Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολλαπλά τα προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, που αναδεικνύουν οι βουλευτές του Κόμματος

Τα πολλαπλά προβλήματα στην Κρήτη, στη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Οπως θυμίζουν στην Ερώτησή τους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον Νοέμβρη του 2020 προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.

«Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό», σημειώνεται στην Ερώτηση, και πιο συγκεκριμένα: «Υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα όπως π.χ. στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ' οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Επίσης, άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται (με το εμβόλιο της «AstraZeneca») μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. «Για παράδειγμα οι κάτοικοι Σελίνου - Καντάνου Χανίων, ορεινός και απομακρυσμένος δήμος με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ηλικιωμένοι και βιοπαλαιστές, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Χανιά, αφού το ΚΥ Καντάνου δεν λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στοιχείων για τα ΚΥ του νησιού. Αναδεικνύονται επίσης τα προβλήματα που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως και η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

«Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την απαγόρευση στα κράτη - μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως "κόστος" την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και ο λαός να μένουν ξανά εκτεθειμένοι».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους και να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ