Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί «αποθέωσαν» από κοινού κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά «τσακώθηκαν» για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η διαχείρισή του.

«Φυσικά πρωτεύοντα παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας του 2022 αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. (...) πρόκειται για έναν σημαντικό καταλύτη προόδου και ευημερίας, ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική μας οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού που υπήρχε. Μιλούμε δηλαδή για το "εμβόλιο" ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Μιλούμε για το "φάρμακο" που θα διαμορφώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα... Πάνω απ' όλα, όμως, σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, το μοντέλο που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Ταυτόχρονα, καθιστά το κράτος μας πιο αποτελεσματικό», έλεγε στη συζήτηση ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, «επαύξανε» καλώντας να «δείτε το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης, μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για τη χώρα για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και για τη χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής στα επόμενα χρόνια για την οριστική έξοδο από αυτό το παρωχημένο μοντέλο που μας οδηγεί από κρίση σε κρίση. Η κυβέρνηση που δεν σταματάει να αυτοθαυμάζεται για τη διαχειριστική της επάρκεια έχει ήδη σήμερα που μιλάμε καταφέρει να τα κάνει "θάλασσα" στον σχεδιασμό και την έναρξη υλοποίησης αυτού του πολύ σημαντικού προγράμματος».

Ο δε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, σημείωνε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε το μεγάλο βήμα να δανειστεί η ίδια και να οπλίσει τα μέλη της μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις συμπληρωματικές πολιτικές της με ικανή ποσότητα πόρων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Είναι άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα να ανατάξει την οικονομία της, να ανακάμψει αναπτυξιακά και να επιλύσει θεμελιώδεις αντινομίες και οξυμένες κοινωνικές αδικίες...».

Τι ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ;

Οτι το «κοινό τους πρόγραμμα», αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ένα «νέο υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού και όλων των λαών της ΕΕ, που προϋποθέτει σκληρά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», όπως ο νόμος Χατζηδάκη, για την προσέλκυση επενδύσεων, κι από κοντά μια ατελείωτη «λίστα» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για ένα κράτος ακόμα πιο «αποτελεσματικό» για το κεφάλαιο και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν ότι τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όλα είναι πακέτα χρηματοδοτήσεων για να στηριχθούν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, για να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Τα σχέδια αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά τις αντιστρατεύονται παντού, και στην προστασία του περιβάλλοντος η οποία αξιοποιείται ως πρόσχημα για να «τρέξουν» αυτά, κι ενώ την ίδια ώρα οι ανάγκες σε υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού βρίσκονται «στα αζήτητα» ενός ακόμα κρατικού προϋπολογισμού.

Ανέδειξαν και ότι αυτά τα «μεγάλα πακέτα» και η χρηματοδότηση δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά προκύπτουν από τη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων και από τον νέο δανεισμό, που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι λοιπόν πληρώνουν οι πολλοί, για να τα καρπώνονται οι λίγοι, και αυτό αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό: Η «σφαγή» στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ, το μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και η ένταση της φοροαφαίμαξης σε βάρος του λαού, με τη φορολογία να εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ και τον λαό να πληρώνει το 95% των φόρων, είναι μερικά χαρακτηριστικά δεδομένα. Και όλα αυτά για να τριπλασιαστούν οι χρηματοδοτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή για να μπουκωθούν με νέα δισεκατομμύρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα αρπακτικά, όπως τα λέει ο λαός, των ΑΠΕ και για την «ψηφιακή μετάβαση» για την αντίστοιχη ενίσχυση των επενδύσεων των μεγάλων ομίλων.

Και την ίδια ώρα, στο όνομα του «πράσινου» και «ψηφιακού μετασχηματισμού» μέσα από τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», το αστικό κράτος έρχεται - όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό - να επιδοτήσει και την ήδη «πάμφθηνη» εργατική δύναμη, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. Εως και 100% επιδότηση στους μισθούς και στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους 19 έως 29 χρόνων που θα απασχολούν οι επιχειρήσεις στις «απολιγνιτοποιημένες περιοχές» προβλέπει ο προϋπολογισμός: Πληρώνουν από πάνω οι εργαζόμενοι για να απασχολούνται δηλαδή!

Οπως και αν τη βαφτίσουν, «πράσινη» ή «μαύρη», η καπιταλιστική ανάπτυξη αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες, μαυρίζει τη ζωή του λαού, ενώ κανένα «γιατροσόφι» και «μοντέλο διαχείρισης», απ' όποια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν μπορεί να απαλλάξει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα από τις αντιφάσεις και τις νομοτέλειές του, που το οδηγούν από κρίση σε κρίση, που φορτώνονται στους λαούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2021-12-21 00:00:00.0)
Σχέδιο για ανάκαμψη κερδών με πανευρωπαϊκό «super μνημόνιο» για τους λαούς(2021-03-30 00:00:00.0)
Αρχισαν να στέλνουν το λογαριασμό στο λαό για το «Ταμείο Ανάκαμψης»(2021-03-10 00:00:00.0)
Γράφουν τη «λυπητερή» για το λαό με το «Ταμείο Ανάκαμψης»(2021-03-09 00:00:00.0)
Επισπεύδονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να θωρακιστεί το κεφάλαιο(2021-01-19 00:00:00.0)
Φοροεπιδρομή και άγρια αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης(2014-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ