Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ασχολήθηκε με το Πολυτεχνείο...

Με την πορεία του Πολυτεχνείου είπε να ασχοληθεί μετά από πολλά χρόνια και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και τα παπαγαλάκια της, για να δώσει κι αυτή «κλότσο να γυρίσει» στο παραλήρημα ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Ετσι, με χτεσινή της ανακοίνωση, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ καλεί «τους φοιτητικούς συλλόγους (...) ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου να τιμήσουν αυτή την ημέρα μνήμης χωρίς να πραγματοποιήσουν πορείες και μαζικές εκδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν συνωστισμό διακινδυνεύοντας την υγεία όλων μας».

Και στην προσφιλή της τακτική, ανακατεύει μέσα τη δημοκρατία, τον φασισμό («οποιουδήποτε χρώματος» προφανώς) και τον αγώνα για να ...«κερδίσουμε τη ζωή και την υγεία μας» (!).

Προσπερνώντας την ειρωνεία του πράγματος, αφού η ΔΑΠ, που φιλοδοξεί να «κατεβάσει ρολά» στο Πολυτεχνείο, δεν είχε τίποτα πυρετώδεις προετοιμασίες τα προηγούμενα χρόνια για την επέτειο, περνάμε στην ουσία:

Σχόλιο πρώτο:

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ σε ποια χώρα ζουν και σπουδάζουν; Ποια νοσοκομεία επισκέπτονται; Γιατί, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ο φόβος που νιώθουν για αγωνιστικές παρεμβάσεις και η ...αφοβία τους για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, σε χώρους δουλειάς ή για το γεγονός ότι το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει, χωρίς να έχουν μπει στον κόπο να πουν μια κουβέντα μήνες τώρα, ενώ σε τοποθετήσεις τους στα ΔΣ φοιτητικών συλλόγων λένε πως είναι υπερβολές!

Σχόλιο δεύτερο:

Η «δημοκρατία» που επικαλείται η νεολαία της ΝΔ είναι περίεργο πράγμα... Δεν χωράει τη διοργάνωση της πορείας του Πολυτεχνείου από συλλογικούς φορείς που έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οπως δεν χωράει εδώ και 8 μήνες την οποιαδήποτε διεκδίκηση φοιτητών, αφού όπως λέει «είναι γκρίνια», που δεν στηρίζει την «προσπάθεια της κυβέρνησης».

Σχόλιο τρίτο:

Αφού αποφάσισε να τα βάλει με «φασίστες οποιουδήποτε χρώματος», ας ξεκινήσει από στελέχη της, εκπροσώπους και υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά της... Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ: Στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν καμπάνια με εθνικιστικά συνθήματα, ρατσιστικά σχόλια, αντικομμουνιστικό οχετό κ.ά.

Φυσικά δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τις δυνάμεις της ΝΔ στα πανεπιστήμια, που νιώθουν «δικαιωμένες» που οι σχολές αντί για καθηγητές θα έχουν αστυνόμους, αντί για βιβλία κάρτες εισόδου και αντί για υποδομές κάμερες!

Ο,τι και να κάνουν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές τους μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, η πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί. Με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα θα ακουστούνε δυνατά! Οπως δυνατά θα ακουστούν και οι διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, των νοσοκομείων, της Εκπαίδευσης.


Χ.

Το ημερολόγιο... μιας εξέτασης για την Covid-19

Το πώς έχουν καταντήσει με τα χρόνια το δημόσιο σύστημα Υγείας όλες οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό. Λες όμως, δεν μπορεί, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση των εξετάσεων για το συγκεκριμένο ιό, κάπως καλύτερα θα είναι. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός ότι είμαστε πανέτοιμοι...

Και τελικά πόσο έξω πέφτεις... Υπάρχουν εξάλλου τα χίλια δυο παραδείγματα με τις μάσκες, τα παγουρίνια, την τηλεκπαίδευση και άλλα τόσα.

Λίγα δέκατα και είναι αρκετά για να ξεκινήσει η περιπέτεια της ζωής σου. Ξεκινάς παίρνοντας το Κέντρο Υγείας της περιοχής σου για να σου κλείσουν ραντεβού. Η απάντηση που παίρνεις είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν είναι κέντρο αναφοράς Covid-19 και ενημερώνεσαι ότι πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο ΚΥ Ηλιούπολης που είναι. Λες, εντάξει, ένα τηλέφωνο ακόμα και παίρνεις, ξαναπαίρνεις... 3 αριθμοί τηλεφώνων υπάρχουν, κάποιον θα βρω, τους παίρνεις τον έναν μετά τον άλλον. Σύνολο δεκάδες τηλέφωνα χωρίς απάντηση.

Αναρωτιέσαι, να ξαναπάρεις αύριο; Θα είναι αλλιώς ή θα είναι μια από τα ίδια; Τελικά παίρνεις τηλέφωνο ένα από τα 5ψήφια με χρέωση πάνω από 1 ευρώ... γιατί για να κλείσεις τελικά ραντεβού στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να πληρώσεις. Επόμενο ραντεβού; 8 μέρες αργότερα! Σε άλλο Κέντρο Υγείας κοντά; 7 μέρες αργότερα. Μα γιατί να κάνεις καν τεστ αν μέχρι να πάρεις τα αποτελέσματα, είτε θα έχει περάσει είτε θα σου έχουν κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο γιατί χειροτέρεψες; Για να μην τα πολυλογώ, τελικά κλείστηκε ραντεβού στο ΚΥ Αλεξάνδρας για 2 μέρες μετά και για εμένα και για τη γυναίκα μου.

Ερχεται η μεγάλη μέρα. Μπαίνεις μέσα στο αμάξι μαζί με τη γυναίκα σου και το 7 μηνών μωρό σου, για να πας να κάνεις πια αυτές τις εξετάσεις. Προφανώς παίρνεις το μωρό μαζί σου γιατί δεν ξέρεις αν έχεις τον ιό, εξάλλου πού να το αφήσεις με την καραντίνα; Φτάνεις στο Κέντρο Υγείας στην ώρα που σου έκλεισαν ραντεβού και αντικρίζεις να συμβαίνει ο κακός χαμός από συνωστισμό και στις 3 ουρές που είχε. Η ουρά για άλλες εξετάσεις, η ουρά για τεστ Covid-19 χωρίς συμπτώματα και η ουρά για τεστ Covid-19 με συμπτώματα. Στήνεσαι και εσύ στην ουρά για να δώσεις τα στοιχεία σου, ενώ παράλληλα ακούς βήχα αριστερά και δεξιά σου. Μετά τα στοιχεία περιμένεις να σε φωνάξουν, στον ίδιο χώρο με καμιά εικοσαριά ασθενείς. Τελικά καταλήγεις να περιμένεις μιάμιση ώρα, με τη γυναίκα και το μωρό στο αμάξι. Ακόμα και αρνητικό να βγει το τεστ... μήπως πρέπει να το ξανακάνουμε γιατί ήρθαμε σε επαφή για μιάμιση ώρα με ανθρώπους που νοσούν; Πού να μην υπήρχε και το αυτοκίνητο... με τα ΜΜΜ το ταξίδι θα ήταν ακόμα καλύτερο. Η συνέχεια μάλλον στην παραλαβή των αποτελεσμάτων.

Το χρονικό αμείλικτο, αλλά τελικά τι φταίει γι' αυτήν την κατάσταση; Είναι ο ανάδρομος Ερμής ή το κακό ριζικό μας; Μήπως τελικά φταίει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αβαντάρουν την ιδιωτική Υγεία, ρημάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια για να αυγαταίνουν τα κέρδη της; Οι άνθρωποι δεν θα μπουν ποτέ πάνω από τα κέρδη σε αυτό το σύστημα και η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η καλύτερη απόδειξη. Ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση του αγώνα για την υγεία του λαού με απεργία στις 26 Νοέμβρη.

ΥΓ1: Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό ήταν ευγενέστατο και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι όμως λίγοι και αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τις προηγούμενες που δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό.

ΥΓ2: Ο κόσμος φορούσε τη μάσκα του και προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις, απλά δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να περιμένεις να φωνάξουν το όνομά σου και να μην είσαι εκεί. Αντίστοιχα βαραίνει τις κυβερνήσεις το γεγονός ότι δεν οργανώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.

ΥΓ3: Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση για να αποφύγει κάποιος αυτόν τον «Γολγοθά», να τα «σκάσει» σε μια ιδιωτική κλινική (80 - 120 ευρώ κοστίζει το τεστ). Γι' αυτούς δουλεύει άλλωστε και η κυβέρνηση. Αν η δημόσια Υγεία δεν είχε προβλήματα... πού θα έβρισκε πελάτες η ιδιωτική;


Ενας πιθανός ασθενής

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος lockdown στα σχολεία

Τι κι αν μήνες τώρα προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση ότι πρέπει:

 • να ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς,
 • να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ,
 • να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε πλοία και αεροπλάνα,
 • να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ για τον κορονοϊό σε μαζικούς χώρους όπως οι βιομηχανίες και τα σχολεία...

Τι κι αν σε όλους τους τόνους θέταμε στο υπουργείο Παιδείας επιτακτικά τα ζητήματα:

 • της μείωσης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, εξασφαλίζοντας περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς,
 • της πρόσληψης καθαριστριών πλήρους ωραρίου για να τηρηθούν οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές καθαριότητας...

Τι κι αν τονίζαμε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να περάσουμε σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης πρέπει:

 • να παρασχεθούν έγκαιρα, ισότιμα και δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς επαρκή μέσα για την τηλεκπαίδευση (όπως τάμπλετ ή Η/Υ, γραφίδες), να εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο,
 • να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης από κρατικό επιστημονικό φορέα και να παρέχονται στους εκπαιδευτικούς πιστοποιημένα εκπαιδευτικά λογισμικά για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης...

...του κάκου!

Η κυβέρνηση, πιστή στη στρατηγική του κεφαλαίου, που θεωρεί την παιδεία κόστος, άφησε έκθετα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών! Εκλεισε άρον - άρον τα σχολεία, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, και χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα, «ξεκίνησε» την τηλεκπαίδευση. Αποτέλεσμα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν δύο μέρες τώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, να μη λειτουργεί η «παρεχόμενη» πλατφόρμα, να πέφτουν οι συνδέσεις, να μη γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι έχουν πρόσβαση κι έτσι να χάνονται πολλές εκπαιδευτικές ώρες!

Το μόνο μέλημα του υπουργείου το προηγούμενο διάστημα ήταν πώς θα φροντίσει να μπαίνουν απουσίες στους μαθητές που δεν θα παρακολουθούν τα τηλεμαθήματα (λες και όλοι έχουν τα μέσα για να μπουν!) και πώς θα επιβάλει με το έτσι θέλω να θεωρηθεί ότι μέσα σε αυτές τις προβληματικές συνθήκες η ύλη των μαθημάτων προχωρά κανονικά!

Ως εδώ! Τώρα να παρθούν μέτρα, πριν έχουμε κι άλλη κουτσή εκπαιδευτική χρονιά!

 • Μέτρα για την ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση μαθητών - εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη).
 • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όταν αυτό πραγματοποιηθεί.
 • Μείωση - προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις που κλείνουν και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχτεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν ανοίξουν τα σχολεία.
 • Να μην προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών, εφόσον δεν εξασφαλίζονται με καθολικό τρόπο τα τεχνολογικά μέσα για την τηλεκπαίδευση.

Καλούμε μαθητές - εκπαιδευτικούς - γονείς να διεκδικήσουν μαχητικά ό,τι είναι απαραίτητο για να στηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, να μην επιτρέψουμε κι άλλη υποβάθμισή της!

Στεκόμαστε δίπλα στον συμμαθητή, στον μαθητή, στο παιδί μας!

Και μέσα στην καραντίνα έχουμε φωνή!


Παναγιώτης ΜΕΡΤΙΚΑΣ
Εκπαιδευτικός, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org