Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

Θρίλερ με το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες, μέχρι και χτες βράδυ, για το τι ακριβώς συνέβαινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το οποίο απέχει περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Το σίγουρο είναι ότι σφοδρές μάχες μαίνονταν στην περιοχή ενώ η Βαγδάτη πέρασε άλλη μια νύχτα υπό καταιγιστικούς βομβαρδισμούς. Ανοιχτά παρέμεναν και αρκετά από τα πολεμικά μέτωπα στο νότιο Ιράκ ενώ στο βορρά, κύριο χαρακτηριστικό για πολλοστή μέρα ήταν οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί των ιρακινών θέσεων από αμερικανικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 30.000 ή και περισσότεροι άνδρες του τακτικού ιρακινού στρατού και των παραστρατιωτικών, βρίσκονται πίσω από τις προκεχωρημένες θέσεις των αμερικανικών δυνάμεων γύρω από τη Βαγδάτη, αναγκάζοντας αρκετά μεγάλο κομμάτι των εισβολέων να παραμένουν στα μετόπισθεν κυκλώνοντας πόλεις και χωριά.

Θρίλερ με το αεροδρόμιο

Ολους τους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου «Σαντάμ Χουσεΐν», που μετονομάστηκε από την αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ, σε «διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης», ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριξε, χτες, ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Ο Μπρουκς συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Τικρίτ με τη Βαγδάτη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων από τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν προς την πρωτεύουσα.


Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε, επικαλούμενος και ένα βίντεο που παρουσίασε στους δημοσιογράφους, ότι οι ιρακινές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία, για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους ενώ ανακοίνωσε ότι στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, μετά από εισβολή σε κτίριο που μοιάζει να είναι «κέντρο εκπαίδευσης για χημικό πόλεμο», βρέθηκαν φιαλίδια με ύποπτη σκόνη αλλά και διάφορα έγγραφα, τα οποία εξετάζονται καθώς υπάρχει «η υποψία ότι πρόκειται για απαγορευμένα όπλα». Ο Μπρουκς, πάντως, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη «μάχη της Βαγδάτης», κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» και ότι «θα πάρει χρόνο μέχρι να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ελέγξουν με ασφάλεια την πόλη», την οποία, όπως δήλωνε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δεν πρόκειται να πολιορκήσουν επί μήνες.

Σύμφωνα με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ελάχιστες είναι οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή που προβάλλουν ακόμη αντίσταση και ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 320 Ιρακινοί στρατιώτες, καταστράφηκαν πολλά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού όπως και πολυβολεία, ενώ αποκρούστηκε μια ιρακινή απόπειρα αντεπίθεσης.


Associated Press

Από την άλλη πλευρά, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, παραδεχόταν ότι μάχες γίνονται στο αεροδρόμιο και προανήγγειλε μια «αντεπίθεση με μη συμβατικές μεθόδους» από τις ιρακινές δυνάμεις «που θα οδηγήσει στο θάνατο όλες τις δυνάμεις εισβολής που βρίσκονται στο αεροδρόμιο», πιθανώς και αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο αλ Σάχαφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα πρόκειται για επίθεση με απαγορευμένα όπλα, αλλά μάλλον «για συντονισμένη επιχείρηση αυτοκτονίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί και μάχες

Κατά τ' άλλα, η Βαγδάτη πέρασε τη νύχτα βυθισμένη στο σκοτάδι, μια κίνηση που φέρεται να οφείλεται στην πρόθεση των ιρακινών αρχών να μετακινήσουν δυνάμεις μέσα από την πόλη. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά και στα δυτικά της πόλης ενώ από τα νότια προάστια ακούγονταν κατά διαστήματα, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, πυκνά πυρά πυροβολικού.

Σύμφωνα, επίσης, με ανταποκριτές, αργά χτες το απόγευμα, ακούστηκαν πυρά βαρέων όπλων και πυροβολικού και από κάποιο σημείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί για τι ακριβώς επρόκειτο. Δημοσιογράφοι μετέδιδαν ότι τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες πολίτες και στρατιώτες από τις μάχες πέριξ του αεροδρομίου και ότι όσοι άμαχοι κατάφεραν να επιζήσουν, αναζητούσαν, με το πρώτο φως της μέρας, καταφύγιο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αμερικανικές πηγές, από τις προκεχωρημένες μονάδες που βρίσκονται στα νότια της Βαγδάτης, υποστήριζαν ότι, αν και συναντούν σθεναρή αντίσταση προχωρώντας βορείως του αλ Κουτ προς την ιρακινή πρωτεύουσα, έχουν παραδοθεί, τις τελευταίες ώρες, στις αμερικανικές δυνάμεις, τουλάχιστον 2.500 μέλη της Μεραρχίας «Βαγδάτη» της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Η είδηση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, ούτε και οι ισχυρισμοί ότι «καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς» η Μεραρχία «Νίντα» της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Θολό παρέμενε το τοπίο όσον αφορά στην έκβαση των μαχών και στα άλλα μέτωπα του νοτίου Ιράκ. Η Καρμπάλα, σύμφωνα με τους Αμερικανο-βρετανούς επιτελείς, ελέγχεται, αν και ανεξάρτητες πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης μέσα στην πόλη. Ανάλογο φέρεται να είναι το σκηνικό και στην πόλη Νατζάφ, από τα περίχωρα της οποίας οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν διαρκώς εφόδους προς το κέντρο αλλά δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση των εκεί ιρακινών δυνάμεων. Περικυκλωμένη παραμένει και η Νασρίγια, με τις μάχες να μαίνονται στα πέριξ, για πολλοστή μέρα, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις, παρά τις ενισχύσεις, να μην μπορούν να τη θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Νοτιότερα στη Βασόρα, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις επιχείρησαν, χτες το πρωί, να προχωρήσουν λίγο από τα ανατολικά περίχωρα όπου έχουν κατασκηνώσει προς την παραγκούπολη που βρίσκεται μπροστά τους αλλά ενεπλάκησαν σε σφοδρές οδομαχίες πριν υποχωρήσουν. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί πολιτοφύλακες, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπάρχουν απώλειες και από τις βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως δηλώνουν, «προτιμούν να υπάρχει αργή προέλαση που θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση, αργά πλην σταθερά, της υποστήριξης των κατοίκων, παρά καταιγιστική έφοδος».

Τέλος, στο βόρειο μέτωπο, οι ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν γέφυρα βορείως της πόλης Χαζέρ υπό τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών που «καλύπτουν» από αέρος τις επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών. Αργά χτες το απόγευμα, πυκνά πυρά ιρακινών όλμων έπληξαν κουρδικές θέσεις στη συγκεκριμένη πόλη ενώ, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, συνεχίζονταν οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές κατά των ιρακινών θέσεων. Εκτός από τον ιρακινό στρατό που υποχωρεί, σταδιακά προς τις δύο βασικές πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ, τα σπίτια τους εγκαταλείπουν και χιλιάδες Ιρακινοί κάτοικοι των πέριξ χωριών, που αναζητούν καταφύγιο νοτιότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ