Ενώ οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις
Χαρακτηριστικά, συνέρχονται σήμερα, Τετάρτη, σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας, η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (MCCS) και αύριο, Πέμπτη, η αντίστοιχη της ΕΕ (EUMC).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο αρχηγός από τη Σουηδία, ενώ τις «βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Συμμαχία» θα παρουσιάσει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Εισηγήσεις θα κάνουν ο Αμερικανός στρατηγός Christopher Cavoli, ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR) και ο Γάλλος πτέραρχος Philippe Lavigne, ανώτατος διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (SACT).
«Η Σύνοδος θα επιτρέψει στους 32 αρχηγούς Αμυνας να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία», τονίζουν από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, βάζοντας ως θέματα, μεταξύ άλλων, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, «την κατάσταση στο έδαφος και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων στην Ουκρανία», ζήτημα όπου η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλάτη ζεσταμένη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα, παρέχει αφειδώς όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, εκπαίδευση κ.ά. στην κυβέρνηση Ζελένσκι.
Επίσης, η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ θα εστιάσει «στην ενίσχυση της Διάταξης Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας ενόψει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους (σ.σ. τον Ιούλη) και κατόπιν», με τους αρχηγούς να διαβουλεύονται ακριβώς πάνω στην «εφαρμογή και τη διατήρηση αυτής της ενισχυμένης διάταξης».
Θα ακολουθήσουν συζητήσεις με σκοπό να παρασχεθεί «πρόσθετη κατεύθυνση και καθοδήγηση σχετικά με τη μεγάλη αναμόρφωση της αμυντικής διάταξης στάσης του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης», το 2022.
Η συνεδρίαση της ευρωενωσιακής EUMC, την επομένη, έχει στον πυρήνα της την υλοποίηση των βασικών στρατιωτικών στόχων της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ (το πολεμικό της δόγμα, αντίστοιχο με τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ) σε ό,τι αφορά π.χ. την Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (Rapid Deployment Capacity - RDC), την Ικανότητα Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Διεξαγωγής (Military Planning and Conduct Capability), και το «ΕΕ C2» (Σύστημα Στρατηγικής Διοίκησης και Ελέγχου για αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ - δίνει δυνατότητα διεξαγωγής πολλών ταυτόχρονων επιχειρήσεων, με κάθε είδους δυνάμεις, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ).
Σημειωτέον επ' αυτού, η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτη του 2022) προβλέπει τη «δημιουργία» μιας δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, συγκροτημένη ως μόνιμη στρατιωτική δύναμη που θα είναι πάντοτε διαθέσιμη επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες στο πεδίο σε περίπτωση κρίσης. Θα βασίζεται σε εκ περιτροπής μονάδες με περίοδο εναλλαγής 12 μηνών, ενώ η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου θέτει στόχο να έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025.
Τέλος, με τη συμμετοχή, μέσω βιντεοκλήσης, και του αντιστράτηγου Valerii Zaluzhnyi, ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ θα συζητηθεί παραπέρα η συνέχιση της «στήριξης» της ΕΕ προς την Ουκρανία, όπως και τα «διδάγματα που αντλήθηκαν από την Ουκρανία σχετικά με τις κοινές προμήθειες», καθώς τρέχουν να γεμίσουν τα οπλοστάσιά τους. Τέλος, θα εστιάσουν στο «μέλλον των στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ» και στον «ρόλο των στρατηγικών επικοινωνιών στην υποστήριξή τους».
Στο μεταξύ, τη στήριξή της σε κάθε νομική ενέργεια που δρομολογεί το ευρωατλαντικό στρατόπεδο κατά της Ρωσίας, παρέχει η κυβέρνηση, εντασσόμενη άλλωστε πρόσφατα στο λεγόμενο «Core Group για τη Λογοδοσία για το Εγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζοντας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, χτες τη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Core Group, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μίλησε για «φρικαλεότητες» που «διέπραξαν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις», θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο», και διαβεβαιώνοντας ότι «υποστηρίζει πλήρως τις έρευνες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση υποστηρίζει «τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες» σε αυτήν την κατεύθυνση.