Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιττή...

«Οχι σε περιττή λιτότητα» λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για την «αναθεώρηση» του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023. Είναι αυτονόητο ότι η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού προβλήθηκε ως η «καλή είδηση» της μέρας, λόγω των ...μνημονιακών συνειρμών που προκαλεί κάθε αναφορά στη «λιτότητα». Τι εννοεί όμως η κυβέρνηση όταν λέει «όχι περιττή λιτότητα»; Οπως εξηγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η πρότασή του είναι για «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία με βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα και διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών στον προϋπολογισμό για την κλιματική αλλαγή και την άμυνα». Προτείνει επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης «να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά».

... λιτότητα

Επομένως, «περιττή λιτότητα» είναι αυτή που στερεί κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους από τη στήριξη επενδύσεων στην «πράσινη ανάπτυξη» και από το ράλι των ευρωατλαντικών εξοπλισμών, που είναι «αναγκαίοι» για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτούς τους δυο τομείς αφορά λοιπόν η αποφυγή της «λιτότητας» και όχι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται, όπως γινόταν άλλωστε και το διάστημα της πανδημίας, που το Σύμφωνο Σταθερότητας βρισκόταν υπό πλήρη αναστολή. Οσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ, δεν υπάρχει αστικό κόμμα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή που να μην το εκθειάζει και να μη ζητάει τη μονιμοποίησή του. Ακούγοντας πάντως τον Μητσοτάκη, αναρωτιέται κανείς τι διαφορετικό ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και στα «ψιλά γράμματα» ψάξαμε, αλλά διαφορές δεν βρήκαμε...

Συρφετός

Κατά την τελευταία «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, τα ελικόπτερα «Black Hawk» που φορτώθηκαν στο γιγαντιαίο μεταγωγικό «ARC Independence» αποσυναρμολογήθηκαν - σύμφωνα με σχετικό βίντεο του αμερικανικού στρατού - από εργολάβους της «DynCorp». Είναι η πρώτη αναφορά για την παρουσία της συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η «DynCorp», εταιρεία με συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση, δεν προσφέρει μόνο υπηρεσίες τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης, αλλά και όλη την γκάμα ενός σύγχρονου μισθοφορικού στρατού, που επιχειρεί στα «καυτά» μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο: Από υπηρεσίες αντικατασκοπείας, ειδικών επιχειρήσεων και «επιβολής του νόμου», έως και «στρατολογίας» για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση ότι αυτά τα μισθοφορικά κουμάσια που σέρνουν μαζί τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μακελάρηδες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων σωματεμπορίας με θύματα παιδιά στη Βοσνία, στα τέλη του '90, και στο Αφγανιστάν το 2009, τα οποία «κουκουλώθηκαν» από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Και ενώ το πράγμα βρωμάει από χιλιόμετρα με όλον αυτόν τον συρφετό που περιφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, ορισμένοι ...ραβασάκηδες της κυβέρνησης και της πρεσβείας συνεχίζουν να τους παρουσιάζουν ως «φιλικούς και ευγενικούς», που έχουν σε χαρτάκια γραμμένες τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»!

Οχι άλλο!

«Δεν υπάρχει τίποτα στον προϋπολογισμό για το χαράτσι. Δεν θέλω να εισπράξω τίποτα. Θέλω να εμβολιαστεί ο κόσμος». Αυτά έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι το «κορονο-πρόστιμο» δεν έχει εισπρακτικό, αλλά «διαπαιδαγωγητικό» χαρακτήρα. Εξ ου και οι εισπράξεις του δεν καταγράφονται στα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα. Τελικά, μόνο η κοροϊδία μπορεί να συναγωνιστεί τον κυνισμό της κυβέρνησης, που από τη μια αποθεώνει την ατομική ευθύνη και επιβάλλει ποινές στους ανεμβολίαστους και από την άλλη παριστάνει τον ...θεματοφύλακα της υγείας του λαού, με άλλοθι ότι δεν εγγράφει ως έσοδο το χαράτσι για τα εμβόλια. Αραγε δεν πρόσεξε ο υπουργός ότι στον προϋπολογισμό που συνέταξε το επιτελείο του «λείπουν» άλλα 280 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και την ΠΦΥ σε σύγκριση με πέρυσι, όπου το σχετικό κονδύλι ήταν ξανά μειωμένο; Δεν βλέπει τις (εκ νέου) περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τα φάρμακα, που δεν σημαίνουν βέβαια μείωση των κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά αύξηση των πληρωμών για τους ασφαλισμένους; Τι να πει κανείς. Με τόσο «ενδιαφέρον» για την υγεία του λαού, είναι να παρακαλάς να ...μην ενδιαφέρονται άλλο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org