Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, μόνιμη φοροληστεία στο λαό

Τη μεθεπόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, ενώ στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης για το «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένεται ο πακτωλός των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εκταμιεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021, θα συνδυάζονται με την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη βύθιση 9% για το 2020 θα ακολουθήσει μερική ανάκαμψη 6% για το 2021. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται και η πρόβλεψη προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ενώ βέβαια με την παραδοχή αυτή θα καταρτιστούν δημοσιονομικά μεγέθη, όπως η μάζα των φορολογικών εσόδων και των κάθε είδους δαπανών, με επίκεντρο την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την τροφοδοσία των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοσιονομικό πακέτο για το 2021 στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, ενώ και ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης ορισμένων τμημάτων του λαού που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως τάχα «ανάσα», είναι κατώτερα ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες, σχεδόν στο σύνολό τους θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μόνο για το 2021, και σε τίποτα δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα, με τον λαό να συνεχίζει να πληρώνει πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Φοροληστείας συνέχεια...

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα που έρχονται να συμπληρώσουν αυτά για τη «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 3 επιπλέον μονάδες από τις αρχές του 2021, προβλέπονται:

-- Η επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις για 3 έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, σε συνέχεια βέβαια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο (για έρευνα, καινοτομία κ.ά.). Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά, το κράτος μέσω των υπεραποσβέσεων έρχεται να επιδοτήσει τις επενδύσεις, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους «αναπτυξιακούς» νόμους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το «Ταμείο Ανάκαμψης». Οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις. Βέβαια, μαζί με τις κρατικές ενισχύσεις, τις νέες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των ομίλων, από το 2021 θα εφαρμόζεται και η δεύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

-- Η εισφορά αλληλεγγύης - που υποτίθεται θα καταργούνταν - αναστέλλεται για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, εξαιρούνται δηλαδή τα εισοδήματα από συντάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα εισοδήματα από μισθούς, ενώ την ελάχιστη ελάφρυνση της τάξης των λίγων ευρώ το μήνα, που θα δει η πλειοψηφία των μισθωτών, θα την παίρνει «από την άλλη τσέπη» στο πολλαπλάσιο η γενική φοροληστεία.

Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι δώρο άδωρο για χαμηλότερα εισοδήματα.

-- Ως ισοδύναμο μέτρο καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, ενώ βέβαια ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις για μείωση στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις λαϊκές περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από το 2020 με συνολικό κόστος μόλις 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή, ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2020, καταβάλλεται μέχρι σε 6 μηνιαίες δόσεις, από 5 δόσεις πέρυσι, γεγονός βέβαια που δεν αλλοιώνει στο παραμικρό την ένταση της φοροληστείας.

Ουσιαστικά, οι ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» στοχεύουν στην αύξηση της «εισπραξιμότητας» επιβαλλόμενων φόρων από τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται έτσι κι αλλιώς να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα βάρη.

-- Ανανεώνεται μόλις για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρηματίες από τους συγκεκριμένους κλάδους και βέβαια με μεγάλους ωφελημένους όσους συγκεντρώνουν τους μεγάλους τζίρους.

-- Προβλέπονται φορολογικές υπερ-εκπτώσεις για τη διαφημιστική δαπάνη των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα με προσαύξηση 100% της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για το 2020 και κατά 60% για το 2021. Το μέτρο έρχεται να στηρίξει την πίτα της διαφήμισης και βέβαια τα έσοδα των ομίλων της Ενημέρωσης.

Παραπέρα αναστέλλεται για 1 έτος το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

...«κίνητρο» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «επενδύσεων»

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE, αλλά και τις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως και αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 χαρακτηρίζεται μεταβατικός, έχοντας στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της «δημοσιονομικής εξισορρόπησης» - με το «λογαριασμό» δηλαδή των νέων μποναμάδων στο κεφάλαιο να πληρώνεται στο ακέραιο αμέσως μετά από τον λαό - με έμφαση στις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2021 «με προοπτική την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022», όπως άλλωστε επισημαίνεται και από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός του 2021, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ («Ταμείο Ανάκαμψης», ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που βέβαια μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φορτώνουν στον λαό 12,8% περισσότερους φόρους!(2021-10-02 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η χρηματοδότηση με βάση τα αντιλαϊκά ορόσημα(2021-08-11 00:00:00.0)
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με προϋπόθεση διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα(2021-05-28 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κοπτοραπτική με πατρόν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου(2020-10-03 00:00:00.0)
Νέα δώρα και προνόμια στο κεφάλαιο, «πρόλογος» για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις(2020-09-15 00:00:00.0)
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο και ο λογαριασμός στο λαό(2020-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ