Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η κρισιμότητα των αιτημάτων των υγειονομικών, σωματείων και φορέων, απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, αναδείχθηκε στις κινητοποιήσεις στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο εμφανίζει πληρότητα 95% (19/20) στις ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα υψηλή είναι η πληρότητα και στις απλές κλίνες Covid. Δεκάδες υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία στο 20%, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Στην Καρδίτσα, στις ομιλίες της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Μ. Τέτσιου και του γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ε. Γάζου αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες ελλείψεις και οι συνέπειες από τα «μπαλώματα», όπως π.χ. στη νέα Πνευμονολογική κλινική, που στελεχώθηκε με γιατρούς και προσωπικό που αποσπάστηκε από τις Μονάδες Εντατικής του Νοσοκομείου, αποδυναμώνοντάς τες.

Στον Βόλο αναδείχθηκε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν αποκλειστικά νοσηλευτές για τις κλινικές Covid, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων στα τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς, το προσωπικό καθαριότητας καθαρίζει στην κλινική Covid και έπειτα μπορεί να μεταβεί σε άλλο τμήμα για να συνεχίσει...

Στα Τρίκαλα, όπου 12 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Β. Τάσιος, ανέφερε πως από χτες αφαιρούνται κρεβάτια από την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την Πνευμονολογική και την Παιδιατρική, με στόχο η κλινική Covid-19 να φτάσει τα 60 κρεβάτια, καθώς μέχρι χτες ήταν κατειλημμένα τα 42 από τα 45. Οι υγειονομικοί απαίτησαν μεταξύ άλλων να εξοπλιστεί και στελεχωθεί άμεσα το παλιό Γενικό Νοσοκομείου του νομού.

Οριακή κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου

Στο μεταξύ, στη Λάρισα, μαζί με την ασφυκτική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, οριακή είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, όπως επιβεβαιώθηκε σε χτεσινή σύσκεψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας με εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας.

Εκτός από την ακραία υποστελέχωση, οι λοιπές μεγάλες ελλείψεις συμπληρώνουν το παζλ: Υπάρχει έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τα ΚΥ Ελασσόνας, Φαρσάλων και Αγιάς δεν διαθέτουν μεταφερόμενο προκατασκευασμένο δώμα για την εξέταση αρρώστων υπόπτων για Covid-19 και δειγματοληψίες βιολογικού υλικού. Εκτός του ΚΥ Ελασσόνας, τα ΚΥ Φαρσάλων, Τυρνάβου, Αγιάς και Γόννων δεν διαθέτουν βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Στο ΚΥ Φαρσάλων η βλάβη του πεπαλαιωμένου εμφανιστηρίου του Ακτινολογικού Εργαστηρίου δεν επιτρέπει τη διενέργεια ακτινογραφιών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org