Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Αφαίμαξη των λαών για τους «ίδιους πόρους» του κεφαλαίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέδειξε όπως και καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές και στην Ολομέλεια ότι «με τους ίδιους πόρους δημιουργούνται καινούργιοι, δηλαδή μορφές νέας, έμμεσης φορολογίας σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος», για να «αυξηθεί δηλαδή ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος».

Ανέδειξε πως ο νέος ίδιος πόρος συνεισφοράς των κρατών - μελών στις ποσότητες των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών, το ποσοστό εσόδων από πλειστηριασμούς του συστήματος εμπορίας ρύπων, όπως και από ψηφιακές συναλλαγές, οι διασυνοριακοί φόροι άνθρακα κ.ά. θα μετακυληθούν πάλι από τους επιχειρηματικούς ομίλους στους λαούς, «θα βαρύνουν, δηλαδή, το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και για την αποπληρωμή των 750 δισεκατομμυρίων, που δανείζεται η ΕΕ για το "Ταμείο Ανάκαμψης", το οποίο θα ξεκοκαλίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι και θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «απέναντι σε όλα αυτά, που εσείς θεωρείτε μονόδρομο, κατέθεσε πρόταση νόμου για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας» για να γίνει στόχος πάλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στην απάτη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών πως τάχα «όλοι θα βγουν κερδισμένοι» από το Ταμείο, σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα έντονης διαπάλης που έγινε στους κόλπους της ΕΕ για το ποιοι όμιλοι και κράτη θα βγουν περισσότερο ωφελημένα, «ενώ από την άλλη μεριά υπήρξε για ακόμη μια φορά μια πρωτοφανής ομοφωνία για τα συνοδά μέτρα του "Ταμείου Ανάπτυξης" απ' όλες τις κυβερνήσεις, κεντρώες, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές σε επίπεδο ΕΕ», που είναι «το μεταρρυθμιστικό πακέτο το οποίο έχει στο επίκεντρο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης», για την υλοποίηση του οποίου «υπάρχει και άλλος ένας βαθμός εποπτείας, ότι αν δεν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παίρνετε χρήματα».

Οσο για το αν θα δουν έστω και κάποιο ψίχουλο οι εργαζόμενοι υπενθύμισε πού πήγαν τα «πακέτα Ντελόρ», ΜΟΠ, ΕΣΠΑ και τι στοίχισαν στους λαούς και αυτό γιατί «η ανάπτυξη είναι μια και μοναδική στον καπιταλισμό. Είναι άδικη και ταξική. Εχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, νόμους σιδερένιους που δεν αλλάζουν και δεν αμφισβητούνται».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org