Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Τις πληγές τους μετρούν εκατοντάδες οικογένειες

Ανάγκη άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών, στήριξης με αποζημιώσεις στο 100% και πρόληψης

Οι σεισμόπληκτοι της Ελασσόνας παραμένουν στους δρόμους με ανεπαρκή βοήθεια από το κράτος
Οι σεισμόπληκτοι της Ελασσόνας παραμένουν στους δρόμους με ανεπαρκή βοήθεια από το κράτος
Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας 9 μέρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» την περιοχή. Με βάση τις αυτοψίες που είχαν γίνει από τα συνεργεία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μέχρι χτες, 1.650 κατοικίες έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στον δευτεροβάθμιο). Επίσης, έχουν ελεγχθεί 130 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι είναι οι 48. Οσον αφορά δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 65, ενώ σε 221 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 181 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση. Ταυτόχρονα δεκάδες σχολεία παραμένουν κλειστά, αφού δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Την ίδια ώρα και ενώ καταγράφονται καθημερινά μετασεισμοί (από τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ της 3ης Μάρτη) εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν στο δρόμο, μέσα στο κρύο, σε σκηνές, τροχόσπιτα και οικίσκους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής των σπιτιών και της επιδότησης ενοικίου. Οσο για αυτούς που μένουν στα ξενοδοχεία, πέρα από κάποιους ηλικιωμένους, οι πληροφορίες λένε πως τις επόμενες μέρες θα σταματήσουν να μένουν εκεί, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση καταυλισμών στα χωριά που επλήγησαν. Αλλά και οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι θέλουν να είναι κοντά στα χωράφια τους, στις δουλειές τους, στα σπίτια τους.

Μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που προδιαγράφονται ήδη για την επόμενη μέρα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά είναι άγνωστο το πότε και σε πόσους θα δοθούν.

Αμεση λύση και διέξοδος είναι η λαϊκή παρέμβαση, η οργάνωση των πληγέντων, με αγωνιστικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, ώστε άμεσα να παρθούν γενναία μέτρα στήριξής τους και αποζημίωσής τους άμεσα στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών, αναστολής οφειλών και χρεών, για όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή. Αλλιώς οι σεισμόπληκτοι κινδυνεύουν να μείνουν για πολύ καιρό σε σκηνές και οικίσκους, αντί να φτιαχτούν καινούρια σπίτια, να είναι στον «αέρα» και σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, να τεθεί πιο αποφασιστικά το ζήτημα ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας της ζωής και των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών, με μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής, για την προστασία και την ασφαλή στέγαση του πληθυσμού, με βάση το κατακτημένο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Μοναδικό αποκούμπι για τους σεισμόπληκτους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνουν από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας, με τη συγκέντρωση και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Η ανταπόκριση που υπάρχει είναι συγκινητική. Γιατροί από τη Θεσσαλονίκη στέλνουν χρήματα στο λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου, σωματεία από τη Ρόδο μαζεύουν κουβέρτες και άλλα είδη για να τα στείλουν, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των Γρεβενών και της Κοζάνης, που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις, στέλνουν αυτοκίνητα με νερά, μάσκες, αντισηπτικά, γενικότερα είδη ατομικής υγιεινής. Αλλά και οι μαθητές της Λάρισας συνεχίζουν τη συγκέντρωση βοήθειας. Τη δράση αυτή, μάλιστα, παρουσιάζουν με video που ανέβασαν στο Youtube.

Μαζί με την καθημερινή παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης, οι μαζικοί φορείς δίνουν στους πληγέντες την υπόσχεση ότι θα είναι σταθερά στο πλευρό τους, όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά και την επόμενη μέρα, όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, στον αγώνα για να ξαναστήσουν τις ζωές τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Φωτης Παπανικολάου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού Λάρισας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μέγεθος της καταστροφής και η απουσία του κρατικού μηχανισμού επέβαλαν την οργάνωση της αλληλεγγύης. Από την πρώτη μέρα, μαζέψαμε δεκάδες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης, τις οποίες παραδίδουμε καθημερινά στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε Δαμάσι και Μεσοχώρι και αλλού. Είναι συγκινητικό ότι βοήθεια έφεραν άνθρωποι που είναι άνεργοι, που ζουν με 500 ευρώ το μήνα. Για εμάς, η έκφραση της αλληλεγγύης, η ζωντανή επαφή με τον κόσμο, οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζουμε, αποτελούν βασικό όρο, ώστε αυτός να μείνει όρθιος, να καλλιεργηθεί η αξία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org