Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"»
Να σταματήσει το έγκλημα απαιτούν οι φορείς

Αποκαλυπτικά για το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν λογαριάζουν τίποτα, καταστρέφοντας από το περιβάλλον μέχρι την υγεία των εργαζομένων, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν χτες κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νέα συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ), αφού ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία «διαχρονικά με ομόφωνες αποφάσεις όλων των συνεδρίων της στηρίζει την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας με περιβαλλοντικούς όρους και προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», χαρακτήρισε έγκλημα τη συμφωνία, ενώ σχετικά με τα «οφέλη» για τους εργαζόμενους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν εξασφαλίζεται καμία θέση εργασίας: Αλλωστε, «το εφαρμοστέο Δίκαιο - τόνισε - δεν θα εμποδίζει την εταιρεία από το να θέτει σε διαθεσιμότητα για κάποιο χρόνο ή και να απολύει από καιρού εις καιρόν μέρος του πλεονάζοντος εργατικού της δυναμικού». Πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και ότι συνολικά οι εργαζόμενοι συχνά αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή αερισμό στις υπόγειες στοές, χωρίς επαρκώς υποστηριζόμενες στοές, με αυξημένο τον κίνδυνο καταπτώσεων βράχων, με χαλασμένα και ασυντήρητα μηχανήματα και εξοπλισμό, με μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, κάτω από τη συνεχή πίεση για την αύξηση της παραγωγής.

Τόνισε ότι όλα αυτά θα γίνουν χειρότερα αφού στη σύμβαση προβλέπεται πως σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας και ασφάλειας του περιβάλλοντος η εταιρεία θα προσλαμβάνει και θα πληρώνει δικό της «ανεξάρτητο» ελεγκτή.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στ. Βαλιάνος, κατήγγειλε ότι «η διαπραγμάτευση για την εν λόγω σύμβαση πραγματοποιήθηκε ερήμην του δήμου και της τοπικής κοινωνίας» και ότι ακόμα και τώρα που πάει για ψήφιση «δεν έχει δοθεί το τελικό και ακριβές κείμενο στον άμεσα ενδιαφερόμενο δήμο, προκειμένου να υπάρχει ικανός χρόνος παρατηρήσεων και προτάσεων». Να σημειωθεί ότι το κείμενο της σύμβασης είναι εκατοντάδες σελίδες.

Ο Γιώργος Βαγιωνάς, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου, τόνισε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την έκτακτη συνεδρίαση που έγινε πριν από δύο μέρες «εξέφρασε τις ανησυχίες του» καθώς στη σύμβαση προβλέπονται παραχωρήσεις για την «ανεμπόδιστη και αποκλειστική χρήση του αιγιαλού, της παραλίας και των λιμενικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου», ακόμα την «επέκταση του στεγάστρου αποθήκευσης προϊόντων κατά μήκος της ακτής».

Εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα της περιοχής αναφέρθηκαν στη ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον, σε ποταμούς, υδροφόρο ορίζοντα, ζητώντας να σταματήσει η χρήση κυανίου, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του Κ. Παπαζάχου, διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ότι η εταιρεία κατασκευάζει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) «στο ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιφανειακές μετατοπίσεις στον 20ό αιώνα στην Ελλάδα» με σεισμούς 7 Ρίχτερ, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ίδιος χαρακτήρισε προβληματικές τις σχετικές μελέτες της εταιρείας για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org