Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οι μεταλλωρύχοι ξέρουν: Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» έχει καταρρεύσει

Κάλεσμα στον λαό της περιοχής και ιδιαίτερα στους μεταλλωρύχους να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ απηύθυνε ο Μανώλης Μανώλης, υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΚΕ, μεταλλωρύχος στην «Ελληνικός Χρυσός», μιλώντας σε συγκέντρωση στο Στρατώνι.

«Τι να πούμε και για τους μεταλλωρύχους; Εδώ κι αν κατέρρευσε ο μύθος της "ανάπτυξης" με πάταγο. Από τις "νέες θέσεις εργασίας", τους "καλούς μισθούς", την "εργασιακή ειρήνη" και την "προστασία του περιβάλλοντος" φτάσαμε στις σχεδόν μηδενικές αυξήσεις, στις συνδικαλιστικές διώξεις, στις ομαδικές απολύσεις και στα προγράμματα "εθελούσιων" εξόδων, στην 7ήμερη εργασία και την εντατικοποίησή της, στον ελλιπή αερισμό και τις άθλιες διαδρομές των στοών, συνολικά στα ελλιπή μέτρα για την προστασίας της ασφάλειας των μεταλλωρύχων, στην αύξηση των ατυχημάτων... Αλλά και των βαρέων μετάλλων στις ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων», είπε, για να προσθέσει:

«Σ' αυτήν την περιοχή, τα "δεν βγαίνουμε" και τα "βάλτε πλάτη", που με κάθε ευκαιρία ξεστομίζουν τα στελέχη της εταιρείας, έχουν καταντήσει από τα πιο σύντομα ανέκδοτα που κυκλοφορούν ανάμεσα στους εργάτες. Και όλα αυτά τα λένε σε μια περίοδο που τα μέταλλα που εξορύσσονται από την περιοχή μας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Για την υγεία, την προστασία, τους μισθούς των εργαζομένων και το περιβάλλον της περιοχής δεν έχουν χρήματα, δεν περισσεύει σάλιο, γιατί αυτά δεν κάνουν καλό στα κέρδη τους. Από την άλλη όμως αυξάνουν διαρκώς τις εργολαβίες, για να μπορούν να έχουν φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα και με εργασιακή ανασφάλεια.

(...) Ακόμα και προεκλογικά, για όλα τα άλλα κόμματα οι 1.500 μεταλλωρύχοι είμαστε αόρατοι. Ηταν λαλίστατα όταν η εταιρεία ζητούσε εγκρίσεις, νόμους και επιδοτήσεις, αλλά μουγκά και τυφλά όταν οι εργαζόμενοι ζητούσαν τα δίκια τους.

(...) Μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει, παλεύει και προτείνει συγκεκριμένα αιτήματα, που τα συζητάμε καθημερινά στις στοές και σε όλους τους χώρους εργασίας. Μόνο το ΚΚΕ έχει το θάρρος να μας κοιτά στα μάτια και να μας απευθύνεται, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε σθεναρά στον διχασμό μας, γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει να ξεπληρώσει κανένα γραμμάτιο σε κανέναν μεγαλοεπιχειρηματία.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μία ψήφος που επιστρέφει, με αγώνα, για τους κατοίκους, τους εργάτες και τον τόπο μας. Για μια Χαλκιδική που θα ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, που για τα κέρδη τους θυσιάζουν τις ζωές μας, ξεζουμίζοντας μαζί και τον πλούτο του τόπου μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ