Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με «πλήρη εμπλοκή» ΗΠΑ - ΕΕ η επιχείρηση διευθετήσεων

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε χτες την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για ακόμα πιο «ενεργητική συμβολή» στις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως ξεκαθάρισε «θα εμπλακούμε στην προσπάθεια να προωθήσουμε αυτήν την προοπτική, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε άμεση αμερικανική εμπλοκή στην προσπάθεια. Θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας».

Οπως χαρακτηριστικά διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν, «σας δηλώνω με σιγουριά ότι θα δείτε τις ΗΠΑ και τους διπλωμάτες μας πολύ αναμεμειγμένους στην Κύπρο και να προσπαθούν μετά από πάρα πολλά χρόνια να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ερωτηθείς για τις «επιθετικές ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπλίνκεν επέλεξε να αναφέρει «θετικές εξελίξεις» για την αντιμετώπισή τους, μιλώντας για τη «θετικότερη εμπλοκή της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή τις τελευταίες βδομάδες, ιδιαίτερα με την ΕΕ», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η θερμοκρασία τουλάχιστον σ' αυτόν τον τομέα θα συνεχίσει να πέφτει και θα παραμείνει χαμηλή». Ανέφερε δε - όπως αναμετέδωσαν και κυπριακά ΜΜΕ - ότι η Τουρκία, εμπλεκόμενη με την ΕΕ και άλλους, προσπαθεί να προχωρήσει κατά παραγωγικότερο τρόπο, αλλά και ότι οι ΗΠΑ «είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σε αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ στις διάφορες συνεργασίες και στα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, είπε ότι εξετάζεται ειδικά ο «παραγωγικός» ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ενέργεια και τη «διαφοροποίηση» των πηγών και διαδρόμων, γιατί «είναι κάτι που προωθεί τη δική μας ασφάλεια, όπως και την ασφάλεια άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταίρων». Υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο, και να επιμείνουν ώστε τυχόν διαφορές που προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών».

Κατά τ' άλλα, για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και η προσπάθεια ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την άποψή μας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο ή δεσμεύσεις που έχει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση των "S-400", και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.».

Διεργασίες ενόψει διερευνητικών

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη ο επόμενος, 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ την επομένη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα γίνουν στην Αθήνα και «πολιτικές διαβουλεύσεις» μεταξύ του υπηρεσιακού γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Σ. Ονάλ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην Τουρκία μιλούν για «διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο» και για «αναβάθμιση του διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενδεχομένως για να διευρύνουν την ατζέντα των διερευνητικών, βάζοντας, πέρα από τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που θέλει η ελληνική κυβέρνηση, και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως «γκρίζες ζώνες», εύρος σε χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, «μειονότητα» κ.λπ.

Η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της διαχέει το γνωστό «αφήγημα» ότι η όλη διαδικασία αφορά απλά «επαφές» που «ήταν και παραμένουν διερευνητικές». Χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για ποιο λόγο πραγματοποιείται και πολιτικός διάλογος στην Αθήνα μαζί με τις διερευνητικές, απάντησε ότι «πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια» και επανέλαβε πως οι διερευνητικές επαφές «είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».

Παράλληλα, καλλιεργώντας τις γνωστές κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο της ΕΕ, σημείωσε ότι «το ελληνοτουρκικό πλαίσιο, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, είναι και ένα θέμα που αφορά την ΕΕ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών, αφορά το σύνολο της ΕΕ και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Και αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο Συμβούλιο του Μαρτίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ συγκάλεσε χτες το απόγευμα «άτυπη τηλεδιάσκεψη» με ομάδα ηγετών «στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου», όπως αναφερόταν από πλευράς Μαξίμου. Θυμίζουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει σε αυτό το παζάρι, μέσα από διάφορους διαύλους, μηνύματα ότι αν καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό, διατίθεται να στηρίξει τα αιτήματα της Αγκυρας στη διαδικασία της λεγόμενης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, καθώς και αναφορικά με την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Γερμανίδα καγκελάριος A. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Eμ. Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας M. Ντράγκι, της Ισπανίας Π. Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Π. Κόστα, καθώς και o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Οπως έγινε αργότερα γνωστό από το Μαξίμου, οι ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 25 - 26 Μαρτίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εποικοδομητική συνάντηση» Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου(25/3/2021)
«Αέρας» ΗΠΑ - ΕΕ στα πανιά της «σημαντικής εταίρου» Τουρκίας(24/2/2021)
«Αισιόδοξη» για τις διερευνητικές, ως «βήμα» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης(28/1/2021)
Ετοιμη για το παζάρι εφ' όλης της ύλης με βάση τις «νέες ισορροπίες»(12/12/2020)
«Φουλ οι μηχανές» για διερευνητικές και επικίνδυνες διευθετήσεις(18/9/2020)
Δεν είναι ο μόνος(16/5/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org