Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Με τα διδάγματα του τότε προχωράμε στο σήμερα και το αύριο

Την 9η Μάη 1945, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τίμησαν και στην Πάτρα χτες το απόγευμα οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από κοινού με το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο μνημείο των 11 απαγχονισμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά - ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους (9 Μάη 1944) στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων.

Υπό τους ήχους αντιστασιακών τραγουδιών και με συνθήματα, δόθηκε μήνυμα ότι ο λαός έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει με τον καθημερινό αγώνα και την πάλη του, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει καθημερινά, όσο ανυπέρβλητη και αν αυτή φαντάζει.

Μπροστά και στις εκλογές, κάλεσαν παράλληλα σε αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο για την αποφασιστική αντιμετώπιση των όποιων χειρότερων μέτρων θα υλοποιήσει η οποιαδήποτε επόμενη αστική κυβέρνηση, αλλά και για να αποκτήσει ακόμη πιο στέρεες βάσεις ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και αιτημάτων, του λαού ευρύτερα.

Στην κεντρική ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας και εκ νέου υποψήφιος, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που βγαίνουν απ' την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτόν, στους τότε ανταγωνισμούς μεταξύ των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κρατών και των συμμαχιών τους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των σφαιρών επιρροής τους, αναφερόμενος και στο σήμερα, με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία απέναντι στη Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους απ' την άλλη, που οξύνονται μάλιστα στο έδαφος του πολέμου στην Ουκρανία κ.α.


Στάθηκε στη διαχρονική στάση της ελληνικής αστικής τάξης, τους ανταγωνισμούς της για τη διατήρηση και ισχυροποίηση της θέσης στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς, που υπηρετείται από τις εκάστοτε αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα ποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στο «κυβερνητικό τιμόνι», με συνέπεια να μετρούν καθημερινές απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις οι εργαζόμενοι και ο λαός, ζώντας και με τους κινδύνους μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.

Σε αυτή τη βάση, κάλεσε να βγούνε τα αναγκαία συμπεράσματα και μπροστά στις εκλογές της 21ης Μάη να δοθεί αποφασιστική εργατική - λαϊκή απάντηση, με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις κάλπες, ώστε και με τα διδάγματα του παρελθόντος ο λαός να βρεθεί πιο δυνατός για το σήμερα, αλλά και το αύριο, δυναμώνοντας την προοπτική απελευθέρωσής του, απ' την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πάτρας, Γιώργος Τσαπάρας.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, κατάθεση στεφάνων στο μνημείων των απαγχονισμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Αγγελική Ξυδία, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και υποψήφια βουλευτής, από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ ο Κώστας Σταθόπουλος, μέλος του ΤΣ Μαθητών, και από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο αντιπρόεδρος, Λευτέρης Χριστόπουλος. Εγινε επίσης προσκλητήριο νεκρών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακά τραγούδια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Πύργο, στο Μεσολόγγι, στη Σπάρτη και στην Κεφαλονιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ