Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εξυπνοι» δολοφόνοι

Χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δολοφονικές επιθέσεις των αμερικανικών drones σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από το 2014, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την εκτεταμένη χρήση των «μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στις επιχειρήσεις του. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «New York Times», που βασίστηκε σε 1.300 σχετικές αναφορές του Πενταγώνου, τα πλήγματα από τα drones μόνο «ακριβείας» δεν είναι, καθώς προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων πολιτών «μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά», ενώ καμιά από τις αναφορές «δεν μιλά για λάθος ή για πειθαρχικές κυρώσεις», ούτε για τα μάτια του κόσμου. Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες «παράπλευρες απώλειες» συγκαταλέγονται άμαχοι ή διασώστες, ακόμα και δικυκλιστές που κινούνται «σε σχηματισμό» και γι' αυτό θεωρούνται ύποπτοι για επίθεση. Οι «ειδικοί», από την πλευρά τους, προσπαθούν να «ξεπλύνουν» τις δολοφονικές αποστολές των αμερικανοΝΑΤΟικών drones, με τη δικαιολογία ότι «ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία του κόσμου μπορεί να κάνει λάθη, είτε λόγω λανθασμένων πληροφοριών είτε λόγω κακής ερμηνείας των διαθέσιμων πληροφοριών», ενώ εκφράζουν τη λύπη τους «για κάθε απώλεια αθώων ζωών»! Τα «έξυπνα όπλα», που θα «άλλαζαν τον χαρακτήρα του πολέμου» και θα ελαχιστοποιούσαν τις απώλειες αμάχων, δεν είναι παρά μηχανές προηγμένης τεχνολογίας που σκορπούν τον θάνατο, προστατεύοντας από απώλειες μόνο τους χειριστές τους. Και είναι να εξοργίζεται κανείς όταν σκέφτεται ότι τέτοια δολοφονικά εργαλεία σταθμεύουν πλέον μόνιμα στη χώρα μας, όπως στη ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας, έτοιμα να εφορμήσουν για να θερίσουν τις ζωές μερικών ακόμα αμάχων και παιδιών.

Αφωνία

Αν εξαιρέσει κανείς μια δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου, όπου σημειώνει ότι «σε πολύ φιλικό κλίμα» εξήγησε στους συνομιλητές του «τους λόγους διαφοροποίησης από ορισμένες πρόσφατες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης», που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάνε στο «ρόλο γέφυρας» για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ακόμα να μάθουμε - αν και πέρασαν τόσες μέρες - τι ακριβώς συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τι περιελάμβανε η «γενικότερη συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Φανταζόμαστε πάντως ότι τρεις ολόκληρες ώρες με τον Αμερικανό πρέσβη - τόσο διήρκεσε η συνάντησή τους στη Βουλή λίγες μέρες πριν φύγει για τις ΗΠΑ - είναι αρκετός χρόνος για να του εξηγήσει τις υποτιθέμενες «διαφοροποιήσεις» ή να του θυμίσει ότι «η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι κάτι που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ασε δε που θα μπορούσε να τους στείλει και κανένα από τα σχετικά δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην σπαταλήσει τόσο χρόνο σε «συναντήσεις εργασίας» σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με τέσσερις κοτζάμ αναπληρωτές βοηθούς υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ (για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Ισραήλ και Παλαιστινίων, Βόρειας Αφρικής, Ευρώπης και Ευρασίας), επιχειρηματίες, εκπροσώπους «δεξαμενών σκέψης», τον εκτελεστικό διευθυντή των AHEPA, αξιωματούχους του ΟΗΕ και πάει λέγοντας...

Συρροές...

Την κατάσταση στα σχολεία με τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και τα πρωτόκολλα της υπερμετάδοσης αναδεικνύουν και καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που περιγράφει ΕΛΜΕ Πειραιά: Σε Γυμνάσιο της περιοχής, στις 16/12 τα κρούσματα ανέρχονταν σε 37 (36 μαθητές και μια εκπαιδευτικός). Το σχολείο όμως και τα τμήματα λειτουργούν κανονικά. Το αυτονόητο θα ήταν η αποστολή κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid tests και η ουσιαστική ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προβλέπεται, αλλά ούτε και υπάρχει ανταπόκριση του ΕΟΔΥ στα αιτήματα που στάλθηκαν από διεύθυνση, ΕΛΜΕ κ.λπ., λόγω έλλειψης προσωπικού και μονάδων. Παράλληλα, κάθε μέρα που προκύπτει κρούσμα, ο υπεύθυνος Covid οφείλει να κάνει νέα ιχνηλάτηση, να δώσει νέες βεβαιώσεις για rapid tests, ακόμα και σε παιδιά που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν λάβει για το ...προηγούμενο κρούσμα. Μια δαιδαλώδης διαδικασία με πολύ μπέρδεμα για το ποιος πρέπει να κάνει rapid και ποιος self test, ποιος ανήκει στον «σταυρό» (οι μαθητές που κάθονται δίπλα και μπρος - πίσω από τον μαθητή που νοσεί) κ.λπ.

... «άγραφες»

Τελικά, το μπαλάκι επιστρέφει στους γονείς, οι οποίοι επωμίζονται το κόστος των «δωρεάν» rapid tests, γιατί το τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Μέσα σε όλα αυτά, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη από το κράτος για το πώς θα διατηρήσουν την επαφή με το μάθημα οι μαθητές που μπαίνουν σε καραντίνα. Το υπουργείο, όμως, συνεχίζει να «βλογάει τα γένια του» για την ...καλή διαχείριση της πανδημίας επειδή δεν κλείνουν τμήματα (με βάση τα πρωτόκολλα, πρέπει να νοσούν ταυτόχρονα περισσότεροι από τους μισούς μαθητές). Οι συρροές όμως είναι πραγματικές και τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται όλο και περισσότερο, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης της μετάδοσης, πριν να είναι πολύ αργά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον.

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Επιμέρους νίκες, όπως το τσάκισμα της προέλασης μονάδας αποικιακών στρατευμάτων προς τη Δραπετσώνα, δεν ήταν πλέον ικανές να ανατρέψουν τη γενική ροή των πραγμάτων.

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, που τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Αμέσως ο καπετάνιος του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ Σπ. Κωτσάκης έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣίτη λοχαγό και διαμερισματάρχη Νίκο Ανδρικίδη για τη σύλληψη των υπευθύνων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενώπιον ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλο 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της αμερικανικής εταιρείας «Pan-Am» συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα τον θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.

...και σαν χτες

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου).

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1944 Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις.

1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ