Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021 - αριθ. φύλλου: 13903

Νέα χαράτσια στον λαό και τεστ επί πληρωμή αντί για μέτρα προστασίας της υγείας του

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό: Σε συνθήκες ενός νέου, ακόμα πιο φονικού κύματος πανδημίας, από παντού φωνάζει η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και εσείς έχετε το θράσος να φέρνετε έναν προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία και για την ΠΦΥ. «Λεφτά υπάρχουν» για τις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες που ιεραρχεί το κεφάλαιο, αλλά για γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό εξοπλισμό, ούτε ένα ευρώ!


ΣΕΛ.  14   -   16

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συσκότιση

Ηξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για τη μελέτη που επιβεβαιώνει τους κινδύνους για τη ζωή των ασθενών από την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ; Πάνω σ' αυτό το θέμα εξαντλήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Ποια είναι η ουσία; Οτι χιλιάδες ζωές, που θα μπορούσαν να σωθούν αν είχαν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, χάθηκαν άδικα. Οτι η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ στερεί από ασθενείς με COVID τη δυνατότητα να δώσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη για τη ζωή τους. Οτι το σύστημα Υγείας «μίας νόσου» στερεί κρεβάτια ΜΕΘ και από άλλους ασθενείς, που δεν πάσχουν από COVID.

Οτι το υγειονομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με απάνθρωπα διλήμματα, ποιον θα σώσει και ποιον όχι. Οτι αυξάνεται η θνητότητα, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη περίθαλψη. Και ότι παράλληλα με το άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ είναι αναγκαία και η πλήρης στελέχωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Τίποτα απ' αυτά δεν είναι άγνωστο στην κυβέρνηση, ούτε χρειαζόταν την επιστημονική μελέτη για να τα εξακριβώσει. Τα ξέρει και με το παραπάνω. Είναι η πραγματικότητα για την οποία φωνάζουν και αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια υγειονομικοί, σωματεία και φορείς. Η κυβέρνηση όμως απορρίπτει προκλητικά και αδιάλλακτα όλα τα αιτήματά τους. Οχι επειδή «δεν γνώριζε», αλλά επειδή η πολιτική της θυσιάζει την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού, στον βωμό του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.

'Η μήπως τώρα έμαθε για τις περίφημες «περιφερειακές ανισότητες» στην Υγεία, για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου, λόγω και της έλλειψης προσωπικού στις ΜΕΘ; Τα ξέρουν και τα παραξέρουν όλα αυτά, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρχαν άλλωστε πολύ πριν την πανδημία.

Αντί όμως να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, για να μη χάνονται ζωές, η κυβέρνηση με το «νέο ΕΣΥ» ετοιμάζει πρόσθετες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, ειδικά στην επαρχία. Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν πλήρως νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αναστέλλει τις συμβάσεις χιλιάδων υγειονομικών.

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαίωσε επίσης ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμπλέουν στην αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ οι εγκληματικές ελλείψεις είναι διαχρονικές σε βάρος των λαϊκών αναγκών, με πανδημία ή χωρίς. Οι καταγγελίες των υγειονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τώρα, το επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ο «εξορθολογισμός του κόστους», η παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η μετατροπή της υγείας σε ατομική υπόθεση είναι βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής, που αναπαράγει τα αδιέξοδα για τον λαό προκειμένου να θωρακίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας γιγαντώνεται και προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο επενδύσεων και συγχωνεύσεων, αυξάνοντας την κερδοφορία του μέσα στην πανδημία. Την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως «αυτοτελείς οικονομικά μονάδες», με έσοδα από το χαράτσωμα των ασθενών, η ανταποδοτικότητα στην Υγεία μεγαλώνει και βαθαίνει η εμπορευματοποίηση.

Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της στρατηγικής που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Μ' αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική έχουν να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ανεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεών τους για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Η πανδημία έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι ασυμβίβαστη με τα κέρδη των ομίλων. Αυτή η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι που φωτίζει την πραγματική διέξοδο, την πάλη για τον σοσιαλισμό, όπου η Υγεία και το Φάρμακο θα είναι κοινωνικό αγαθό για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Σαν μια γροθιά, Ελληνες και μετανάστες, ενάντια στον κοινό αντίπαλο
  • Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Χέρι ταξικής αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης απλώνουν τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, που οργάνωσαν εκδήλωση στη Μανωλάδα

ΣΕΛ.  20   -   21


ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συντονισμένη δράση και με μπλόκα στα τέλη Γενάρη

  • Βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν εδώ και τώρα μέτρα για την επιβίωσή τους
  • Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων όλης της χώρας

ΣΕΛ.  17
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Ευελιξία» στα ύψη - μισθοί στον πάτο πίσω από την κουρτίνα της «πράσινης» ανάπτυξης

ΣΕΛ.  19
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός

ΣΕΛ.  4   -   8
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στα ύψη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Ετήσια αύξηση 17,5% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας και 34% για εξοπλισμούς!


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ