Σενάρια για αξιοποίηση χώρων όπως η ΔΕΘ, αλλά ούτε λόγος για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων
Εικόνες από το μέλλον, από τα όσα δηλαδή ενδέχεται να ζήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, αποτελούν οι πληροφορίες που διαρρέονται τα τελευταία 24ωρα για πιθανή ανάπτυξη κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ στο Βελλίδειο και ίσως σε άλλους χώρους της ΔΕΘ.
Κυβερνητικοί παράγοντες που κλήθηκαν να σχολιάσουν, όπως ο υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ), δηλώνουν ότι υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί από την κυβέρνηση ώστε και άλλοι χώροι να μετατραπούν σε μονάδες θεραπείας, όμως το χαρακτηρίζουν πολύ μακρινό σχέδιο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν ότι η χρήση τέτοιων χώρων θα είναι το τελευταίο μέτρο.
Η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα, δηλώνει ότι οι υποδομές της, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία. Τονίζει όμως ότι έως τώρα δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.
Πληροφορίες διακινούνται και για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ότι ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο (πυρηνικό καταφύγιο).
Με αυτά και με εκείνα στήνεται ένα σκηνικό «πολέμου», πάνω στις εγκληματικές ελλείψεις των νοσοκομείων, αλλά που χρησιμεύει και σε όσους θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες της πολιτικής τους γι' αυτήν την κατάσταση. Δείχνουν έτσι ως αιτία μόνο τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, ενώ το πρόβλημα είναι διαχρονικό, και τώρα εμφανίζεται σε όλο του το μεγαλείο, όπως συμβαίνει σε έκτακτες καταστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που διακινούνται τέτοια σενάρια, ούτε λόγος δεν γίνεται από την κυβέρνηση για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν το 2013 (Λοιμωδών και «Παναγία»). Και τα δύο αυτά νοσοκομεία έχουν αφεθεί να ρημάζουν ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις οξυγόνου. Στο Λοιμωδών μάλιστα υπάρχουν και κρεβάτια και το μόνο που λείπει είναι ο εξοπλισμός ταχείας διασωλήνωσης για μεταφορά σε ΜΕΘ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται η μεταφορά των κρεβατιών από το Λοιμωδών για τη μετατροπή χώρων στα λειτουργούντα νοσοκομεία σε θαλάμους νοσηλείας.
Επίσης, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ετοιμάζονται να αδειάσουν την Ψυχιατρική κλινική, για να μπαλώσουν με το προσωπικό της άλλες τρύπες... Συνολικά φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός να μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς των δημόσιων κλινικών Ψυχικής Υγείας της Θεσσαλονίκης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της πόλης. Ετσι, μετά τη μεταφορά των ασθενών της Ψυχιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, ξεκινά η μεταφορά των ασθενών της κλινικής του «Παπανικολάου» και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 20 Νοέμβρη θα ακολουθήσει και η μεταφορά των ασθενών από την Ψυχιατρική του «Παπαγεωργίου».
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εφημερίες του μήνα και οι νοσηλείες πολλαπλάσιου αριθμού ασθενών θα καλύπτονται από το ΨΝΘ, που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό.
Στα άλλα νοσοκομεία της πόλης η κατάσταση και χτες συνεχίστηκε εξίσου δραματική: Η μία μετά την άλλη οι κλινικές αδειάζουν από ασθενείς άλλων παθήσεων και μετατρέπονται σε κλινικές κορονοϊού, με δεκάδες νέα κρούσματα στους υγειονομικούς, με τις γνωστές ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, και με ολοένα και περισσότερους ασθενείς να οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές.
Χτες, το Ιπποκράτειο ξεκίνησε την εφημερία του χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Χτες επίσης μετακινήθηκαν στο Ιπποκράτειο και 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο. Οπως είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου, «δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι (προχτές) άλλα 50 - 60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5 - 10 κρεβάτια η καθεμία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο».
Στο «Παπαγεωργίου», χτες, 97 εργαζόμενοι ήταν σε καραντίνα (θετικοί και επαφές). Περίπου 10 άτομα τη μέρα βγαίνουν εκτός, με το προσωπικό να είναι πλέον στα όρια των αντοχών του. Στο μεταξύ, ήρθε επιπλέον εξοπλισμός ΜΕΘ προκειμένου να μπει σε λειτουργία, αλλά χωρίς επιπλέον προσωπικό.
Στον «Αγιο Παύλο» οι ειδικευόμενοι κάνουν 10 εφημερίες/μήνα για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει και επαρκής αριθμός στολών.