Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Με όλα τα μέτρα προστασίας ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου

Ενισχύεται από την κυβέρνηση η συζήτηση περί «απαγόρευσης» με πρόσχημα την πανδημία

ΜΕΤΡΟ

Τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, προετοιμάζουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο απαιτηθεί.

Ετσι δίνουν απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις να μη γίνει η πορεία, με πρόσχημα την πανδημία. Στις «ανακοινώσεις» μάλιστα που έκαναν τις προηγούμενες μέρες υπουργοί της κυβέρνησης, που έφτασαν να κατηγορούν διαδηλωτές ότι «θα είναι υπεύθυνοι για φέρετρα», χτες προστέθηκε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή (βλ. σελ. 7). Η κυβέρνηση συνεχίζει στην προπαγάνδα της να χαρακτηρίζει την πορεία του Πολυτεχνείου «γιορτή» και να την κάνει έναν αχταρμά με θρησκευτικές τελετές, εθνικές επετείους και άλλες εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι όπως δεν έγιναν αυτές, έτσι δεν θα γίνει και το Πολυτεχνείο.

Θυμίζουμε ότι στην πορεία ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 - 1974), η ΕΕΔΥΕ (βλ. δίπλα) και άλλοι φορείς.

Με ανακοινώσεις τους και άλλες παρεμβάσεις διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι οι σχεδιασμοί της να επιβάλει «σιωπητήριο» στους αγώνες θα πέσουν στο κενό, ενώ είναι πασιφανής η προσπάθειά της να μη γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου όχι για την προστασία της υγείας, αλλά γιατί την ενοχλεί το περιεχόμενό της, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό της μήνυμα. Αυτό της αντιπαράθεσης με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τους οποίους είναι πολύ χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση του State Department.

Κλιμάκωση του αυταρχισμού με εισαγγελικές παραγγελίες

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που μεταξύ άλλων γνωστοποιούσε τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας θα συγκεντρωθεί υλικό από δηλώσεις συνδικαλιστών της ΕΝΙΘ και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Με δηλώσεις της, πάντως, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δ. Κατσίμπα, χτες σημείωσε ότι το αν και το πώς θα γίνουν οι αγωνιστικές εκδηλώσεις θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες των ημερών. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις δεν είναι εορταστικές, είναι αγωνιστικές κι εμείς έχουμε μείζονα λόγο να αγωνιστούμε αυτήν τη στιγμή, να διεκδικήσουμε για την υγεία του κόσμου, για την ασφάλεια του κόσμου και για την ασφάλεια τη δική μας».

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στο Παράρτημα. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις 5 μ.μ. στη Μαίζωνος και Κολοκοτρώνη, με όλα τα μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ