Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΧΟΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Ολο και πιο πολλοί στη «νέα μάχη του Μαραθώνα»

Η περιοχή όπου σκοπεύουν να φτιάξουν το κωπηλατοδρόμιο
Η περιοχή όπου σκοπεύουν να φτιάξουν το κωπηλατοδρόμιο
Μέρα με τη μέρα διογκώνεται το μέτωπο αντίστασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατά της καταστροφής με την κατασκευή του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου του υγροτόπου του Σχοινιά Μαραθώνα, ο οποίος παράλληλα - πέρα από την ιδιαίτερη οικολογική του αξία - αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο: είναι ο στίβος όπου διεξάχθηκε η περίφημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Τη διάσταση ακριβώς αυτή θέλησαν να δώσουν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις (WWF - Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), που μαζί με την Αρχαιολογική Εταιρεία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν τα νέα στοιχεία για τη «Νέα μάχη του Μαραθώνα», που διεξαγάγουν από το 1998 με αντικείμενο τη σωτηρία του ιστορικού αυτού χώρου. Αρχικά οι διοργανωτές αναζήτησαν 192 «νέους μαραθωνομάχους» (τόσος ήταν ο αριθμός των πεσόντων στην ιστορική μάχη) από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών που να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, αλλά ο αριθμός αυτός έφτασε αισίως τους 250 και ολοένα αυξάνεται. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό επισημαίνουν ότι «σε αυτόν το χώρο οφείλεται απόλυτος σεβασμός, που δεν εκδηλώνεται βέβαια με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων για 40.000 θεατές, έστω και αν χρησιμοποιείται ο όρος "Εθνικό Πάρκο"».

Οπως τόνισε ο Δ. Καραβέλλας, διευθυντής της WWF - Ελλάς, «το μήνυμα που στέλνει η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη είναι σαφές: Δε θα επιτρέψουμε τη βεβήλωση ενός τέτοιου ιστορικού και φυσικού τοπίου. Εστω και τώρα η "Αθήνα 2004", το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΔΟΕ, οφείλουν να αλλάξουν στάση επιλέγοντας εναλλακτικές λύσεις με πολύ λιγότερο πολιτικό, πολιτιστικό, οικολογικό και οικονομικό κόστος».

Ο Κ. Βασιλάκης, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επισήμανε ότι «το εθνικό πάρκο Μαραθώνα - Σχοινιά είναι μια παρωδία και στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών και της ΔΟΕ, καθώς στην ουσία δίνει το άλλοθι για την καταστροφή του βιότοπου του Σχοινιά».

Ο Κ. Καρράς, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Europa Nostra, ανέφερε ότι πολλές ξένες οργανώσεις έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τη σωτηρία του Σχοινιά, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο ακαδημαϊκός Β. Πετράκος αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του υπουργείου Πολιτισμού περί δήθεν μη σχέσης κωπηλατοδρομίου και μάχης του Μαραθώνα. «Ολόκληρη η περιοχή από το βρανό και τον Τύμβο έως το Σταυροκοράκι, τη Μακαρία Πηγή, το Κάτω Σούλι έως τη θάλασσα είναι το πεδίο της μάχης. Ο Τύμβος είναι μόνο ο τόπος όπου έθαψαν τα καμένα λείψανα των 192 Αθηναίων».

Ο Μ. Απέργης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας προστασίας της Φύσης, παρέθεσε έγγραφο του αρμόδιου προϊσταμένου της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γ. Σταϊνχάουερ, από τις 13 Ιούνη 1997 που αναφέρει επί λέξει: «Η Εφορεία μας δε συμφωνεί με την επιλογή της θέσης (του κωπηλατοδρομίου) και θα πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής ενός τέτοιου μεγάλου έργου σε άλλη περιοχή εκτός Αττικής».

Τέλος, ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας κ. Δοντάς τόνισε με νόημα: «Δεν καταλαβαίνω πώς η Ελλάδα, που ζητά την επιστροφή των Ελγινείων, την ίδια στιγμή προωθεί την καταστροφή ενός τέτοιου ιστορικού χώρου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ