Ηξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για τη μελέτη που επιβεβαιώνει τους κινδύνους για τη ζωή των ασθενών από την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ; Πάνω σ' αυτό το θέμα εξαντλήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.
Ποια είναι η ουσία; Οτι χιλιάδες ζωές, που θα μπορούσαν να σωθούν αν είχαν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, χάθηκαν άδικα. Οτι η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ στερεί από ασθενείς με COVID τη δυνατότητα να δώσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη για τη ζωή τους. Οτι το σύστημα Υγείας «μίας νόσου» στερεί κρεβάτια ΜΕΘ και από άλλους ασθενείς, που δεν πάσχουν από COVID.
Οτι το υγειονομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με απάνθρωπα διλήμματα, ποιον θα σώσει και ποιον όχι. Οτι αυξάνεται η θνητότητα, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη περίθαλψη. Και ότι παράλληλα με το άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ είναι αναγκαία και η πλήρης στελέχωση αυτών που ήδη υπάρχουν.
Τίποτα απ' αυτά δεν είναι άγνωστο στην κυβέρνηση, ούτε χρειαζόταν την επιστημονική μελέτη για να τα εξακριβώσει. Τα ξέρει και με το παραπάνω. Είναι η πραγματικότητα για την οποία φωνάζουν και αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια υγειονομικοί, σωματεία και φορείς. Η κυβέρνηση όμως απορρίπτει προκλητικά και αδιάλλακτα όλα τα αιτήματά τους. Οχι επειδή «δεν γνώριζε», αλλά επειδή η πολιτική της θυσιάζει την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού, στον βωμό του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο.
'Η μήπως τώρα έμαθε για τις περίφημες «περιφερειακές ανισότητες» στην Υγεία, για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου, λόγω και της έλλειψης προσωπικού στις ΜΕΘ; Τα ξέρουν και τα παραξέρουν όλα αυτά, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρχαν άλλωστε πολύ πριν την πανδημία.
Αντί όμως να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, για να μη χάνονται ζωές, η κυβέρνηση με το «νέο ΕΣΥ» ετοιμάζει πρόσθετες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, ειδικά στην επαρχία. Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν πλήρως νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αναστέλλει τις συμβάσεις χιλιάδων υγειονομικών.
Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό επιβεβαίωσε επίσης ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμπλέουν στην αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ οι εγκληματικές ελλείψεις είναι διαχρονικές σε βάρος των λαϊκών αναγκών, με πανδημία ή χωρίς. Οι καταγγελίες των υγειονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τώρα, το επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Ο «εξορθολογισμός του κόστους», η παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η μετατροπή της υγείας σε ατομική υπόθεση είναι βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής, που αναπαράγει τα αδιέξοδα για τον λαό προκειμένου να θωρακίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου.
Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας γιγαντώνεται και προετοιμάζεται για έναν νέο γύρο επενδύσεων και συγχωνεύσεων, αυξάνοντας την κερδοφορία του μέσα στην πανδημία. Την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως «αυτοτελείς οικονομικά μονάδες», με έσοδα από το χαράτσωμα των ασθενών, η ανταποδοτικότητα στην Υγεία μεγαλώνει και βαθαίνει η εμπορευματοποίηση.
Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της στρατηγικής που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Μ' αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική έχουν να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ανεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεών τους για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
Η πανδημία έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι ασυμβίβαστη με τα κέρδη των ομίλων. Αυτή η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι που φωτίζει την πραγματική διέξοδο, την πάλη για τον σοσιαλισμό, όπου η Υγεία και το Φάρμακο θα είναι κοινωνικό αγαθό για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.