Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΌ»
Κάλεσμα σε αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», εκφράζοντας την ομόθυμη διάθεση των μελών του, αποτίνει φόρο τιμής στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, στον σοβιετικό λαό, σε όλους τους λαούς που με επικεφαλής τα αντιστασιακά κινήματα τσάκισαν τον φασισμό - ναζισμό και σφράγισαν την 9η Μάη ως Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, μέρα αιώνιας μνήμης και ορόσημο της ανθρώπινης Ιστορίας.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «78 χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική μέρα, που χάραξε το χαμόγελο στα πρόσωπα εκατομμυρίων βασανισμένων ανθρώπων, που γέννησε την ελπίδα ότι το φασιστικό τέρας νικήθηκε τελεσίδικα, είμαστε σε θέση να αντλήσουμε διδάγματα και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δικών μας καιρών.

Οι εξελίξεις όλων αυτών των χρόνων που κύλησαν από τότε δείχνουν ότι ο φασισμός δεν είναι μια ιστορική "παραφωνία", προϊόν της παράνοιας κάποιου, αλλά γεννιέται από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και θα σηκώνει κεφάλι όποτε κριθεί αναγκαία αυτή η μορφή αντιμετώπισης του αγωνιζόμενου λαού».

Και συμπληρώνει: «Σήμερα, εμπνεόμενοι από την εικόνα της ύψωσης της κόκκινης σημαίας της νίκης στο Ράιχσταγκ, την Πρωτομαγιά του '45, μπορούμε να στοχαστούμε και πάλι τις τραγικές συνέπειες της υποστολής της από το Κρεμλίνο στις 26 Δεκέμβρη του '91.

Οι φασίστες βγαίνουν από τα λαγούμια τους και αξιοποιούν τις διάπλατες ρωγμές της αστικής δημοκρατίας για να δηλητηριάσουν λαϊκούς ανθρώπους, καθώς "στη δημοκρατία δεν δικάζονται ιδέες". Οι πόλεμοι, με αυτόν στην Ουκρανία να βρίσκεται στη γειτονιά μας, ξεκληρίζουν κι απ' τις δυο πλευρές ανθρώπους του μόχθου, που δεν έχουν ιδιωτικά καταφύγια και δυνατότητα διαφυγής, στην κρεατομηχανή των ανταγωνισμών των "παραδοσιακών" ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις ανερχόμενες.

Σε αυτές τις συνθήκες, και με αφορμή την 78η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη προβολής της συμβολής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στην πρόοδο της ανθρωπότητας, της ανάδειξης της επικαιρότητας και αναγκαιότητας του σοσιαλισμού σήμερα. Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό συνεχίζουμε τη δράση μας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

Τιμώντας την ιστορική μέρα, καλούμε σε αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα δίκαια και τις ανάγκες του ουκρανικού, του ρωσικού και όλων των λαών του κόσμου, για έναν κόσμο ανθρώπινο, σοσιαλιστικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ