Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκθεση - μοχλός

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, που δημοσιοποιήθηκε χτες, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιεχόμενό της, αποτελεί έναν επιπλέον μοχλό πίεσης για εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του γενικότερου ευρωατλαντικού σχεδιασμού για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή.

Δίνει ταυτόχρονα ένα ηχηρό χαστούκι στο «αφήγημα» της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, που παρουσιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγυητές» τάχα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ο ρόλος τους είναι ακριβώς αντίθετος και αυτό επιβεβαιώνει η έκθεση των Αμερικανών.

Θυμίζουμε ότι η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο από τις υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προβλέπονταν στον νόμο «East Med Act», που προτάθηκε από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και εγκρίθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο τον περασμένο Δεκέμβρη.

Με τον νόμο αυτό προωθείται η στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ με την τριμερή Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, στον ενεργειακό και στον στρατιωτικό τομέα, δίνεται χρηματοδότηση σε Ελλάδα και Κύπρο για «αμυντικούς σκοπούς» και αίρεται το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο νόμος «East Med Act» προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, ενισχύει το αμερικανικό «αποτύπωμα» συνολικά στην περιοχή και δεν έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ψήφισή του από την αμερικανική Γερουσία, επί κυβέρνησης ΝΔ, προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στα αστικά κόμματα και επιτελεία στην Ελλάδα.

Ερμηνεύτηκε τότε ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στην Κύπρο για τα αμερικανικά συμφέροντα και ως «άδειασμα» στην Τουρκία, την οποία και τότε παρουσίαζαν ως «απομονωμένη» και «στριμωγμένη από τη διεθνή κοινότητα».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα του αμερικανικού νόμου και κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Προειδοποίησε ότι αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για την προώθηση της ευρωατλαντικής πολιτικής στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και δρα σαν καταλύτης για επικίνδυνα σχέδια, που στο βάθος έχουν τη συνεκμετάλλευση και τη συνδιαχείριση της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου, με ευρωατλαντική εποπτεία.

Και βέβαια, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται η αναγόρευση των ΗΠΑ σε «άγρυπνο φρουρό» του Αιγαίου, για την καταγραφή των χιλιάδων τουρκικών παραβιάσεων που γίνονται κάθε χρόνο, όταν το ΝΑΤΟ θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» για τις «συμμαχικές» δυνάμεις, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα.

Ακριβώς αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τώρα η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας αδυναμία τάχα να διακρίνει τι συνιστά παραβίαση από την πλευρά της Τουρκίας, επειδή οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τον ελληνικό εναέριο χώρο με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι η Ελλάδα!

Μάλιστα, από τον τρόπο που απαντάει «άτυπα» το ελληνικό ΥΠΕΞ στις αμερικανικές αιτιάσεις για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, προκύπτει ότι η αμερικανική έκθεση ανοίγει και θέμα συνόρων (!), δείχνοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο ρόλος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και η πολιτική εμπλοκής στα σχέδιά τους, που ακολουθούν όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις.

Στο διά ταύτα, επικαλούμενη τη «θολή εικόνα» στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, η έκθεση «σπρώχνει» προς μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία, με ανοιχτή ατζέντα, όπως επιδιώκει άλλωστε η τουρκική αστική τάξη, ανοίγοντας ζητήματα κυριότητας σε νησιά του Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης κ.ά.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους ΕυρωΝΑΤΟικούς συμμάχους της αστικής τάξης και ότι τα δικά της συμφέροντα, που υπηρετεί η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, δεν τέμνονται πουθενά με τα δικά του.

H έκθεση αυτή είναι ένας ακόμα ζωντανός και επίκαιρος λόγος για να πραγματοποιηθεί η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, με όλα βεβαίως τα μέτρα προστασίας. Να καταγγελθεί η στάση των ΗΠΑ, να ακουστεί δυνατά η ανάγκη απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Είναι βεβαίως, από την άλλη, ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις στις ΗΠΑ και στην πρεσβεία τους, απειλώντας και αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να απαγορεύσει την πορεία, επικαλούμενη την πανδημία. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ