εκκλησία. Ομως, τόσο ο υπουργός, όσο και οι άλλοι ομιλητές, δεν προσδιόρισαν πώς αυτή η βοήθεια θα φτάσει στο δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ. Ολοι έκαναν έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων αντί τροφίμων. Σήμερα, πάντως, αναχωρεί «C 130» με τρόφιμα, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε αποθήκες στην Ιορδανία.

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Λ. Κανελλόπουλος, ανακοίνωσαν ότι με ευθύνη της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ θα μεταφερθεί στο Ιράκ υγειονομικό υλικό, που συγκέντρωσε το υπουργείο, αξίας 20 εκατ. δραχμών.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το Ιράκ βυθίζεται σε μια πρωτοφανή για την εποχή μας ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια παιδιά να βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο και το σύνολο του πληθυσμού να αντιμετωπίζει την έκρηξη νόσων όπως η ιλαρά, η χολέρα, ο τύφος. Ομως η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται από διάφορες οργανώσεις βρίσκεται παγιδευμένη από τις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του Ιράκ και γίνεται «όπλο» στα χέρια των εισβολέων, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Λ. Κανελλόπουλος, να γίνεται καθημερινός «πόλεμος» ανάμεσα στις δυνάμεις εισβολής και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε στη Βαγδάτη, γι' αυτό και η βοήθεια που θα μπορέσει να φτάσει πρέπει να είναι είδη πρώτης ανάγκης», είπε ο Λ. Κανελλόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε λίστα με τα είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που αποδεδειγμένα χρειάζεται ο ιρακινός λαός. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, αναλγητικά - αντιπυρετικά, δερματολογικές αλοιφές και οφθαλμολογικά κολλύρια, εμβόλια και ιατρικά αναλώσιμα (σύριγγες, αντισηπτικά χώρου και δέρματος, γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ