ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Στα όρια της αντοχής τους οι εργαζόμενοι, έκκληση για προσλήψεις

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ. Επίσκεψη κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο

Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Νοσοκομείο Λαμίας. Το κλιμάκιο του Κόμματος, που συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας το Νοσοκομείο Λαμίας, όπου είχε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων και τη διοίκηση.

Την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Βαγγέλης Οικονόμου, προσδιορίζοντας ότι το προσωπικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. «Δεν αντέχουμε άλλο. Εχουμε ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπολείπεται κατά 40% του Οργανογράμματος. Επισήμανε ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας το νοσοκομείο ενισχύθηκε με επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και ελάχιστους γιατρούς, τονίζοντας ότι το λιγοστό προσωπικό καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πανδημίας και των υπόλοιπων περιστατικών, τόσο από τη Φθιώτιδα όσο και από γειτονικούς νομούς. Τόνισε μάλιστα ότι σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας στην κλινική Covid νοσηλεύονται 60 με 70 ασθενείς, οι 12 κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν μόνιμα γεμάτες, ενώ υπάρχουν περιστατικά που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Επίσης ανέφερε ότι το προσωπικό επιβαρύνεται και με το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς λειτουργούν τέσσερις γραμμές εμβολιασμού, χωρίς καμιά επιπλέον πρόσληψη.

Παράλληλα προσδιόρισε ότι τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου υπολειτουργούν, με χαρακτηριστική περίπτωση το ακτινολογικό, όπου ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο δύο μέρες τη βδομάδα και η διάγνωση γίνεται από ιδιώτη γιατρό που είναι συμβεβλημένος με το νοσοκομείο μέσα από μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών! Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους, ενώ τόνισε ότι αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας.

Εγκληματική η αντιμετώπιση της Υγείας ως επιχειρηματικής δραστηριότητας

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που δύο χρόνια πανδημίας δεν φρόντισε να στελεχώσει με προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε ότι τις ίδιες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν, καθώς υπηρετούν την ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. «Αντιμετωπίζουν την Υγεία και τα νοσοκομεία ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Ζυγίζουν τις ανάγκες του λαού, τις προσλήψεις προσωπικού, τη συντήρηση, την προμήθεια εξοπλισμού κάτω από τη λογική των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και του κόστους - οφέλους. Δεν έχουν καμία δικαιολογία».

Ενώ, δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις, σημείωσε ότι «δεν αποτελούν άλλοθι για τις ευθύνες τους οι άγονες προκηρύξεις για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, όταν δεν φροντίζουν να αυξήσουν το επίπεδο των μισθών και να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες». Προσδιόρισε επίσης ότι η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες και για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά να διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις περιοδείες στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, όπως θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στηρίζοντας τα αιτήματά τους όπως η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος και στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέα Κολοκυθά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα να μην έχει ο λαός πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την υποστελέχωση ότι οι προκηρύξεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού βγαίνουν άγονες.

Από την πλευρά της διοίκησης, ο Α. Κολοκυθάς ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Λαμίας κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας, καλύπτοντας και τις ανάγκες γειτονικών περιοχών, καθώς και χωρίς να χρειαστεί να κλείσει κλινικές και τμήματα. Στάθηκε στην αξιοποίηση του παλιού κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στις σημερινές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη της κλινικής Covid, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

  • Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Λαμία, ο Γιώργος Μαρίνος παραβρέθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας για τα δικαιώματα και την προστασία Ατόμων με Αναπηρία.
ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά επανάπαυση, δεν παίζουμε την υγεία μας κορόνα - γράμματα!

Εξόρμηση στον κόμβο του Φοίνικα, στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»

Εξόρμηση στον κόμβο του Φοίνικα, στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», πραγματοποίησε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το Σάββατο 18/12, με σύνθημα «Καμία επανάπαυση. Η υγεία μας δεν μπορεί να παίζεται κορόνα - γράμματα. Να παρθούν τώρα μέτρα».

Τα μέλη του Κόμματος «απλώθηκαν» με πανό και σημαίες στις τέσσερις γωνίες του κόμβου και μοίρασαν μαζικά στον κόσμο την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για την Υγεία, καθώς και ειδικό υλικό της Οργάνωσης για τα προβλήματα και τα αιτήματα για τις δομές Υγείας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Κάλεσαν τον λαό να απαιτήσει να ενισχυθούν εδώ και τώρα το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τα Κέντρα Υγείας Μηχανιώνας και Θέρμης, τα τοπικά ιατρεία Καλαμαριάς και Χορτιάτη. «Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης του πρώην Νοσοκομείου "Παναγία" - να επαναλειτουργήσει άμεσα», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχίζονται τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τις ταξικές δυνάμεις

Την πρώτη θέση, και μάλιστα με σημαντική άνοδο σε ψήφους, κατέλαβε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί).

Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα σε αρχαιρεσίες υγειονομικών, μετά τα αντίστοιχα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο «Μεταξά», αλλά και σε Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα, στην Αχαΐα κ.α.

Συγκεκριμένα, για τα αποτελέσματα στο ΨΝ Αττικής, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» πήρε 281 ψήφους (από 218 το 2019) και 3 έδρες. Η «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» πήρε 224 (από 381 που κατέβαινε ως ΡΙΖΑΨΥ) και 3 έδρες, η ΔΑΚΕ 208 (από 121) και 2 έδρες, το «Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα» 77 ψήφους (κατέβαινε ως ΡΙΖΑΨΥ) και 1 έδρα, η ΑΡΣΥ 48 ψήφους (από 49).

Πρώτη ξανά στο ΠΑΓΝΗ

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε εκ νέου η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, για το ΔΣ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έλαβε 444 ψήφους (38,05%) και 5 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» έλαβε 336 ψήφους (28,79%) και 3 έδρες. Η «Δημοκρατική Συνεργασία» έλαβε 220 ψήφους (18,85%) και 2 έδρες. Το «Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο» (ΑΡΜΑ) έλαβε 123 ψήφους (10,54%) και 1 έδρα. Για την ΠΟΕΔΗΝ: Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» εκλέγει 7 αντιπροσώπους. «Συνεχίζουμε ακόμη πιο μαχητικά, με ενθουσιασμό και νέα ορμή στις μάχες που είναι μπροστά για να κερδίσουμε όλα όσα δικαιούμαστε», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ