Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιττή...

«Οχι σε περιττή λιτότητα» λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για την «αναθεώρηση» του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023. Είναι αυτονόητο ότι η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού προβλήθηκε ως η «καλή είδηση» της μέρας, λόγω των ...μνημονιακών συνειρμών που προκαλεί κάθε αναφορά στη «λιτότητα». Τι εννοεί όμως η κυβέρνηση όταν λέει «όχι περιττή λιτότητα»; Οπως εξηγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η πρότασή του είναι για «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία με βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα και διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών στον προϋπολογισμό για την κλιματική αλλαγή και την άμυνα». Προτείνει επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης «να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά».

... λιτότητα

Επομένως, «περιττή λιτότητα» είναι αυτή που στερεί κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους από τη στήριξη επενδύσεων στην «πράσινη ανάπτυξη» και από το ράλι των ευρωατλαντικών εξοπλισμών, που είναι «αναγκαίοι» για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτούς τους δυο τομείς αφορά λοιπόν η αποφυγή της «λιτότητας» και όχι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται, όπως γινόταν άλλωστε και το διάστημα της πανδημίας, που το Σύμφωνο Σταθερότητας βρισκόταν υπό πλήρη αναστολή. Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ, δεν υπάρχει αστικό κόμμα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή που να μην το εκθειάζει και να μη ζητάει τη μονιμοποίησή του. Ακούγοντας πάντως τον Μητσοτάκη, αναρωτιέται κανείς τι διαφορετικό ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και στα «ψιλά γράμματα» ψάξαμε, αλλά διαφορές δεν βρήκαμε...

Συρφετός

Κατά την τελευταία «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, τα ελικόπτερα «Black Hawk» που φορτώθηκαν στο γιγαντιαίο μεταγωγικό «ARC Independence» αποσυναρμολογήθηκαν - σύμφωνα με σχετικό βίντεο του αμερικανικού στρατού - από εργολάβους της «DynCorp». Είναι η πρώτη αναφορά για την παρουσία της συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η «DynCorp», εταιρεία με συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση, δεν προσφέρει μόνο υπηρεσίες τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης, αλλά και όλη την γκάμα ενός σύγχρονου μισθοφορικού στρατού, που επιχειρεί στα «καυτά» μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο: Από υπηρεσίες αντικατασκοπείας, ειδικών επιχειρήσεων και «επιβολής του νόμου», έως και «στρατολογίας» για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση ότι αυτά τα μισθοφορικά κουμάσια που σέρνουν μαζί τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μακελάρηδες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων σωματεμπορίας με θύματα παιδιά στη Βοσνία, στα τέλη του '90, και στο Αφγανιστάν το 2009, τα οποία «κουκουλώθηκαν» από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Και ενώ το πράγμα βρωμάει από χιλιόμετρα με όλον αυτόν τον συρφετό που περιφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, ορισμένοι ...ραβασάκηδες της κυβέρνησης και της πρεσβείας συνεχίζουν να τους παρουσιάζουν ως «φιλικούς και ευγενικούς», που έχουν σε χαρτάκια γραμμένες τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»!

Οχι άλλο!

«Δεν υπάρχει τίποτα στον προϋπολογισμό για το χαράτσι. Δεν θέλω να εισπράξω τίποτα. Θέλω να εμβολιαστεί ο κόσμος». Αυτά έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι το «κορονο-πρόστιμο» δεν έχει εισπρακτικό, αλλά «διαπαιδαγωγητικό» χαρακτήρα. Εξ ου και οι εισπράξεις του δεν καταγράφονται στα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα. Τελικά, μόνο η κοροϊδία μπορεί να συναγωνιστεί τον κυνισμό της κυβέρνησης, που από τη μια αποθεώνει την ατομική ευθύνη και επιβάλλει ποινές στους ανεμβολίαστους και από την άλλη παριστάνει τον ...θεματοφύλακα της υγείας του λαού, με άλλοθι ότι δεν εγγράφει ως έσοδο το χαράτσι για τα εμβόλια. Αραγε δεν πρόσεξε ο υπουργός ότι στον προϋπολογισμό που συνέταξε το επιτελείο του «λείπουν» άλλα 280 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και την ΠΦΥ σε σύγκριση με πέρυσι, όπου το σχετικό κονδύλι ήταν ξανά μειωμένο; Δεν βλέπει τις (εκ νέου) περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τα φάρμακα, που δεν σημαίνουν βέβαια μείωση των κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά αύξηση των πληρωμών για τους ασφαλισμένους; Τι να πει κανείς. Με τόσο «ενδιαφέρον» για την υγεία του λαού, είναι να παρακαλάς να ...μην ενδιαφέρονται άλλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι (Στραντιβάριους).

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.

1913 Γεννιέται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος την περίοδο 1969 - 1974.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β', θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα, για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του και εναντίον της μοναρχίας. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1944 Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου - Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας. Η Λ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού. Επειτα από πολύωρες μάχες σώμα με σώμα, φυλάκιο το φυλάκιο, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το οχυρωμένο συγκρότημα των φυλακών Αβέρωφ, όπου κρατούνταν πάνω από 250 δωσίλογοι - στελέχη του κατοχικού κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, χάρη στην κινητοποίηση ισχυρών ενισχύσεων της Ορεινής Ταξιαρχίας και την παρέμβαση βρετανικών αρμάτων μάχης, οι περισσότεροι εξ αυτών φυγαδεύτηκαν.

1944 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής «Λε Μοντ».

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να αποτρέψει τη σοβιετική εξάπλωση στην Αφρική.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ, και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών. Το Συνέδριο έκανε και τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Κυριακή 19 Δεκέμβρη

1915 Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (πραγματικό όνομα Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

1915 Πεθαίνει ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ.

1920 Μετά το σχετικό δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Γούναρη ψηφίζει αποζημιώσεις, χορηγίες και προίκες για τη βασιλική οικογένεια που ανέρχονται στο υπέρογκο για την εποχή ποσό των 19,5 εκατομμυρίων χρυσών δραχμών.

1944 Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. Επειτα από πολυήμερες σκληρές μάχες, οι Βρετανοί κατάφεραν να καταλάβουν το ανατολικό τμήμα της Καλλιθέας, το Κουκάκι και το ύψωμα του Φιλαρέτου.

1983 Ο Αραφάτ εγκαταλείπει την Τύρο, έσχατο οχυρό του στον Λίβανο. Πέντε επιβατικά ελληνικά πλοία, με τη σημαία του ΟΗΕ, αρχίζουν τη μεταφορά των 4.000 μαχητών της PLO από τον Λίβανο στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Σουδάν και στη Νότια Υεμένη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ