Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου

Δεν θα περάσει η απαγόρευση της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Eurokinissi

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε νωρίτερα απ' το βήμα της Βουλής υπερασπιστεί την κυβερνητική πρόθεση για να μην πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου με πρόσχημα την πανδημία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Και βέβαια τελειώνοντας θέλω να σημειώσω το εξής, κύριε Μητσοτάκη, όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσοι ζητάμε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Εχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από πού κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του '74 εκλέχτηκε και το πρώτο έστω αστικό Κοινοβούλιο μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το '66 - '68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κ.λπ.

Ομως, σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ' αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ' αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά από χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Γιατί το κάνετε όμως αυτό; Το κάνετε αφενός για να ενοχοποιήσετε το λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα της ομιλίας σας σήμερα και γι' αυτό το συνδυάσατε και μάλιστα απ' την πρωτολογία σας, χωρίς να έχει θιχτεί από κανέναν άλλον. Και το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του. Δεν μπορείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε κανένα, ούτε εδώ μέσα ούτε έξω απ' αυτήν την αίθουσα.

Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Βγήκατε, για παράδειγμα, και πανηγυρίσατε όλοι σας για την εκλογή Μπάιντεν και "πριν αλέκτορα φωνήσαι" έσκασαν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλύπτει πλήρως την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, του Ερντογάν. Οσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, στους τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους δηλαδή όσοι πρωταρχικά ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.

Οσο για τις απαγορεύσεις αυτές να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και, μάλιστα, σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ' το κόμμα σας το ίδιο».

Η απαγόρευση δεν θα περάσει

Στη δευτερολογία του, ο Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας στα όσα είχε πει προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει τα αναγκαία και αυτονόητα μέτρα, επιτέθηκε σε μαθητές, γονείς, στους πάντες όσους διεκδικούν μέτρα προστασίας και συνέχισε:

«Επιτίθεστε τώρα και σε όλους οι οποίοι, ιδιαίτερα σε μας, προς το ΚΚΕ απευθυνθήκατε που, τηρώντας όλα τα μέτρα, θέλουν να τιμήσουν για μια ακόμα φορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πριν προλάβει μάλιστα να κατέβει απ' το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κυκλοφόρησε η είδηση της παρέμβασης του εισαγγελέα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δίνει μια ηρωική, μια τιτάνια μάχη, για το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος βέβαια θα γίνει και συμβολικά και με όλα τα μέτρα προστασίας κ.λπ. κ.λπ., και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά όλα αυτά. Εκεί φτάσατε λοιπόν;

Και μη μου πείτε δεν στείλατε εσείς τον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας πήρε πρωτοβουλία. Οι εισαγγελείς ακούνε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ακούνε και τα διάφορα παπαγαλάκια της που εγκαλούν τον κόσμο, τους αγωνιζόμενους γιατρούς, όλους αυτούς δηλαδή που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα χωρίς τα απαιτούμενα μέσα και υποδομές που είναι δική σας αποκλειστικά ευθύνη να το λύσετε.

Τι ακριβώς κάνετε; Ξεκινάτε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, σε εργατικά σωματεία, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις, και είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, για τον γιορτασμό, την πορεία του Πολυτεχνείου;

Οπως αποδεικνύεται το πρόβλημά σας είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού, που φέτος τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Και αφήστε τις οδηγίες και το κούνημα του δαχτύλου προς το ΚΚΕ για το ποιος τηρεί ή δεν τηρεί το νόμο. Με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", με διάφορες Υπουργικές Αποφάσεις έρχεστε και υλοποιείτε και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικούς νόμους. Δεν είναι καν ούτε αυτό το πνεύμα ούτε το γράμμα του νόμου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Κι αλήθεια, εδώ που τα λέμε, για ποιο νόμο μιλάμε; Το νόμο αυτό που σας επέβαλε η βρετανο-γερμανική εταιρεία, αυτός ο τεράστιος όμιλος, η πολυεθνική για τον Τουρισμό και τα ταξίδια και τον υλοποιήσατε στον τομέα του Τουρισμού με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα;

Τα ίδια λέγατε για όλες τις κινητοποιήσεις, για όλες τις διεκδικήσεις και για την Πρωτομαγιά. Τα ίδια μας λέγατε πριν γίνει και μετά όλοι, εκτός από σας βέβαια, έδιναν συγχαρητήρια στο ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ.

Τώρα βέβαια θέλετε να πάρετε εσείς συγχαρητήρια απ' τον Αμερικάνο πρέσβη. Και προφανώς γι' αυτό το ανεβάσατε πάρα πολύ αυτό το ζήτημα σήμερα χωρίς να έχει κανένα νόημα ούτε καμία βάση διότι και οι γιορτασμοί θα γίνουν και τα μέτρα όλα θα τηρηθούν που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απαγόρευση μόνο δεν θα περάσει!».

Χυδαιότητες από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στη χυδαιότητα της χρέωσης στο οργανωμένο εργατικό κίνημα της ευθύνης για τη μετάδοση του κορονοϊού κατέφυγε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αξιώνοντας ουσιαστικά να μπουν στο «γύψο» οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Εφτασε μάλιστα να χαρακτηρίζει την πορεία του Πολυτεχνείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ «πορεία προς τις ΜΕΘ», αναπαράγοντας την προβοκάτσια που μέρες τώρα διακινούν οι υπουργοί του, ότι τάχα μια τέτοια πορεία είναι «γιορτή για φέρετρα»... Σε μια απέλπιδα προσπάθεια συκοφάντησης της αντιιμπεριαλιστικής πορείας, προφανώς για λογαριασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «στρατηγικών συμμάχων» του, κατηγόρησε για «εγκληματική στάση» όσους θέλουν να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς ρισκάρουν, όπως είπε ξεδιάντροπα, «να μετατρέψουν μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου».

Στη συνέχεια, με λόγια που θυμίζουν άλλες εποχές, ζήτησε προσωπικά από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το ίδιο το Κόμμα να συμμορφωθούν ...προς τας υποδείξεις και να ...«δηλώσουν» πως «δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πορεία» και «δεν θα παρακινήσουν κανέναν» να συμμετάσχει. Η απάντηση βέβαια ήρθε άμεσα από τον Δ. Κουτσούμπα, που του φώναξε από τα έδρανα «Ντροπή σας!», χωρίς βέβαια να δείχνει ο Κυρ. Μητσοτάκης συναίσθηση των λεγομένων του.

Ακόμα πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, όπου, εκτός από επικλήσεις «εθνικής ενότητας», εξαπέλυσε ευθέως απειλές κατά του Κόμματος για διώξεις λέγοντας ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους» και ότι δεν εξαιρείται «από τη συνολική εφαρμογή των νόμων».

Τα άλλα κόμματα

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος πρέπει να γίνει σεμνά και μετρημένα», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, αβαντάροντας την κυβέρνηση, και προσθέτοντας ότι ο εορτασμός πρέπει να γίνει «με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα με περιορισμούς».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ενημέρωσε ότι θα κάνει πορεία με 9 άτομα του κόμματός του για να μη γίνει συνωστισμός.

«Να εφαρμοστεί ο νόμος» για την απαγόρευση πορειών και εκδηλώσεων για τις 17 Νοέμβρη απαίτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ευθυγραμμιζόμενος με την κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ