Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα «αχρηστεύουν» επίτηδες...

Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό καθιστούν αδύνατη την ουσιαστική λειτουργία τους

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βαυκαλίζεται πως προωθεί τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκεί - υποστηρίζει - αποβλέπουν τα πολλά νομοθετήματα και τα απανωτά μέτρα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Ομως, είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του εναπομείναντος ΕΣΥ και σε πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Βεβαίως, αν το πεις αυτό στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, θα «εισπράξεις» τη βρισιά «είσαι λαϊκιστής», αλλά ποιος αμφισβητεί, πλέον, ότι, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, επιχειρείται η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα της Υγείας, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται κερδοσκοπικά στο χώρο; Τι άλλο δείχνουν, άλλωστε, οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπους και εξοπλισμό που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και οι οποίες διώχνουν ασθενείς προς τα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα;

Το σημερινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» είναι για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στη Θεσσαλία, για τις ελλείψεις που υπάρχουν και οι οποίες καθιστούν αδύνατη την ουσιαστική λειτουργία τους.

Ενας εκ των νέων υφυπουργών της κυβέρνησης, ο Εκτωρ Νασιώκας, γνωρίζει από κοντά το μέγεθος και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, καθότι διατέλεσε διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας στη Λάρισα. Επομένως, θα μπορούσε, αν ήθελε ο ίδιος κι αν «επέτρεπε» η κυβέρνηση, να δώσει ουσιαστικές λύσεις...

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα και τα πέντε ΚΥ υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και λόγω της περικοπής των εφημεριών, ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Στο ΚΥ Τυρνάβου από τους 3 παιδιάτρους που προβλέπονται υπάρχουν 2, από τους 2 ακτινολόγους μόνο ένας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας έγιναν 16.032 μικροβιολογικές εξετάσεις, τις οποίες κλήθηκε να τις κάνει μόνο ένας μικροβιολόγος, καθώς μία οργανική θέση γιατρού αυτής της ειδικότητας παραμένει κενή εδώ και χρόνια. Και όσον αφορά στα εννέα ΠΙ της περιοχής, τα μισά περίπου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.

Κοντά στις 60.000 φτάνει το καλοκαίρι ο πληθυσμός στα παράλια της περιοχής του Αγιοκάμπου μαζί με τους παραθεριστές. Στα ΠΙ, όμως, του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας δε γίνονται εφημερίες γιατρών και δεν υπάρχουν καθόλου νοσηλευτές, αφού το υπουργείο Υγείας «δεν τις δικαιολογεί», με το πρόσχημα ότι «δεν τις προβλέπει η νομοθεσία». Τα βαριά έκτακτα περιστατικά (καρδιακά κ.ά.), αλλά και πιο «ελαφρά», όπως τα μικροατυχήματα των παραθεριστών, των ψαράδων που είναι συχνά, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν.

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η έλλειψη οδηγών για το μοναδικό ασθενοφόρο του ΚΥ Αγιάς, όπου υπάγονται τα ΠΙ, αφού είναι μόνο τρεις, από 5 που απαιτούνται, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να μένει ακάλυπτη μία βάρδια. Στο ΚΥ παραμένουν κενές 4 θέσεις παθολόγων γενικής ιατρικής, ενός παιδιάτρου, δεν υπάρχουν καρδιολόγοι και ορθοπεδικοί, ούτε «επισκέπτες» γιατροί όλων των ειδικοτήτων και λείπουν 6 νοσηλευτές. Οσον αφορά στον τεχνολογικό εξοπλισμό είναι ανύπαρκτος, ενώ το κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές «λειτουργεί» στα Φάρσαλα, σε μία από τις μεγαλύτερες, σε πληθυσμό, επαρχίες της Λάρισας. Δεν υπάρχει ούτε ένας ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, νευροχειρουργός, ενώ μόνο ένας παιδίατρος εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά. «Φρένο» στην εξυπηρέτηση των ασθενών βάζει και η έλλειψη οδηγών για το ασθενοφόρο.

Στα πιο απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας, όπως στο ορεινό Λιβάδι, που απέχει αρκετά μακριά από την πόλη, βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και ζουν 3.000 κάτοικοι, δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο. Το ΚΥ Ελασσόνας διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τα περιστατικά μιας τεράστιας σε έκταση επαρχίας, ενώ η πρόσληψη, τουλάχιστον, άλλων δύο οδηγών που χρειάζονται κωλυσιεργεί. Να σημειώσουμε ακόμα ότι δεν υπάρχει ακτινολόγος, ενώ από τις 10 οργανικές θέσεις παθολόγων που προβλέπονται οι 4 παραμένουν κενές και από τις 3 παιδιάτρων οι δύο.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο ΚΥ Γόννων.

Στη Μαγνησία

Και στα πέντε ΚΥ της Μαγνησίας η κατάσταση είναι άθλια.

Η κτιριακή υποδομή του ΚΥ Σκιάθου - ένα νησί το οποίο για έξι μήνες μετατρέπεται στη δεύτερη, μετά το Βόλο, μεγαλύτερη πόλη του νομού, καθώς στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φιλοξενεί πάνω από 70.000 τουρίστες και τα περιστατικά είναι πάμπολλα - είναι ακατάλληλη, ο εξοπλισμός του είναι ανεπαρκής και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί του ΕΣΥ, 4 αγροτικοί, ένας παιδίατρος και 2 νοσηλεύτριες και απουσιάζουν παντελώς γιατροί των άλλων ειδικοτήτων. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ιατροδικαστή και κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού για τη διατήρηση των νεκρών. Μάλιστα, έχει αναφερθεί περιστατικό κατά το οποίο νεκρός μεταφέρθηκε σε κατάσταση σήψης στη Λάρισα. Αναγκαία κρίνεται, δε, η αντικατάσταση του παμπάλαιου ασθενοφόρου και η αγορά ενός μόνιμου πλωτού μέσου για τη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς πολλές φορές υπάρχουν μόνο τα καΐκια των ψαράδων για την εξυπηρέτηση των περιστατικών, ενώ το ελικοδρόμιο έχει τεθεί, σχεδόν, σε αχρηστία.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει και το ΚΥ της Σκοπέλου, όπως και το ΠΙ Αλοννήσου που υπάγεται σ' αυτό.

Με ένα μόνο ασθενοφόρο, που τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι χαλασμένο, το ΚΥ Αλμυρού εξυπηρετεί τις ανάγκες 30.000, περίπου, κατοίκων. Οσον αφορά τους γιατρούς, αποτελούν «είδος εν ανεπαρκεία» καθώς οι περισσότερες ειδικότητες - όπως ακτινολόγου, χειρουργού, γυναικολόγου - δεν υπάρχουν, ενώ οι εφημερίες έχουν «κοπεί».

Λιγότερα φαίνεται να είναι τα προβλήματα στο ΚΥ Αργαλαστής, το οποίο, όμως, χρειάζεται αναβάθμιση για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου το Πήλιο.

Στην Καρδίτσα

Στο ΚΥ Μουζακίου «αγιάτρευτη πληγή» αποτελούν οι ελλείψεις στα 24 ΠΙ, πολλά από τα οποία δε διαθέτουν ούτε ιατρικό κρεβάτι για την εξέταση των ασθενών, ενώ γενικότερα η κτιριακή και ξενοδοχειακή υποδομή είναι απαράδεκτη. Οπως αυτό της Πεζούλας του Δήμου Νευροκοπίου, το πλησιέστερο που υπάρχει στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, όπου ο πληθυσμός της στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φτάνει τις 20.000 κατοίκους, ενώ υπάρχουν μόνο 2 αγροτικοί γιατροί και κανένας νοσηλευτής. Για την ορεινή και δυσδιάβατη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, περιοχή του Μουζακίου, το ασθενοφόρο που διαθέτει το ΚΥ δε λειτουργεί όλη τη μέρα, καθώς μία βάρδια μένει ακάλυπτη εξαιτίας της έλλειψης οδηγού.

Στο ΚΥ Παλαμά εδώ και 3 χρόνια περιμένουν την πρόσληψη παιδιάτρου, ενώ οι 4 παθολόγοι δεν αρκούν. Οσον αφορά τους γιατρούς ειδικοτήτων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως δεν κρίνει αναγκαίο την πρόσληψή τους, εξαναγκάζοντας τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να «τρέχουν» στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ή σε ιδιώτες γιατρούς.

Στο ΚΥ Σοφάδων είναι ακάλυπτο το 30% των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 3 παιδιάτρους που προβλέπονται δεν έχει προσληφθεί κανείς, ενώ τραγικές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στα Τρίκαλα

Τις ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε 150 περίπου ασθενείς τη μέρα καλείται να καλύψει σε καθημερινή βάση το ΚΥ Φαρκαδώνας, χωρίς να διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Στο ΚΥ Πύλης, το ασθενοφόρο που κάνει μεγάλες διαδρομές στον ορεινό όγκο της περιοχής έχει αγοραστεί προ δεκαπενταετίας και ο αριθμός των οδηγών που απαιτούνται είναι ο διπλάσιος απ' αυτόν που υπάρχει. Ανύπαρκτος είναι και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ τα δύο, μόνο, άτομα που αποτελούν το διοικητικό προσωπικό «χρεώνονται» να κάνουν τις δουλιές της γραμματείας, αλλά και του λογιστηρίου του Κέντρου Υγείας.

Ανάλογα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει και το ΚΥ Καλαμπάκας.


Ελ. ΤΖ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ