Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Τίμησε τους απαγχονισμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 9 Μάη 1944

Τους απαγχονισμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 9 Μάη 1944 από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους τίμησε με εκδήλωση στα Υψηλά Αλώνια (τόπο απαγχονισμού τους), χτες το πρωί, ο δήμος Πατρέων.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα, στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την καθιέρωση της επετείου για την 9η Μάη 1945. Επίσης, στα σημερινά επίκαιρα μηνύματα με τον εξελισσόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά), σε αυτούς και κατέληξε:

«Είναι η κατάλληλη ώρα να αναλογιστούμε τι μπορεί και σήμερα να καταφέρει ο λαός αν αγωνιστεί ενωμένος ενάντια σε όσους του στερούν τη ζωή και τα δικαιώματά του. Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλά Αλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν τη σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε. Συνεχίζουμε ενωμένοι στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν. Ο πατραϊκός λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

Ακολούθησαν αντιστασιακά τραγούδια, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των απαγχονισμένων από τις τοπικές αρχές, τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άλλους φορείς και συλλόγους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ