Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ασφυκτιούν από τις ελλείψεις και η μετατροπή σε «μιας νόσου» συνεχίζεται

Eurokinissi

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Μόνο χτες οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid αυξήθηκαν κατά 13,9%, ξεπερνώντας τις 500. Από τη Δευτέρα έγιναν συνολικά 1.671 νέες εισαγωγές. Μια πραγματικότητα, δηλαδή, που δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική, που μπορούν να προσφέρουν εντασσόμενα στην εφημερία του ΕΣΥ εκατοντάδες κλίνες.

Μετατροπή και ...ογκολογικών κρεβατιών σε Covid στο ΓΟΝΚ

Μαζική ήταν η Γενική Συνέλευση των γιατρών που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, αποτυπώνοντας την αγωνία του προσωπικού για την επιδείνωση της κατάστασης. Στη Συνέλευση ψηφίστηκε πλαίσιο πάλης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας με παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου και τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε μιλώντας στη συνέλευση η Ελένη Παπαγεωργίου, παθολόγος στο Νοσοκομείο, κυβέρνηση, 1η ΥΠΕ και διοίκηση τολμούν να σκέφτονται τη μετατροπή κλινών του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε Covid κλίνες, ακόμα και τη μετατροπή ολόκληρου του νοσοκομείου σε Covid, που σε καθημερινή βάση δίνει θεραπείες σε περισσότερους από 100 καρκινοπαθείς. Ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με τους τοπικούς φορείς του Μενιδίου και των υπόλοιπων γειτονικών περιοχών. Η απόφαση της συνέλευσης απαιτεί, μεταξύ άλλων, να μη θιχτεί ή ακυρωθεί ο βασικός ρόλος του νοσοκομείου που είναι η αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών, μαζικές προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

Στη συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, Γιώργος Ψαραδέλλης, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Μενιδίου για την ενδεχόμενη μετατροπή και του ΓΟΝΚ σε νοσοκομείο μιας νόσου. Είναι ανησυχητικό, συνέχισε, ότι την ίδια στιγμή που με ευθύνη της κυβέρνησης, δημοτικών αρχών των όμορων δήμων και της Περιφέρειας Αττικής η βασική αιτία, σύμφωνα με μελέτες, της αύξησης των καρκινογενέσεων στη Δυτική Αττική, ο ΧΥΤΑ Φυλής, είναι σε διαδικασία επέκτασης, αποδυναμώνεται από τον βασικό του ρόλο το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της περιοχής.

Ούτε ογκολογικά περιστατικά θα χειρουργούνται!

Εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους βρίσκονται εδώ και 4 μέρες 7 διασωληνωμένοι ασθενείς (non covid) στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, μια εικόνα ενδεικτική για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη από τις 300 κλίνες του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί σε Covid οι 90 και στόχος είναι οι 150 τις επόμενες μέρες μπροστά στην 100% πληρότητα. Ο «σχεδιασμός» προβλέπει τη σύμπτυξη όλων των χειρουργικών κλινικών σε έναν όροφο, κάτι που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «σημαίνει ότι θα μείνουν ελάχιστα κρεβάτια. Δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν ούτε τα ογκολογικά, παρά μόνο όσα επείγοντα έρχονται στις εφημερίες. Είναι έγκλημα»... Οσο για τους νοσούντες από κορονοϊό, «πλέον στέλνουμε πολλά περιστατικά με οξυγόνο σπίτι. Και πάλι τα κρεβάτια είναι φουλ. Για το άνοιγμα του νοσοκομείου Θώρακος ούτε κουβέντα»...

Στο ΠΑΓΝΗ, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από τις περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις και συρρικνώσεις σχεδόν σ' όλες τις κλινικές. Η πληρότητα είναι στο 100% σε ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η γεμάτη ράντζα ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Κι ενώ το νοσοκομείο αγκομαχά από τις ελλείψεις προσωπικού, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου γνωστοποίησαν τη διενέργεια rapid test στους συνοδούς ασθενών, με το «κόστος των τεστ να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων».

«Φιλί της ζωής» σε κλινικάρχες

Κι όσο οι ασθενείς κινδυνεύουν με ασφυξία, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας, αλλά ικανοποιεί κάθε αίτημά τους, δίνοντας το «φιλί της ζωής» σε όσες το χρειάζονται, φορτώνοντας το κόστος στον λαό και προωθώντας «συμπράξεις» με το αζημίωτο.

Στο «Ερρίκος Ντυνάν» - το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης - τα τελευταία δύο 24ωρα, έγιναν περίπου 50 εισαγωγές, κατά κύριο λόγο εμφράγματα και εγκεφαλικά. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 35 κρεβάτια ΜΕΘ, για τα οποία θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ 1.600 ευρώ τη μέρα και 285 απλές κλίνες. Υπενθυμίζουμε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει χρέος περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ (82 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Ως χρεοκοπημένη επιχείρηση είχε πολύ χαμηλή πληρότητα, υπολειτουργούσε και δεν παρήγαγε κερδοφορία. Η «συνεργασία με το Δημόσιο για το καλό των πολιτών» λειτουργεί ως ένεση κερδοφορίας, καθώς εκτοξεύει την πληρότητα και ξελασπώνει οικονομικά έστω και κατ΄ ελάχιστο, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Δημόσιο, που μέχρι στιγμής τηρείται σιγήν ιχθύος για τους όρους του κι επιβάλλεται η δημοσιοποίησή του.

Την ίδια ώρα εντελώς απροετοίμαστα φαίνονται το Μαιευτήριο «Λητώ» και το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, που χτες μπήκαν στη μάχη της πανδημίας για Covid περιστατικά, με λιγότερες από 200 κλίνες, κάτι που σημαίνει ότι θα γεμίσουν σε μια εφημερία. Οπως φαίνεται, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν ως πάρκινγκ ασθενών και όχι νοσοκομεία. Και οι δύο κλινικές διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό με κατακρεουργημένα δικαιώματα και μισθούς. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν δύο μέρες πριν για τη μετατροπή σε Covid ακόμη και χτες - σύμφωνα με πληροφορίες - διαπραγματεύονταν οι ενδοομιλικές μετακινήσεις προσωπικού, καθώς π.χ. το «Λητώ» δεν διαθέτει καν πνευμονολογική κλινική, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί αν και πότε θα γίνει η αναγκαία μετακίνηση εξοπλισμού, πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων κ.λπ. Οσο για το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου - σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων - θα δουλέψει με το υπάρχον προσωπικό, με βάρδιες που έτσι κι αλλιώς έβγαιναν στο όριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
145 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τις 8 Μάρτη!(1/4/2021)
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - κινητοποιήσεις για την επίταξη ιδιωτικών κέντρων(24/3/2021)
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά(18/3/2021)
Μόνο τους ...σχεδόν υγιείς θα δέχονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία που «αξιοποιούνται»(13/3/2021)
Οριακή η κατάσταση, συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι «αναστολές λειτουργιών»(11/2/2021)
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης από τους υγειονομικούς(12/11/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org