Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΣΕΜΙ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ
«Τα πράγματα δε θα πάνε όπως τα θέλουν»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια σημαντική ομιλία σχετικά με τον πόλεμο ΗΠΑ και Βρετανίας κατά του Ιράκ εκφώνησε χτες, στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ιράν, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί -- παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτόν, κάτι εκ πρώτης όψεως παράδοξο, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας του πολυετούς πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως συνεπές, από την άλλη, με την πολιτική της «ενεργητικής ουδετερότητας» που έχει επιλέξει η ιρανική κυβέρνηση, σε αντίθεση, κατά ειρωνικό τρόπο, με πολλές αραβικές χώρες.

Οι Αμερικανοί, δήλωσε ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, «μπορεί τελικά να κερδίσουν έναντι του καθεστώτος του Μπάαθ, όμως τα πράγματα δε θα πάνε όπως επιθυμούν. Η ιρακινή αστυνομία δε θα συνεργαστεί μαζί τους, ο στρατός δε θα συνεργαστεί, οι απλοί άνθρωποι δε θα συνεργαστούν». Η ομιλία του, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, αναμεταδόθηκε από το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο. Ενα πλήθος προσκυνητών φώναξε επανειλημμένως «Θάνατος στην Αμερική». Ο Ραφσαντζανί συνέχισε το λόγο του τονίζοντας ότι «το αίμα που χύνουν (οι Αμερικανοβρετανοί) δε θα ξεχαστεί... η πείνα, η εξορία... του ιρακινού λαού θα καταγραφούν όλα ως πράγματα που προκάλεσε η Αμερική. Προειδοποιώ το Λευκό Οίκο και την Αγγλία: η έπαρσή σας και η οργή σας να μην πλήξει τους ιερούς τόπους του Σιιτισμού, γιατί οι Σιίτες δε θα σας το συγχωρήσουν ποτέ, θα εκδικηθούν μόλις έρθει η ώρα και ο Θεός ο ίδιος θα εκδικηθεί».

Πάντως, κατά τρόπο αξιοσημείωτο, ο Ραφσαντζανί πρόσθεσε σε αυτά πως ίσως είναι «δυνατό», κατ' αρχήν, το Ιράν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι δεύτερες δε θα διεξάγουν μια «αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική» στη Μέση Ανατολή. «Πάντα ήμασταν υπέρ των συνομιλιών σε μια βάση ισότητας με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν ασκούν μια αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική στην περιοχή, όμως δεν εκπλήρωσαν ποτέ αυτές τις συνθήκες». Η ομιλία του πρώην Ιρανού Προέδρου ήρθε καθώς ο Τζακ Στρο δήλωνε πως η Βρετανία «δε θα συμμετείχε» σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ