Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δυνατό μήνυμα από υγειονομικούς, συνδικάτα και φορείς για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΑΤΤΙΚΟΝ
ΑΤΤΙΚΟΝ
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι τα αιτήματα που κυριάρχησαν χτες στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικοί, μαζί με εργατικά συνδικάτα και φορείς απαίτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω και τώρα τα κρίσιμα μέτρα που ζητούν από την πρώτη στιγμή για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μαχητική συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»

Τη μάχη σε δύο μέτωπα, ενάντια στον ιό, αλλά και στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κυβερνητική πολιτική, ανέδειξαν με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Με μια φωνή, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στη σίτιση, απαίτησαν: «Προσλήψεις. Αυξήσεις. Ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

«Δίνουμε καθημερινά τη μάχη απέναντι στον ιό χωρίς επαρκές προσωπικό, μέσα προστασίας και κλίνες ΜΕΘ», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και υπεύθυνος της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων Γιατρών. Αναφέρθηκε στα 26 θετικά κρούσματα στο προσωπικό και στους 73 εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες, επιτείνοντας την έλλειψη προσωπικού. «Δεν υπάρχουν εφεδρείες. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση», επισήμανε και υπογράμμισε: «Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Οπλα για να αντιπαλέψουμε την πανδημία».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ηθικός. Οι υγειονομικοί σώζουν το λαό, όταν το κεφάλαιο κερδοσκοπεί πάνω στην πανδημία», σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας.«Εδώ και 8 μήνες, τα σωματεία του κλάδου, η ΟΕΝΓΕ προειδοποιούσαν, φώναζαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, για τα τεστ που δεν γίνονταν... Δεν εισακουστήκαμε. Και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, επαναφέρει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης!».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και άλλα μέλη του ΔΣ του σωματείου, αναδεικνύοντας ότι 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο.

Στις συνθήκες εργασίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ΜΕΘ covid, αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Αννα Καλούρη, εργαζόμενη σε τέτοια μονάδα, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Η απόφαση του υπουργείου για μετακινήσεις προσωπικού, σημείωσε, είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε τα νοσοκομεία.

«Δεν φτάνει που δίνουμε τη ζωή μας εδώ μέσα... αλλά ούτε στα ΒΑΕ δεν μας έχουν εντάξει», λέει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» η Κωνσταντίνα, εργαζόμενη τραυματιοφορέας.«Διπλοβάρδιες, δουλεύουμε πρωί - νύχτα (από 7 π.μ. έως στις 3 μ.μ. και μετά στις 11 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ.), δεν μπορούμε να δούμε ούτε τα παιδιά μας, ούτε τους γονείς μας». Η ίδια μάνα τριών παιδιών, εξαιτίας των βαρών, έχει χειρουργηθεί και στα δύο χέρια και μετά από 22 χρόνια δουλειάς λαμβάνει μισθό 840 ευρώ...

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Για το πρόβλημα της απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν οι πολλοί εργολαβικοί μάς μίλησε ο Αλέξανδρος, μάγειρας στο νοσοκομείο, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση μόνιμη τα τελευταία 5 χρόνια. Και για μισθό που, μετά από 12 χρόνια δουλειάς, με 6ήμερη εργασία είναι 700 ευρώ, ενώ οι τραπεζοκόμες με 5ήμερο παίρνουν μόλις 550 ευρώ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι τη λεωφόρο Β. Σοφίας, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα πίσω από το πανό του σωματείου. Οπως σημείωσε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου, «οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγεία του λαού. Δεν κάνουμε πίσω όμως και από τον αγώνα και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν φτάσαμε εδώ επειδή έχουμε έναν αόρατο αντίπαλο, αλλά κι έναν ορατό εχθρό, που κόβει πρωτόκολλα, δικαιώματα, στερεί πόρους κι υποδομές από το ΕΣΥ που θα έπρεπε να έχουν δοθεί εδώ και πολλά χρόνια», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», έχοντας στο πλευρό του αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, απαιτώντας άμεσα μέτρα θωράκισης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι μόλις 1 κρεβάτι ΜΕΘ covid από τα 12, ήταν κενό μέχρι χτες το απόγευμα στο νοσοκομείο.

Σε κοινή συγκέντρωση προχώρησαν εργαζόμενοι, επικουρικοί και συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ των Νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Γεννηματά». Ηδη στο «Σωτηρία» η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ ξεπερνά το 80%. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ στο 50% των πνευμονολογικών κλινικών που έχουν ήδη κλείσει θα προστεθούν τις επόμενες μέρες κι άλλες, προκειμένου να μετατραπούν σε κρεβάτια covid. Εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά πνευμονολογικά νοσήματα έχουν μείνει στον αέρα.

Συγκέντρωση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», όπου διοικητικοί εργαζόμενοι στοιβάζονται σε μικρά γραφεία με μόνο «όπλο» μια μάσκα, ογκολογικοί ασθενείς δεν δικαιούνται τεστ, ο μοριακός έλεγχος γίνεται με χίλια ζόρια και στους εργαζόμενους. Πάνω από 60 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας, ενώ πάνω από 100 έχουν τεθεί σε καραντίνα...

Στο ΚΑΤ, όπου διαδήλωσαν φορείς της περιοχής μαζί με το Σωματείο του νοσοκομείου, διαρρέεται η επικείμενη μετατροπή του 1/3 των κρεβατιών ΜΕΘ (7 από τα 21) και των 7 κλινών ΜΑΦ, σε ΜΕΘ Covid, μειώνοντας τα κρεβάτια Εντατικής που προορίζονται για σοβαρά τροχαία κι άλλες χειρουργικές πράξεις.

Στο ΨΝΑ «Δαφνί» - μετά το κρούσμα σε εργαζόμενο της Ψυχιατρικής Κλινικής Θριασίου - οι εργαζόμενοι εφημερεύουν επί 5 συνεχόμενες μέρες, η πληρότητα στο νοσοκομείο έχει φτάσει το 120% και δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο, οι εργαζόμενοι μεταφέρουν ασθενείς στα διάσπαρτα κτίρια είτε με τα πόδια, είτε με δικά τους μεταφορικά μέσα. Πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκαν 3 θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα, όπου διαμένουν 20 ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Από την Κυριακή έχει γίνει μοριακός έλεγχος, ωστόσο η διοίκηση αρνείται να ενημερώσει το σωματείο.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας αποτυπώθηκαν τα τεράστια προβλήματα: Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες έχουν βρεθεί θετικοί πάνω από 30 υγειονομικοί, ενώ όλοι δουλεύουν μέχρι να βγει το τεστ. Από την πολυδιαφημισμένη εδώ και 5 μήνες «δωρεά» 12 κρεβατιών ΜΕΘ, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγ. Σοφία», Ιπποκράτειο, «Αλεξάνδρα», Λαϊκό, «Αγία Ολγα», «Ελπίς», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ