Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευρω-φόροι

Ενας ακόμη «πράσινος» φόρος, δηλαδή ένα επιπλέον χαράτσι στο λαό, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ ως «φιλοπεριβαλλοντική» τάχα πολιτική και ως «απάντηση στην κλιματική αλλαγή». Είναι ο φόρος για το πλαστικό που δεν ανακυκλώνεται, ο οποίος ορίζεται στα 0,80 ευρώ το κιλό και βαραίνει τα κράτη για τις ποσότητες πλαστικού που οδηγούνται σε κοινές χωματερές. Με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει τα επόμενα χρόνια 60 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά μισό δισ. την ερχόμενη επταετία! Ο φόρος έχει διπλή στόχευση: Μαζί με μια σειρά από άλλα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη μια λειτουργεί σαν «λαγός» για να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι κυβερνήσεις την μπίζνα της ανακύκλωσης, εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις. Από την άλλη έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, για την ενίσχυση των εσόδων της ΕΕ, με το κόστος να μετακυλίεται στους λαούς και να αναδιανέμεται το κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του. Με άλλα λόγια, ο λαός καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη για μία ακόμα φορά. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, καθώς η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» δεν είναι δωρεάν και ότι εξετάζει μια σειρά από νέους ευρωπαϊκούς φόρους, προκειμένου να καλύψει το κόστος του. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς με πόσους ακόμα τρόπους θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους από το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Σχέδια...

Σχέδια και αντισχέδια «οσμίζονται» διάφορα αστικά επιτελεία πίσω από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του Τουρισμού και στις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, αλλά και ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής. Το σκεπτικό τους είναι το εξής: Η κυβέρνηση έχει ένα «θετικό σχέδιο» για την οικονομία, από το οποίο προσδοκούν να «ανακάμψουν» χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του Τουρισμού. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος το σχέδιο αυτό να ναυαγήσει, όσο η εικόνα της χώρας αμαυρώνεται από τις κινητοποιήσεις, που διασπείρουν τον ιό, και από τα επεισόδια, που αποθαρρύνουν επισκέπτες του εξωτερικού. Το κόλπο της διαστρέβλωσης και της συκοφαντίας είναι παλιό και χρεοκοπημένο. Προτεραιότητα στο άνοιγμα του Τουρισμού δεν έχουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζουν με την αγωνία αν θα τα καταφέρουν ν' αναπληρώσουν κάτι από τα σπασμένα, αν θα ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους όταν αρθούν οι περιορισμοί, αν θα βρουν δουλειά και με ποιους όρους, πάνω στα εργασιακά συντρίμμια που έχουν ήδη προκαλέσει η πανδημία και η κρίση. Ολους αυτούς η κυβέρνηση τους άφησε ξεκρέμαστους μέσα στην πανδημία και είναι πρόκληση τα παπαγαλάκια της να μιλάνε τώρα εξ ονόματός τους.

... για λίγους

Αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους για τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι μεγαλοπράκτορες και μεγαλοεπιχειρηματιές του Τουρισμού, οι οποίοι έχουν από καιρό διαμηνύσει ότι ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει φέτος να βρουν τον τρόπο να κινηθεί η αγορά με τους λιγότερους περιορισμούς, όχι μόνο στην κίνηση των τουριστών, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου. Είναι αναμενόμενο λοιπόν να μπαίνουν στο στόχαστρο και να συκοφαντούνται οι αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν την προστασία της υγείας και της ζωής τους, αξιοπρεπές εισόδημα, δουλειά με δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο μπαράζ αντεργατικών νομοθετημάτων, για να διασφαλίσει καλύτερους όρους ανάκαμψης στο κεφάλαιο. Για να μην αναφερθούμε στην εμπειρία της περσινής χρονιάς, όπου ο Τουρισμός άνοιξε με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων και μέχρι να βγει ο Αύγουστος, είχαμε ήδη καβαλήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

Ισορροπίες...

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωνε τις προάλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, για όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, συμπληρώνοντας ότι «η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα» και ότι θα αποδοθούν ευθύνες για το «μεμονωμένο περιστατικό». Η συνέχεια δόθηκε, βέβαια, «επί της οθόνης» την περασμένη Τρίτη, με τον νέο γύρο καταστολής και την προσπάθεια αμαύρωσης της μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη. Καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικούν ο Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικούν όμως και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να αντιπολιτευθεί τη ΝΔ στο ζήτημα της αστυνομικής βίας και των λαϊκών ελευθεριών. Γιατί κανείς δεν ξεχνάει ότι τα ίδια έκανε κι αυτός ως κυβέρνηση, συνοδεύοντας την αντιλαϊκή κλιμάκωση με ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού. Να τι έλεγε, για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μια μέρα μετά την άγρια επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος νεολαίων, που συμμετείχαν σε αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση μπροστά από το Αγαλμα Τρούμαν: «Η αστυνομία αντέδρασε, αν θέλετε, περισσότερο βίαια και η σύγκρουση ήταν πιο βίαιη. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην ξεπερνιόνται τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ξεπεράστηκαν». Αφηνε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και ΕΔΕ. Ας τα 'χουν αυτά υπόψη τους όσοι παρακολουθήσουν σήμερα στη Βουλή τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να ξιφουλκούν για την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org