Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σοκ και...

Η λέξη που παραλείπεται είναι το «δέος». Μια λέξη σύνθετη, που σημαίνει φόβος και θαυμασμός, κυρίως σε κάτι δυσοίωνο που πρόκειται να συμβεί, ή μπροστά στον εχθρό. Αυτό που υπονοούσαν εκείνοι που ξεκίνησαν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ ήταν το δέος του λαού και του στρατού μπροστά στην πολεμική βιομηχανία, η οποία, στην πραγματικότητα, έχει αντικατασταθεί με την έκφραση πολεμική τεχνολογία.

Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, δίνει και άλλες δυνατότητες. Ειρηνικές. Από τα πιο απλά, όπως τα σκεύη της κουζίνας και της καθαριότητας, την επικοινωνία και άλλα, ακόμα και τις αερογραμμές, που συντομεύουν τις μετακινήσεις μας.

Αυτό τον καιρό, με τον πόλεμο, για παράδειγμα, γίνεται τρομερά μεγάλη χρήση του διαδικτύου. Βοηθάει στην ταχύτατη πληροφόρηση, στην επικοινωνία ανάμεσα σε αντιπολεμικές ομάδες ή άλλα σύνολα που οργανώνουν τη δράση τους και την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών ανάμεσα σε άτομα.

Η χαρά του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου να δέχομαι από πολλές μεριές του κόσμου διάφορα μηνύματα, όπως ότι οι προοδευτικοί Τούρκοι δικηγόροι της Σμύρνης πηγαίνουν στο Ιράκ, μετριάζεται ή, πολλές φορές, ακυρώνεται από το περιεχόμενο κάποιου μηνύματος.

Από την πρώτη μέρα της εισβολής στο Ιράκ, έστειλα στους υπερατλαντικούς φίλους μου, από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Ακτή, το δικό μου μήνυμα: Οντως, σοκ και δέος (Shock and awe, indeed).

Μου εστάλη αμέσως η απάντηση των παραληπτών: Οντως, σοκ και ντροπή(Shock and shame, indeed).

Ηταν, πιθανόν, η πρώτη φορά που η τόσο λακωνική ανταλλαγή δε συνοδευόταν από κανένα αλλά (but).

Τέτοια ομοφωνία!

Δε ρώτησα κανέναν από αυτούς, αν αυτό είναι ένα κοινό σύνθημα. Αν διακινείται ανάμεσα στους «αντιπολεμικούς» με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από το τηλέφωνο, από στόμα σε στόμα. «Ντρεπόμαστε, ντρεπόμαστε», επαναλαμβάνουν.

Οι φίλοι από το «Κέντρο Διεθνούς Δράσης» με ρωτάνε σχεδόν ασθμαίνοντας αν είδα τις κινητοποιήσεις του ειρηνικού κινήματος, τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές αρχές όταν τους εμποδίζουν, αν, αν, αν.

Ναι, τα βλέπομε όλα. Υπάρχουν, τους απαντώ, πληροφορίες ότι βλέπουμε περισσότερα από εσάς. Το παραδέχονται. Εχουν πολλά παράσιτα στις τηλεοράσεις.

Από ένα-δυο πανεπιστήμια που υπάρχουν έδρες ελληνικής λογοτεχνίας και οι φοιτητές έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για την πρακτική εξάσκηση της γλώσσας, με ρωτάνε αγωνιωδώς: Πώς θα έρθουμε; Ο κόσμος μάς μισεί.

Οχι εσάς, προσπαθώ να τους καθησυχάσω προς χάριν της Ελλάδας. Την πολιτική των ΗΠΑ. Επιμένουν ότι έχασαν τη φιλία των λαών. Οι λαοί καταλαβαίνουν, επιμένω με τη σειρά μου, ποιος είναι ο εχθρός.

Αναφέρονται στο σύνθημα που ακούγεται στην Ελλάδα, ίσως και αλλού: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.

Προσπαθώ να τους πω ότι ξέρομε πως υπάρχουν εξαιρέσεις, πως αναγνωρίζομε και τη δική τους αντίδραση, αλλά πως το σύνθημα δεν μπορεί να λέγεται διαφορετικά. Ηταν το πρώτο αλλά που ανταλλάξαμε.

Οντως εξαιρέσεις, αλλά σε μεγάλους αριθμούς.

Μακάρι!


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και νέα καταγγελία για ξεγύμνωμα κοπέλας από αστυνομικούς(2019-12-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-11-02 00:00:00.0)
Το ιμπεριαλιστικό μακελειό(2007-03-20 00:00:00.0)
«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί»!(2003-04-18 00:00:00.0)
Ντρέπομαι, άρα ...ελπίζω!(2001-03-28 00:00:00.0)
Εxtra, prima, good, κύριε καθηγητά!(2001-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ