Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

Αλλο θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό της Ενέργειας. Η ΝΔ παρουσίασε τα μέτρα που παίρνει και περιλαμβάνονται και στον προϋπολογισμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τους «ρυθμούς» και τον «τρόπο» που ακολουθεί η κυβέρνηση σε έναν στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, αυτόν της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Ο καβγάς και εδώ έγινε για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των αρπακτικών της «πράσινης μετάβασης», ενώ ήταν στο πλαίσιο αυτής της «αντιπαράθεσης» που καβγάδισαν για το αν επαρκούν τα κυβερνητικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το «κύμα» των τεράστιων αυξήσεων στην Ενέργεια.

«Η πράσινη μετάβαση είναι πολύ βαθύς μετασχηματισμός. Απαιτεί σχέδιο, πόρους, εργαλεία συμμετοχής και όραμα. Επίσης, διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές. Πού είναι σ' αυτόν τον προϋπολογισμό που έχει ανύπαρκτο σχεδιασμό; Μηδέν. Δυόμισι χρόνια μετά την εξαγγελία, τώρα συζητήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης», ήταν η παρατήρηση της καθ' ύλην αρμόδιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, η οποία συμβούλευσε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο μετασχηματισμός «με την κοινωνία απούσα, όπως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έξω από τους κανονισμούς, έξω από την "εργαλειοθήκη" της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Με άλλα λόγια, χωρίς μέτρα ενσωμάτωσης του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, όπως είναι, για παράδειγμα, η πατέντα με τις «ενεργειακές κοινότητες» της ΕΕ στην οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά και μέτρα για τη «διαχείριση» της ενεργειακής φτώχειας που θα φουντώνει όσο προχωράει η πολιτική αυτή.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «είστε σαμποτέρ της πράσινης ανάπτυξης» επειδή καθυστερεί τον χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σωρεία αιτήσεων ΑΠΕ» που δεν ξέρουν «πού να επενδύσουν», την κατηγόρησε ότι «υπονομεύετε τις ενεργειακές κοινότητες» κ.ο.κ.

Ο υπουργός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ως απάντηση παρέθεσε το έργο της κυβέρνησης για την πορεία απολιγνιτοποίησης, τη χρηματοδότηση των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ με 7,5 δισ. ευρώ, την παροχή αυξημένων επενδυτικών κινήτρων που φτάνουν μέχρι την εξασφάλιση τζάμπα εργατικού δυναμικού, αφού, όπως προαναφέραμε, επιδοτούνται κατά 100% μισθοί και Ασφάλιση κ.ο.κ., όλα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υποτιθέμενης δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τι ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ;

Οτι η πολιτική τους δεν είναι το «φάρμακο» αλλά το «φαρμάκι» για τον λαό και στο ζήτημα της Ενέργειας.

Οτι αποτέλεσμα της πολιτικής τους με τη «μονοκαλλιέργεια» των πανάκριβων ΑΠΕ, που είναι στα χέρια του κεφαλαίου, είναι η αύξηση των τιμών: Για να γίνουν ελκυστικές οι ΑΠΕ επιβάλλονται τα τέλη εμπορίας ρύπων για να γίνει ασύμφορος ο λιγνίτης, αλλά ταυτόχρονα με τα τέλη εμπορίας ρύπων που πληρώνει ο λαός χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ενώ το «μεταβατικό καύσιμο», με το οποίο συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα ότι είναι το φυσικό αέριο, το εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, ακριβαίνει διαρκώς και λόγω των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών. Και, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το ενεργειακό χρηματιστήριο - κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - για τη «διασύνδεση» με την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, που αποτελεί παράγοντα εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα και η εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ μετέφεραν στη Βουλή όχι μόνο τα αιτήματα των εργαζομένων, του λαού για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, αλλά ανέδειξαν ότι η πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται και εδώ στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου: Με τα μέσα παραγωγής στον τομέα της Ενέργειας και τις ενεργειακές πηγές κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό, τότε συνδυαστικά θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές και μορφές Ενέργειας, να καθοριστεί σε επιστημονική βάση το ενεργειακό μείγμα, να διασφαλιστεί επαρκής και φθηνή Ενέργεια για τις ανάγκες του λαού, αλλά και για τις ανάγκες της σοσιαλιστικής παραγωγής και με σεβασμό στο περιβάλλον. Συνδυαστικά όλα αυτά τα κριτήρια δεν πρόκειται ποτέ να τα ικανοποιήσει ο καπιταλισμός. Αντίθετα, τα υπονομεύει. Ενα ακόμη παράδειγμα υπεροχής του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ