Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής στήριξης και ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις εργατογειτονιές!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αιγάλεω το Σάββατο

Σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, μίλησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας Βιβή Δάγκα, Πέτρος Παπανικολάου και Νίκος Καραγιάννης, επίσης υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Και από εδώ, από το Αιγάλεω, από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου στριμώχνονται οι ζωές δεκάδων χιλιάδων εργατικών - λαϊκών οικογενειών, εδώ που η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο περνάει κάθε μέρα μέσα από τον ατομικό και συλλογικό μόχθο και αγώνα, θέλουμε να απευθύνουμε το ελπιδοφόρο κάλεσμά μας: Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής στήριξης και ενίσχυσης του ΚΚΕ!», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του.

Επεσήμανε πως οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι άνεργοι που μένουν σε αυτές τις γειτονιές, οι μαθητές του Λυκείου που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι νέοι που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι γυναίκες που σηκώνουν διπλά και τριπλά βάρη στη δουλειά και στην οικογένεια, όλοι αυτοί ξέρουν καλά μέσα τους ότι δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να περιμένουν από την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και από τους διάφορους πρόθυμους συνεταίρους τους.

Τα κέρδη για το κεφάλαιο δεν συμβιβάζονται με τις ανάγκες του λαού


«Η μόνη αγωνία που πρέπει να έχετε όλοι εσείς, την οποία έχουμε και εμείς, είναι πόσο ψηλά, πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ!», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ, προσθέτοντας ότι μόνο αυτό μπορεί να τους ταρακουνήσει, αυτό θα κάνει και πιο δυνατές τις διεκδικήσεις του λαού.

Απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος από το Αιγάλεω ζήτησε στήριξη στο όνομα του ότι «δεν πρέπει να ρισκάρουμε τις κατακτήσεις μας, να κάνουμε εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας», ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Ποιος όμως μετρά κατακτήσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια; Ο λαός ή τα μονοπώλια; Ναι, μεγάλη κατάκτηση είναι για τα μονοπώλια η εργασιακή ζούγκλα που διαμόρφωσαν ο ένας μετά τον άλλο τα κόμματα του κεφαλαίου. Και από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των κομμάτων του κεφαλαίου ο νόμος Χατζηδάκη, αυτό το έκτρωμα που κατά το ήμισυ ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, γρήγορα τους κόπηκε η φόρα, γιατί εμείς μπαίνουμε μπροστά στους χώρους δουλειάς για να μείνει στα χαρτιά ο άθλιος αυτός νόμος.

Ναι, μεγάλη κατάκτηση είναι για τα μονοπώλια η προώθηση της στρατηγικής της "πράσινης ανάπτυξης", που έφερε ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, υπέρογκους λογαριασμούς, ακόμα και διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Εμείς το ξέρουμε από πρώτο χέρι, γιατί οι δικές μας δυνάμεις παρεμβαίνουν παντού, και εδώ στο Αιγάλεω, για να μην κοπεί το ρεύμα στα λαϊκά σπίτια.


Ναι, μεγάλη κατάκτηση είναι για το κεφάλαιο η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που νόμο τον νόμο προωθεί η ΝΔ, όμως οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί φυσικά με άλλους αγωνιστές, μέσα από τους μαζικούς φορείς, πρωτοστατούν στον αγώνα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για προσλήψεις, υποδομές, γιατί στη δική μας αντίληψη η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

Αυτός είναι ο λόγος που πρωτοστατούμε στον αγώνα για να ανοίξει το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, το γνωστό Λοιμωδών, που το έκλεισε η ΝΔ και το κράτησε κλειστό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα θυμήθηκε πόσο ανάγκη το έχει ο λαός της περιοχής...

Ναι, μεγάλη κατάκτηση για τους διάφορους επενδυτές είναι οι εξελίξεις με τα ναυπηγεία που ακουμπούν εδώ στην περιοχή, του Σκαραμαγκά αλλά και της Ελευσίνας. Και έχει μεγάλο θράσος ο Μητσοτάκης να έρχεται εδώ στο Αιγάλεω και να διαφημίζει τον νόμο του για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εκεί όπου δημιουργείται μια νέα οικονομική ζώνη και οι εργαζόμενοι πλέον δεν έχουν κανένα μα κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Ποιος του έδωσε αυτήν τη δυνατότητα να το κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε αυτόν τον νόμο (...)

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όντως, κάτι είπε ο Μητσοτάκης εδώ στο Αιγάλεω. Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ο εφοπλιστής Προκοπίου σχεδιάζει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πιθανώς μονάδα αποθήκευσης LNG, δεν είπε κάτι.

Τι να πει; Οτι έχει δώσει το "πράσινο φως" για να εγκατασταθεί μια "ωρολογιακή βόμβα" μέσα στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, δίπλα στα σχολεία των παιδιών τους;

Αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί, με μπροστάρηδες τους μαζικούς φορείς της πόλης, μια ολόκληρη πόλη έχει ξεσηκωθεί για να ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Αυτοί, λοιπόν, όταν μιλάνε για κατακτήσεις, μιλάνε για όλα αυτά που δίνουν, που προσφέρουν με τους νόμους τους στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, σε όλους τους εκμεταλλευτές για να αυγατίζουν τα κέρδη τους...

Και όταν μιλάνε για διεκδικήσεις, μιλάνε πάλι για τις δικές τους απαιτήσεις, που δρομολογούν να τις υλοποιήσουν.

Εμείς, όταν μιλάμε για κατακτήσεις, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, για όλα αυτά που σήμερα προσφέρουν ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες μιλάμε. Αυτό το περιεχόμενο έχουν και οι διεκδικήσεις μας.

Κι αν ένα πράγμα αποδεικνύεται καθημερινά, είναι πως κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο δεν συμβιβάζονται με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού».

Κλείστε τα αυτιά στους εκβιασμούς, κάντε το βήμα ενίσχυσης του ΚΚΕ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καυτηρίασε τις δηλώσεις Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ «και - με μεγάλη αυτοπεποίθηση - δηλώνουν ότι είναι άλλο το τι λένε τα κόμματα προεκλογικά και άλλο το τι θα κάνουν μετεκλογικά. Οσο γι' αυτό, κάτι ξέρουν οι συγκεκριμένοι, δεν το αμφισβητούμε...».

Υπενθύμισε το 2012, τότε που «πολλοί εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, κάτω από τη λαχτάρα για μια αλλαγή, έστω μια ανακούφιση, θέλησαν να κάνουν τη δοκιμή. Ο δρόμος που τους πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ τούς φαινόταν πιο άμεσος και ρεαλιστικός από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ. Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε την ψήφο πολλών αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων.

Την κατάληξη την ξέρουμε. Η πολιτική που άσκησαν από το 2015 μέχρι το 2019 ήταν η απόλυτη δικαίωση, όχι φυσικά των αγώνων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά της πολιτικής που είχαν ασκήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τους ξέπλυνε, σε μεγάλο βαθμό, στα μάτια του λαού, αφού εμπέδωσε σε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του την άποψη ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική", την πιο συντηρητική άποψη που μπορεί να υπάρξει.

Τώρα μας λέει ότι αν δεν τον στηρίξουμε ή δεν δείξουμε ανοχή, θα ανοίξουμε τον δρόμο στον Μητσοτάκη, όμως ήταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η διάψευση των ελπίδων που είχε προηγουμένως εμπορευτεί με το κιλό, αυτή που άνοιξε τον δρόμο στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη για να επιστρέψει το 2019.

Πάντα αυτοί οι ίδιοι ανοίγουν τον δρόμο στη συντήρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για να πάρει 23.000 παραπάνω ψήφους εδώ στις εργατογειτονιές του Δυτικού Τομέα Αθήνας η ΝΔ το 2019, σε σχέση με το 2015.

Από τότε μεσολάβησαν άλλα 4 χρόνια σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, στην οποία είχε επί της ουσίας συμπαραστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε με τα νομοσχέδιά της που υπερψήφιζε - πάνω από 200 στον αριθμό! - και πότε με την πλάτη που έβαλε σε κρίσιμες για τον λαό στιγμές: Στην πανδημία, στο ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στις φυσικές καταστροφές όπου αποκαλύφθηκε η εγκληματική ανεπάρκεια του αστικού κράτους, στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Τώρα λοιπόν, εν έτει 2023 και με όλη αυτήν την πείρα που έχει συσσωρεύσει ο λαός μας, προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τις "ευθύνες" που έχει - για κάποιον λόγο που μόνο ο ίδιος ξέρει - το ΚΚΕ να τον στηρίξει για να στρογγυλοκαθίσει στις κυβερνητικές καρέκλες! (...)

Μα δεν το κάναμε το 2012 και το 2015... Πιστεύουν στ' αλήθεια ότι υπάρχει περίπτωση να τους κάνουμε τη χάρη τώρα; Να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια τα δικά μας και του λαού; Φυσικά και δεν το πιστεύουν αυτό.

Ο εκβιασμός που απευθύνουν δεν είναι προς το ΚΚΕ γενικά, είναι στην πραγματικότητα εκβιασμός προς τον λαό, εκβιασμός προς όλους όσοι τους πήραν χαμπάρι και σκέφτονται να τους εγκαταλείψουν. Και δεν είναι και λίγοι (...) Σας καλούμε, λοιπόν, να κλείσετε τα αυτιά σας στους εκβιασμούς και να κάνετε μέχρι την ώρα της κάλπης το μεγάλο βήμα. Σας περιμένουμε δίπλα μας, να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο της εντιμότητας. Να δώσουμε μαζί τις μεγάλες μάχες που έχει ανάγκη ο λαός μας».

Η λύση για πραγματική ενίσχυση των μισθών βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ

Συνεχίζοντας ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων για αυξήσεις στους μισθούς, ενώ με δικές τους κυβερνήσεις ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με αυτόν που υπήρχε πριν 10 χρόνια, και ενώ έχουν οδηγήσει μόλις το 17,5% των εργαζομένων να καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εχουν γενικεύσει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και της «ευέλικτης» εργασίας, δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενοι δεν παίρνουν καν τον κατώτατο μισθό.

Στηλίτευσε και τις προτάσεις για «απλές ψηφιακές εφαρμογές» και «συστήματα πληρωμών», όπως αυτές του Γ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι τα ίδια «σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα από κινδύνους, αλλά και να χτυπήσει τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, που κυριαρχούν σήμερα στις ψηφιακές συναλλαγές. Περίεργες συμπτώσεις, θα πούμε εμείς...».

Οπως είπε, «η αλήθεια, που δεν λέει κανείς τους, είναι ότι για να κερδίσουν εδώ και τώρα κάτι οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Γι' αυτό η λύση για πραγματική ενίσχυση των μισθών βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, την οποία μπορεί να επιβάλει μόνο το εργατικό κίνημα, με την πάλη του και με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Να επιβάλουμε δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών (...)

Με ισχυρό το ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες, μπορούμε να επιβάλουμε την επαναφορά και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτικότητά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλες τις κλίμακες.

Αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στα ψέματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο μέσος μισθός χωρίς να καταργηθούν οι νόμοι που έχουν υπονομεύσει τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας».

Οι φασίστες τα βρήκαν σκούρα σ' αυτές τις γειτονιές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στη μάχη που δίνεται εδώ και πάνω από 10 χρόνια για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ομάδων και συμμοριών: «Και είμαστε περήφανοι που σε αυτές εδώ τις γειτονιές τα βρήκαν πολύ σκούρα απέναντι στους κομμουνιστές, στα σωματεία, στον λαό της περιοχής».

Πρόσθεσε δε ότι η δικαστική απόφαση για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής δεν καλλιέργησε αυταπάτες πως ξεμπερδέψαμε με τον ναζισμό, ή πως μπορεί ποτέ να ξεμπερδέψουμε οριστικά όσο παραμένει το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, που τους γεννά και τους θρέφει. «Καλέσαμε σε επαγρύπνηση και το ίδιο κάνουμε και τώρα», επεσήμανε, για να συμπληρώσει: «Λέμε υπεύθυνα στον λαό, στους εργαζόμενους, ότι μας προβληματίζει πάρα πολύ το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν διάφοροι το τελευταίο διάστημα.

Από τη στιγμή που ξέσπασαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη, και χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα καμία τέτοια ένδειξη, άρχισαν να πέφτουν βροχή τα άρθρα και τα ρεπορτάζ για το ενδεχόμενο ενίσχυσης τέτοιων δυνάμεων, σαν δήθεν αποτέλεσμα της οργής της νεολαίας, βαφτίζοντάς τες μάλιστα αντισυστημικές!

Στη συνέχεια τους έδωσαν άπλετο δωρεάν προεκλογικό τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης, με αφορμή τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή πριν κλείσει η Βουλή, και ενώ θα μπορούσαμε να μη συζητάμε καν γι' αυτό το ζήτημα, αν είχε τελεσιδικήσει η δίκη, που σέρνεται 8 χρόνια τώρα, με τεράστιες ευθύνες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ.

Και τώρα παρακολουθούμε ένα προεκλογικό παιχνίδι για το ποιος θα ψαρέψει καλύτερα στα βρώμικα νερά της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Είτε με την προσπάθεια της ΝΔ να χτυπήσει κόμματα που της κόβουν ψήφους, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ να τους παίρνει υπό την προστασία του (...) Από κοντά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βαρουφάκης, που μας ενημέρωσε ότι "στον φασισμό ρέπει όποιος αισθάνεται οργή και δεν έχει πώς αλλιώς να την εκφράσει"! Πρόκειται για απαράδεκτες και επικίνδυνες απόψεις, που πρέπει να συναντήσουν την ομόθυμη καταδίκη όλων των δημοκρατικών ανθρώπων».

Παρακάτω, τόνισε: «Οι φασίστες, και τότε και τώρα, είναι τα μαντρόσκυλα του καπιταλιστικού συστήματος. Τους ενισχύει το ίδιο το σύστημα, όταν τους χρειάζεται, για να τους στρέψει ενάντια στον λαό που αγωνίζεται, και όποτε θέλει τους ξαναμαζεύει. Γι' αυτό και κανένας και καμία που οργίζεται με αυτό το σύστημα και τα εγκλήματά του δεν έχει κανέναν λόγο να στηρίξει τα μεγαλύτερα τσιράκια του συστήματος.

Εγγύηση, τόσο για να εκφραστεί η αντίθεση στο σύστημα όσο και για να μην τολμήσουν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους οι ναζί εγκληματίες, είναι μόνο η ψήφος, η μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ».

Με ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ!

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Πάμε λοιπόν δυνατά τις μέρες που μένουν. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να μη μείνει κανείς που το σκέφτεται να ενισχύσει το ΚΚΕ, που δέχεται χίλιους δυο εκβιασμούς, που να μη συζητήσουμε μαζί του, δεν θα απαντήσουμε τις απορίες του, δεν θα λύσουμε παρεξηγήσεις, ακόμα και προκαταλήψεις.

Πάμε να ενισχύσουμε το ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, παντού.

Σε όλες τις εργατογειτονιές, στο Αιγάλεω, στην Αγία Βαρβάρα, στο Χαϊδάρι, στο Περιστέρι.

Εδώ χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης. Και στις εκλογές της 21ης Μάη αυτή η καρδιά μπορεί να χτυπήσει δυνατά με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Είμαστε όλοι μας: Οι άνθρωποι της βιοπάλης, η νεολαία, το Κόμμα τους το ΚΚΕ!

Και είναι μόνοι τους: Η μεγάλη καπιταλιστική εργοδοσία και τα κόμματά της.

Το βράδυ της 21ης Μαΐου, μπορούμε να χαμογελάσουμε εμείς οι πολλοί και όχι οι λίγοι.

Μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, στο ελπιδοφόρο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Με ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ