Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση στο φόντο της δραματικής μείωσης στα χειρουργεία

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποίηση έξω από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λευκάδας από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στο μεταξύ, στην αναμονή μένουν εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί στο ΠΓΝΙ. Η χρόνια υποστελέχωση του νοσοκομείου και οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των κλινικών Covid οδηγούν σε μείωση 70% - 80% των χειρουργικών αιθουσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινό πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί, οι αίθουσες από 10 κάθε μέρα μειώθηκαν σε 2 τη Δευτέρα 9/11 και σε 3 τις υπόλοιπες μέρες μέχρι σήμερα Παρασκευή. Την εικόνα ολοκληρώνουν η μείωση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων κατά 50% και η συρρίκνωση κλινικών με τη μεταφορά και συστέγασή τους για να ανοίξουν οι 3 ΜΕΘ Covid.

Στο ΠΓΝΙ μάλιστα το 55% των ασθενών είναι από νόμους εκτός Ιωαννίνων, καλύπτοντας χειρουργικές ανάγκες όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Οι εξειδικευμένες δε χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο του ΠΓΝΙ δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε το χειρουργείο του Νοσοκομείου Φιλιατών και ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις, καθώς νοσηλεύτρια που συμμετείχε στα χειρουργεία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Πρέβεζα: Μαχητική απάντηση στην επιχείρηση φίμωσης

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας επιχείρησε να τρομοκρατήσει υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, απαιτώντας να πάρουν πίσω την υπογραφή τους από κείμενο διαμαρτυρίας που διακινούσαν συνάδελφοί τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας και στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η διευθύνουσα χρησιμοποιεί την ιδιότητά της για να δείξει το μένος της σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Επειδή η σιωπή της διοίκησης του νοσοκομείου απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να ερμηνευτεί, ζητάμε από τον διοικητή του νοσοκομείου να πάρει θέση».

Το ίδιο το κείμενο που υπογράφουν ήδη πάνω από 40 υγειονομικοί είναι αποκαλυπτικό της επικίνδυνης κατάστασης: Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μας κατόπιν προφορικής εντολής του διοικητή κ. Σκανδάλη στους εφημερεύοντες ιατρούς, χωρίς τη συναίνεσή τους. Νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, στον ίδιο όροφο με την Παιδιατρική και την Καρδιολογική κλινική. Το ιατρικό προσωπικό που ασχολείται με τη θεραπεία και την παρακολούθησή τους είναι το ίδιο προσωπικό που επισκέπτεται πλέον και τη Χειρουργική και την Καρδιολογική κλινική, όπου φιλοξενούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς της Παθολογικής (...) Στο νοσοκομείο 11 ημέρες το μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ενώ δεν υπάρχει ούτε πνευμονολόγος, ούτε και φυσικοθεραπευτής. Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Στην Αχαΐα

Με κινητοποίηση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκπρόσωποι συνδικάτων, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΠ απαίτησαν μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με κρατική χρηματοδότηση και εξασφάλιση νέων κρεβατιών ΜΕΘ. Οπως επισημαίνουν, η πληρότητα στα κρεβάτια και τις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων του νομού ξεπερνά το 80% (4 στις 6 κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ, 2 στις 3 στον Αγ. Ανδρέα).

Κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο Αιγίου, από την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου και φορείς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org