Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΝΙΘ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχύστε τώρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΥ Θέρμης
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΥ Θέρμης
Σε πολύμορφη δράση με αίτημα την ενίσχυση με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές των Κέντρων Υγείας Μηχανιώνας και Θέρμης, προχωρούν φορείς των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης, μαζί με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Ηδη έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών (εκατοντάδες μαζεύτηκαν έως τώρα), έχουν γίνει επισκέψεις στα ΚΥ και συζητήσεις με τους εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και κατά τόπους συσκέψεις με τους εργαζόμενους των ΚΥ.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν η ΕΝΙΘ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού, η Ομάδα Γυναικών Θέρμης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ. Την προηγούμενη βδομάδα επισκέφθηκαν τα δύο Κέντρα Υγείας, συζήτησαν με τους εργαζόμενους που πλέον έχουν επωμιστεί και την ευθύνη των εμβολιασμών και κατέγραψαν βασικές ελλείψεις.

Οπως αναφέρουν, στο ΚΥ Μηχανιώνας, η κατάσταση παραμένει τραγική, «με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητας και φύλαξης). Λείπουν γυναικολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος. Δεν υπάρχει ακτινολόγος και οι γιατροί δυσκολεύονται στις γνωματεύσεις. Υπάρχει ψυχίατρος και δερματολόγος κάθε 15 μέρες. Ο παιδίατρος έρχεται από το ΚΥ Θέρμης. Συνολικά έχει 10 γιατρούς συν τον διευθυντή, ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 25. Ολοι οι γιατροί απασχολούνται στο εμβολιαστικό κέντρο και επιπλέον κάνουν εμβολιασμούς μαίες και παρασκευάστριες. Τουλάχιστον 600 τακτικά ραντεβού κάθε μήνα αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού».

Το ΚΥ Θέρμης «εξυπηρετεί και γειτονικούς δήμους (Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, ΠΕ Χαλκιδικής), έχει επίσης την ευθύνη των περιφερειακών ιατρείων 13 οικισμών της περιοχής και του Αεροδρομίου "Μακεδονία" της ιδιωτικής εταιρείας "Fraport" εκτελώντας και εφημερίες. Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 4 γιατροί και δεν αναπληρώθηκαν ενώ επί χρόνια λείπουν οι ειδικότητες ορθοπεδικού, χειρούργου, ΩΡΛ, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου, ψυχίατρου αλλά και ακτινολόγου. Στις χρόνιες ελλείψεις καταγράφονται και η απουσία μαστογράφου, σύγχρονου ακτινολογικού κ.ά.».

Και στα δύο ΚΥ το μειωμένο προσωπικό τους είναι εξουθενωμένο και με εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού ακόμα και η διαλογή των εισερχομένων στο Κέντρο Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας, γίνεται από προσωπικό που δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι και τα προβλήματα επαρκούς καθαριότητας και φύλαξης.

Τα Σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαιτούν, μεταξύ άλλων:

-- Μαζικά δωρεάν τεστ σε χώρους εργασίας, αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της περιοχής.

-- Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

-- Αμεση πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-- Να καλυφθούν άμεσα τα σημαντικά κενά στα Κέντρα Υγείας, σε γιατρούς με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και οι επείγουσες ανάγκες λόγω πανδημίας.

-- Να ενισχυθούν με ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα.

-- Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται με συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι Ερώτηση για τα προβλήματα του ΚΥ Ν. Μηχανιώνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Ζητούν να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών. Επίσης την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

  • Στο μεταξύ, έξι νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσε χτες το «Χαρίσειο γηροκομείο», μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν την Τρίτη από μονάδα του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των εργαζομένων βγήκαν όλα αρνητικά. Από τα έξι θετικά κρούσματα οι τρεις είχαν εμβολιαστεί και έχουν αναπτύξει αντισώματα σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο.
Νότια Ρόδος: Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και ΕΚΑΒ

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, απαιτώντας την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό καθώς και τη δημιουργία ΚΥ στη Νότια Ρόδο και σταθμού του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, ώστε να εξασφαλιστεί η εικοσιτετράωρη λειτουργία του, με ειδικευμένο γιατρό, νοσηλευτή, αγροτικό γιατρό και ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους του ΚΥ Αρχαγγέλου, αναδείχτηκαν τα σοβαρά κενά προσωπικού, όπως οι τρεις κενές θέσεις γιατρών γενικής ιατρικής και μια παιδιάτρου, ενώ δεν προβλέπονται στο οργανόγραμμα θέσεις καρδιολόγου και γυναικολόγου, αποδεκατισμένες είναι και η φύλαξη και συντήρηση.

Με το φιλότιμο των εργαζομένων, χωρίς καμία ενίσχυση, έχουν κατορθώσει μέχρι και τις 8 Μάρτη να εμβολιάσουν 900 ανθρώπους.

Κρούσματα στις φυλακές Βόλου

Ξεπέρασαν τα 10 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τις φυλακές Βόλου και διενήργησε rapid tests, τόσο στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι περίπου 70, όσο και στους κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι άλλοι πέντε υπάλληλοι είναι θετικοί στον ιό, πέραν των τριών πρώτων που έγινε γνωστό ότι προσβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, τις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον χτεσινό έλεγχο παρουσίασαν συμπτώματα και άλλοι υπάλληλοι.

Ο κρατούμενους που ήταν περιορισμένος στον ειδικό χώρο για Covid-19 επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι θετικός στον ιό. Πρόκειται για το μοναδικό θετικό τεστ σε κρατούμενους, καθώς υποβλήθηκε σε έλεγχο και το σύνολο των φυλακισμένων. Εντούτοις, σαφής εικόνα για το μέγεθος της διασποράς στους κρατούμενους εκτιμάται ότι θα προκύψει σήμερα, αφού αυτός κρατούταν σε θάλαμο με πάνω από 20 άτομα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org