Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εγγυημένα» μακριά από τις ανάγκες επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Μια νέα δόση από παλιότερα και νέα - «ίδιας κοπής» - μέτρα που κάθε άλλο παρά ουσιαστική ανακούφιση προσφέρουν σε εργαζόμενους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, παρουσίασε χτες σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κλοτσήσει το «τενεκεδάκι» με τις βαριές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης λίγο παρακάτω κι ενώ ήδη «με το άλλο χέρι» γράφει τον βαρύ «λογαριασμό» για να πληρώσει ο λαός την κρίση.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια μαγική εικόνα για την «εθνική οικονομία (που) άντεξε», αφού «παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα λουκέτα», η ανεργία «συγκρατήθηκε» και η ύφεση «περιορίστηκε στο 8,2%».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε, και λίγο αργότερα αναπτύχθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι:

-- Τον Απρίλη εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Γενάρη έως τον Μάρτη.

-- Η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Προβλέπεται έκπτωση 15%, αν η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ.

-- H Πολιτεία θα επιδοτήσει μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Θα έχει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων.

-- Το Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη ρύθμιση των δανείων θα περιλαμβάνει εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-- Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του Μάρτη όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Επίσης, διατηρείται και αυτόν τον μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλεγε χτες σχετικά ότι η κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ το 2021. «Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας», υποστήριξε, και την ίδια ώρα με βάση και τα «πεπερασμένα» όρια της δημοσιονομικής παρέμβασης και προετοιμάζοντας για τον «λογαριασμό» που γράφεται για τον λαό έλεγε πως «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις», αλλά «πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

ΕΚΤ: Χαλάρωση για το κεφάλαιο για όσο χρειαστεί

Στο μεταξύ, νέο σινιάλο προς τις χρηματαγορές για διατήρηση αλλά και για επέκταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής δόθηκε χτες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέχεια βέβαια των διαδοχικών παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Πρόκειται για το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Σε αυτό υπάγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμένει για το 2021 ρυθμό ανάκαμψης 4% (από 3,9 προηγουμένως), για το 2022 4,1% (από 4,2%) και για το 2023 με 2,1% (αμετάβλητο σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ