Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Ημέρες και έργα δικομματικής αθλιότητας...

Σε αφισοκόλληση μέλη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο, κόντρα στην τρομοκρατία της φίμωσης
Σε αφισοκόλληση μέλη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο, κόντρα στην τρομοκρατία της φίμωσης
Συγκεντρώσαμε ορισμένα από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και στοιχειοθετούν την εκτίμηση πως ο ελληνικός λαός κάθε άλλο παρά ανεμπόδιστα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και πως κάποιοι δίνουν την εκλογική μάχη από καλύτερες θέσεις και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι κάποιοι άλλοι.

Τα γεγονότα, αν και σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα, είναι αποκαλυπτικά.

Στην απομόνωση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»...

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι δραστηριότητές της θάφτηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Μάλιστα, όταν ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Θωμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, της πλήρους εξαφάνισης του ΔΗΚΚΙ και όσων σχετίζονται με αυτό, αντέτεινε πως η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε πολλή ώρα στον υποψήφιο υπερνομάρχη που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ τον... Μ. Γλέζο. Βέβαια, το ΔΗΚΚΙ στηρίζει τον Θ. Παφίλη και αυτό διόλου δεν το αγνοεί ο εν λόγω κύριος, που όμως αρνήθηκε να επανορθώσει.

Κατά τα άλλα το πρωί του περασμένου Σαββάτου υπάλληλοι του Δήμου Αθήνας, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, κατέβασαν το πανό της στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Παράταξης στη Βιβλιοθήκη (Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου)!

Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» το γραφείο Τύπου του απερχόμενου δημάρχου δεν είχε να δώσει καμία απολύτως διευκρίνιση ή εξήγηση για το απαράδεκτο συμβάν.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο ότι πολλοί και διάφοροι είναι αυτοί που τούτες τις μέρες δεν ησυχάζουν, αν δεν κατεβάσουν τις αφίσες της ΝΑΣ και των συνδυασμών για τους δήμους της Αττικής όπου κι αν τις εντοπίσουν. Οπως για παράδειγμα στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, όπου οι αφίσες κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο παρότι είχαν αναρτηθεί σε προορισμένο γι' αυτό το λόγο ταμπλό και παρά την παρουσία φυλάκων.

Ο Θ. Παφίλης, σχολιάζοντας το γεγονός, τόνισε: «Καταγγέλλουμε την πρακτική του δημάρχου Αθήνας Δ. Αβραμόπουλου. Στην προσπάθειά του να εμφανίσει καθαρή την πόλη έχει βάλει στόχο τα πανό της "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" που διακοσμούν το κεντρικό εκλογικό περίπτερο στη Βιβλιοθήκη.

Ταυτόχρονα ο απερχόμενος δήμαρχος συνοδεύει τη φραστική υποστήριξή του προς την κ. Μπακογιάννη και με την υλική στήριξή της, αναθέτοντας στη Δημοτική Αστυνομία καθήκοντα φύλαξης του κεντρικού εκλογικού περιπτέρου της στο Σύνταγμα και με άλλοθι την εκδίωξη των μικροπωλητών. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια βρώμικη πόλη. Ο κ. Αβραμόπουλος το μόνο που βρήκε είναι να κυνηγάει τα πανό των αντιπάλων παρατάξεων, ακόμη και έξω από τα εκλογικά κέντρα και να υποστηρίζει προνομιακά τη ΝΔ. Οι δημότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Τέτοιες ενέργειες, όπως αυτή σε βάρος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", στοχεύουν ταυτόχρονα και στην περιστολή των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και φωτογραφίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους εμπνευστές τους. Οι ενέργειες αυτές εμποδίζουν, επίσης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Συνταγές ΠΑΣΟΚ...

Η κυβέρνηση Σημίτη ψήφισε το νόμο 1648/1998, που προβλέπει την κατ' εξαίρεση και αναγκαστική πρόσληψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με βάση το νόμο θα 'πρεπε, μέχρι σήμερα, να έχουν γίνει πέντε προκηρύξεις για τις προσλήψεις των ΑμΕΑ. Εγινε μόνο μια, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2000. Ακολούθησαν κάποιες ελάχιστες προσλήψεις. Και τώρα, πάλι προεκλογικά, ανακοινώθηκε η δεύτερη προκήρυξη... Εξαγορά συνειδήσεων; Κάτι παραπάνω όταν πρόκειται για ανθρώπους που θα 'πρεπε να 'χουν διπλά διασφαλισμένο το - πρώτιστο για όλους - δικαίωμα στη δουλιά.

Αλλωστε, πριν λίγες μέρες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισκέφτηκε τη Δραπετσώνα για να υπογράψει με τον νυν δήμαρχο πρωτόκολλο για την κατασκευή κατοικιών για τις σεισμόπληκτες οικογένειες. Σωστό το μέτρο, δεν αντιλέγουμε. Ομως χρειάστηκαν να περάσουν 3 χρόνια από το σεισμό και να φτάσουμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να θυμηθεί τους σεισμόπληκτους της Δραπετσώνας η κυβέρνηση. Κι αυτό καθιστά ύποπτο το όψιμο ενδιαφέρον της.

Ερωτηματολόγια γραμμής...

Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους για την άσκηση πίεσης στους ψηφοφόρους. Ετσι, αποστέλλει ερωτηματολόγια στους δημότες που ερωτώνται για το είδος της βοήθειας που προτίθενται να δώσουν στο δήμαρχο π.χ. οικονομική, προσφορά ακινήτου ως εκλογικού κέντρου κ.ά. Το φυλλάδιο συνοδεύεται από τηλεφώνημα σε κάθε σπίτι...

Επιστρατεύουν χειροκροτητές...

Πριν λίγο καιρό οι αρμόδιοι της ΕΘΕΛ, με αρωγό τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αποφάσισαν να διακόψουν την εκπαίδευση 105 νεοπροσληφθέντων οδηγών και τους έστειλαν στη συγκέντρωση της Φ. Γεννηματά!

Εξάλλου και η διευθύντρια της νομαρχιακής μονάδας του ΙΚΑ στον Πειραιά, επιστρατεύοντας και δύο γραμματείς της, μοίραζε εν ώρα υπηρεσίας τα φυλλάδιά της στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, κάνοντας δουλιά για την κ. Γεννηματά και τον κ. Μπεντενιώτη.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που κάλεσε τους δημοσιογράφους σε φαγοπότι, με λεφτά του δημοσίου, για να τους ενημερώσει για την υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό της κ. Γεννηματά.

Δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα

Η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας κατήγγειλε πριν λίγο καιρό ότι διαπίστωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου της πως «ο υπόγειος χώρος του 10ου Δημοτικού Σχολείου, ένας δημόσιος χώρος δηλαδή, που υποτίθεται ότι προοριζόταν για το τμήμα κεραμικής του Πνευματικού Κέντρου, χρησιμεύει ως καθαρά εκλογικό κέντρο της παράταξης του κ. Τράπαλη, όπου κατασκευάζονται προεκλογικά αεροπανό!!».

Αυτές οι μέθοδοι, συνεχίζει η «ΔΕ», παραβιάζουν «κάθε κανόνα ηθικής της πολιτικής δράσης», αφού η δημοτική αρχή «εκμεταλλεύεται τη δημοτική περιουσία σαν τσιφλίκι της». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ανάλογα κρούσματα έχουν καταγγελθεί και από άλλη παράταξη και αφορούν την «αξιοποίηση» εργαζομένων του δήμου, εντός του ωραρίου εργασίας, για την προεκλογική προβολή του δημάρχου.

Ο ζήλος της Αστυνομίας...

«Υπερβάλλοντα ζήλο» στην τρομοκράτηση των λαϊκών δυνάμεων, και ενόψει των εκλογών της 13ης Οκτώβρη, επιδεικνύουν αστυνομικοί, αποθρασυμένοι από το γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πνεύμα, αστυνομικοί του Τμήματος Γέρακα, το περασμένο Σάββατο, έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο σε πέντε νεαρούς που είχαν παρακολουθήσει την προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης». Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δυο αστυνομικοί του τμήματος Γέρακα, φορώντας πολιτικά, παρακολουθούσαν την προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης και των ομιλιών, σταμάτησαν το αυτοκίνητο των νεαρών, που μόλις είχαν αποχωρήσει από αυτή και, χωρίς καμιά προφανή αιτία, τους υπέβαλαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο των στοιχείων του αυτοκινήτου και των ταυτοτήτων των νεαρών, αλλά έψαξαν ακόμα και σημειώσεις που είχαν εκείνοι σε χαρτιά τους!

Παράσταση διαμαρτυρίας, για το προκλητικό γεγονός, έκαναν αμέσως στο διοικητή του αστυνομικού τμήματος ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής Γ. Βασίλαρος και ο υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Απ. Παμφίλης. Ο διοικητής επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός μιλώντας για υπερβάλλοντα ζήλο των συγκεκριμένων αστυνομικών.

ΣΥΝαίνεση και ως προς τις μεθόδους

Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ απερχόμενος δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Παλαιολόγος, επικεφαλής κουστωδίας υποψηφίων του συνδυασμού του προσήλθε απρόσκλητος στην κεντρική συγκέντρωση του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ υποψηφίου δημάρχου Π. Αρβανίτη και επιχείρησε μπροστά στις κάμερες με προκλητικό και προβοκατόρικο τρόπο να τον «χαιρετίσει», μιλώντας για «αγαστή συνεργασία» κ.ά. Την ενέργεια κατήγγειλε αμέσως η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Λιβαδειάς».

Υπάλληλοι σε ρόλο βοηθών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Στη Νομαρχία Θεσπρωτίας επιστρατεύτηκαν και οι υπάλληλοι για να προετοιμάσουν το προεκλογικό υλικό του κυβερνητικού συνδυασμού. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της Νομαρχιακής Λαϊκής Επιμόρφωσης Θεσπρωτίας χτες το πρωί «χρεώθηκαν» από τον Θανάση Μπούση, διευθυντή της υπηρεσίας, αντιδήμαρχο της Ηγουμενίτσας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ, να φτιάξουν τους φακέλους με υλικό της παράταξής του και την προσωπική κάρτα του Θανάση Μπούση, χρησιμοποιώντας ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ. Οι υπάλληλοι δικαιολογήθηκαν πως... «αυθόρμητα» το έκαναν, όταν «πιάστηκαν στα πράσα» από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της Ε.Λ.Π.Ι.Δ.Α.Σ. με επικεφαλής τον Δ. Δήμα.

Και στη Χαλκίδα

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας Κοσμάς Κουρούμπας (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε την παραχώρηση του αμφιθεάτρου στους σπουδαστές της ΚΝΕ για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης για σήμερα εκδήλωσης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Προχωρώντας μάλιστα ακόμα παραπέρα, βιαιοπράγησε κατά σπουδαστή, μέλους της ΚΝΕ, όταν αντιπροσωπεία τον επισκέφτηκε στο γραφείο για να συζητήσουν το λόγο της άρνησης. Παρ' όλα αυτά η ΚΝΕ είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τη σημερινή εκδήλωση στις 11.00 πμ, στο ίδιο αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Αντώνη Κούκουρα, μέλος του γραφείου του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συμπαράταξη» με υποψήφιο δήμαρχο Χαλκιδέων τον Βαγγέλη Σταματούκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ