Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κόμβος» των ευρωατλαντικών ενεργειακών σχεδιασμών η χώρα

Συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη είχε χτες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Κατά το υπουργείο, στη συνάντηση «έγινε ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα συγκρότησης του διεθνούς οργανισμού EastMedGasForum (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου) και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδος - Αιγύπτου», η οποία, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πρακτικό τρόπο μέσα από την υλοποίηση διαφορετικών σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης προς όφελος των δυο χωρών, της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της ίδιας της ΕΕ», για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί και μεικτή τεχνική ομάδα, που θα εξετάσει «την εμβάθυνση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου τόσο στο εμπορικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διασυνδετήριων αγωγών Ενέργειας».

Νωρίτερα, έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιου για οικονομικά θέματα, Fatmir Bytyqi, με αντικείμενο «την εξέταση θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας» των δυο χωρών, σε συνέχεια και των συνεννοήσεων που είχαν γίνει πρόσφατα κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Τονίζεται, δε, αρμοδίως ότι «στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκε εκ νέου ο σημαντικός ρόλος που αποκτά η Βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή τόσο των Βαλκανίων όσο και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή μέσα κι από τέτοια σχέδια. Αλλωστε, πολύ χαρακτηριστικά, από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής βρίσκει την Ελλάδα να έχει κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη».

Στο πλαίσιο αυτό, χτες συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, καλύπτοντας την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση(2022-04-14 00:00:00.0)
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο μενού της «Στρατηγικής Συνεργασίας»(2019-11-07 00:00:00.0)
Η Ενέργεια «κρίκος» στο βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής(2019-08-10 00:00:00.0)
Διαβούλια με υπουργεία - κρίκους για τον αμερικανικό σχεδιασμό(2019-08-07 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» και «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον»(2019-07-23 00:00:00.0)
Στο «παζάρι» ενέργεια - ΑΟΖ - Κυπριακό(2013-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ