Παραπλανητικές και φρούδες αποδεικνύονται οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, με το νομοσχέδιο που θα φέρει προσεχώς και θα έχει ως κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).
Το υποκριτικό των διακηρύξεων αποτυπώνεται στην αντιμετώπιση του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας, που είναι ένα από τα δυο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που λειτούργησαν στα πλαίσια του κουτσουρεμένου ΕΣΥ - παρότι είχαν σχεδιαστεί 210 ΚΥ αστικού τύπου συνολικά. Με την πολιτική των αποσπάσεων το ΚΥ αποψιλώνεται καθημερινά και οδηγείται στο μαρασμό.
Σε μια επιστολή - έκκληση βοήθειας προς τη διεύθυνση του Θριάσειου Νοσοκομείου και η οποία κοινοποιείται προς το υπουργείο Υγείας, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τα κόμματα, σύσσωμο το ιατρικό και λοιπό εναπομείναν προσωπικό του ΚΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΚΥ, το οποίο «τείνει να μετατραπεί σε αγροτικό ιατρείο»!
Η τελευταία πράξη στον κρίκο της εγκατάλειψης του ΚΥ - που λειτουργεί με κενές τις 100 οργανικές θέσεις από τις 140 που προβλέπονται συνολικά - ήταν η απόφαση για την απόσπαση του μοναδικού τεχνολόγου ΤΕΙ του ΚΥ στο Θριάσειο Νοσοκομείο (απόφαση 1008, Δεκέμβρη 2000), γεγονός που ουσιαστικά συνεπάγεται τη διακοπή λειτουργίας του Μικροβιολογικού τμήματος.
Είχαν προηγηθεί η μετακίνηση από το ΚΥ προς το νοσοκομείο, τόσο της μοναδικής γιατρού μικροβιολόγου του ΚΥ, όσο και ενός παρασκευαστή, ο οποίος έχει προσληφθεί και αυτός με προκήρυξη για το ΚΥ Ελευσίνας.
«Στο Μικροβιολογικό τμήμα εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ασθενών και εκτός από τις προγραμματισμένες εξετάσεις, γίνονται και πολλές έκτακτες, που μας βοηθούν σημαντικά στην καθημερινή διάγνωση και πράξη. Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του, με την ανάκληση των μετακινήσεων», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
«Βέβαια, το κλείσιμο του μικροβιολογικού εργαστηρίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι και τονίζουν ότι μετά το θάνατο του διευθυντή του ακτινολογικού Χρ. Καλατζή, η λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου είναι πλημμελής. Προβληματική όμως καθιστούν τη λειτουργία του ΚΥ και η παντελής έλλειψη επισκεπτών ιατρών ειδικότητας και οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του κτιρίου (ηλεκτρικού, θέρμανσης κλπ).
«Την έντονη αίσθηση της σταδιακής εγκατάλειψης του ΚΥ που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΚΥ επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αγνοούνται συστηματικά οι αναφορές του διευθυντή του ΚΥ, για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (νοσηλευτές, καθαρίστρια, διοικητικοί υπάλληλοι)», επισημαίνεται στην επιστολή.
Πρόκειται μάλιστα για ένα ΚΥ με σημαντική προσφορά στους κατοίκους της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι στο ΚΥ Ελευσίνας και τα περιφερειακά του ιατρεία (Ασπρόπυργου - Μάνδρας - Βιλλίων - Ερυθρών), με αυτό το ελλιπέστατο προσωπικό, προσέρχονται και εξυπηρετούνται άνω των 5.000 ασθενών και εκτελούνται περί τις 2.000 εργαστηριακές πράξεις (ακτινολογικές - μικροβιολογικές), εκτός των εμβολιασμών, νοσηλευτικών πράξεων (τεστ Παπ) και οδοντιατρικής προληπτικής φροντίδας, που γίνονται εκτός του ΚΥ, σε σχολεία, εργασιακούς χώρους κλπ.
«Το ΚΥ έπρεπε κανονικά να συνεχίσει να λειτουργεί σαν ανάχωμα της προσέλευσης του μεγάλου όγκου των περιστατικών ΠΦΥ προς το νοσοκομείο», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
Κατανοούμε, καταλήγει η επιστολή, τις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου, λόγω της ένταξής του σε σύστημα πλήρους εφημερίας, αλλά νομίζουμε ότι το πρόβλημα δε λύνεται με τη συνεχή και πολλές φορές αιφνιδιαστική αφαίμαξη και αποδυνάμωση του ήδη ελλιπούς προσωπικού του ΚΥ, σε μια περίοδο μάλιστα που το υπουργείο... δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη και την ενίσχυση της ΠΦΥ.