Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρχισαν να στέλνουν το λογαριασμό στο λαό για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Eurokinissi

Τα νέα δεσμά που χαλκεύουν στους λαούς για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισ. ευρώ που πήρε η ΕΕ «από τις αγορές» για να τροφοδοτήσει το «Ταμείο Ανάκαμψης», δηλαδή το τρελό φαγοπότι που ετοιμάζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ και άλλες διατάξεις», για το οποίο η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίστηκε χτες με τη διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τη συνεδρίαση επί των άρθρων.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέδειξε και χτες ότι τόσο ο μηχανισμός του «Ταμείου Ανάκαμψης» όσο και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027 στόχο έχουν τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με τα βάρη να πέφτουν στο λαό, τόσο με νέα φορολεηλασία όσο και με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν - ανάμεσα στα άλλα - την επέλαση σε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και με την κατάργηση της κατάκτησης του αιώνα, του 8ωρου, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να αναμένονται στη Βουλή.

Στη προκειμένη περίπτωση, οι ίδιοι πόροι της ΕΕ είναι χρήματα που εισπράττονται από τα κράτη - μέλη, είτε από δασμούς είτε από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων, με τους άμεσους και έμμεσους φόρους που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς τους και αποδίδονται στην ΕΕ. «Δηλαδή πρόκειται για μια δεύτερη - εκτός από την κρατική - αναδιανομή του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου.

Παράλληλα θεσπίζεται ο νέος «ίδιος πόρος» συνεισφοράς των κρατών - μελών για την ποσότητα των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων και πλαστικών συσκευασιών, αυξάνεται το όριο των ιδίων πόρων στο 1,4% του ΑΕΠ των κρατών - μελών, από 1,25% που είναι μέχρι σήμερα, αυξάνεται σε 25% από 20% το ποσό που παρακρατούν τα κράτη - μέλη από την είσπραξη των τελωνειακών δασμών, αυξάνεται το ποσό πιστώσεων αναλήψεων από 1,29% σε 1,46%, και όλα μετακυλίονται στους λαούς.

Δείχνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι η παραπέρα λεηλασία των λαών για τα κέρδη του κεφαλαίου, η Δ. Μανωλάκου έθεσε το ερώτημα γιατί θα πρέπει ο «ίδιος» τάχα «φιλοπεριβαλλοντικός πόρος» για τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα να πληρώνεται από τους λαούς, όχι μέχρι το 2058 που θα είναι η αποπληρωμή του δανείου της ΕΕ αλλά «ες αεί», την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι τα κράτη - μέλη θα πάρουν φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, θα εφαρμόσουν την ανακύκλωση και θα μειώσουν τα πλαστικά, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο ίδιος πόρος.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχει αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να μπορεί πλέον να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών μαζί με ιδιώτες επενδυτές.

Η αλλαγή στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, εντάσσεται στην «κυβερνητική στρατηγική για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση και με την Ενωση Κεφαλαιαγορών».

Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος όχι μόνο χαιρέτισε «την αύξηση των ιδίων πόρων που έγινε από την ΕΕ για να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά τους βρήκε και λίγους, λέγοντας πως «προφανώς δεν αρκούμαστε σε αυτήν την αύξηση των ιδίων πόρων, ζητάμε πολύ περισσότερα». Για το δεύτερο μέρος, αλλά και συνολικά για το νομοσχέδιο, επιφυλάχθηκε επί της αρχής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ειδικού αγορητή του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτήρισε «προβληματικό» το να «λες επιφυλάσσομαι» μπροστά στην τόσο «θετική απόφαση της ΕΕ».

Ηταν τόση η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων προς την κυβέρνηση, που ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δεν βρήκε να πει και πολλά, πέρα από κάποιες διευκρινίσεις απέναντι στις «χρήσιμες σκέψεις που ακούστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ - προφανώς και στο φόντο των γενικότερων διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα - εξήρε τη στάση του Ανδ. Λοβέρδου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ