Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2022
Απέναντι στο «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μόνη φιλολαϊκή διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμενόταν να ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022.

Με τον τρέχοντα προϋπολογισμό - που η ίδια βάφτισε «μεταβατικό» - η κυβέρνηση επιχειρεί να προσαρμόσει την οικονομική της πολιτική στη στρατηγική του κεφαλαίου και στον νέο «εθνικό» στόχο του «Πράσινου New Deal», έτσι όπως αυτός αποτυπώνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για να βρει το κεφάλαιο νέα πεδία κερδοφορίας. Στόχοι που όπως επιβεβαίωνε η ίδια η συζήτηση αποτελούν κοινό τόπο ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και στους υπόλοιπους, οι οποίοι κατά τ' άλλα διαγκωνίστηκαν για το ποιος μπορεί να τους υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταφέροντας στην Ολομέλεια την φωνή των εργαζομένων, που την περασμένη Πέμπτη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ανέδειξαν ότι ο προϋπολογισμός είναι ταξικός, αντιλαϊκός και ότι κινείται στους βασικούς άξονες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Πως είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε ανάπτυξης, η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων έχει αφετηρία την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγώντας στη χειροτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών.

Ανέδειξαν τον «μεγάλο ένοχο» για το γεγονός ότι μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες της εποχής μας και στην κατάσταση που ζει ο λαός, το καπιταλιστικό κέρδος, δείχνοντας και την κατεύθυνση που πρέπει να στοχεύσει η λαϊκή πάλη. Την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο, που δεν βρίσκεται στους κάθε λογής «σωτήρες» αλλά στον αγώνα για την ανατροπή, για τον σοσιαλισμό, την κοινωνία που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org