Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστική απάντηση απέναντι στη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, υγειονομικούς και άλλους μαζικούς φορείς

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Αγωνιστικά στέκονται σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης απέναντι στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη.

Στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων αγωνιστικών παρεμβάσεων, άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας διεκδίκησαν χτες οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έξω από τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου».

Την ίδια ώρα, Σωματεία Εργαζομένων στη Βιομηχανία πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων και ελέγχων στους χώρους δουλειάς, ενώ στη συνέχεια έκαναν εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζομένους για το πλαίσιο διεκδικήσεων.

Επίσης, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν παρέμβαση στο ΙΚΑ Βότση.

Η δράση των σωματείων συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με παρεμβάσεις σε χώρους του εμπορίου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης σήμερα 13, αύριο 14 και στις 16 Νοέμβρη οργανώνει εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ της πόλης. Τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στον ΕΟΔΥ, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Θεαγένειο Νοσοκομείο
Θεαγένειο Νοσοκομείο
Τα σωματεία θα συνεχίσουν δυναμικά τιμώντας την επέτειο της 17 Νοέμβρη, και θα οργανώσουν μέρα δράσης για την απαράδεκτη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις 19 Νοέμβρη. Ακολουθεί η απεργιακή κλιμάκωση στις 26 Νοέμβρη.

Στις πύλες των νοσοκομείων

Με πανό, πλακάτ και συνθήματα, οι υγειονομικοί απαίτησαν γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων «Λοιμωδών» και «Παναγία», την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη μαζική και επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή τεστ από τον ΕΟΔΥ και την αποσυμφόρηση ΜΜΜ, σχολικών αιθουσών και χώρων δουλειάς.

Κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που, λειτουργώντας με τη λογική κόστους - οφέλους, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να θωρακίσει νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας. Και ανέδειξαν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των συνεχών μετατροπών των κλινικών σε κλινικές κορονοϊού, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να μην έχουν πια πού να απευθυνθούν, ή να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα.

Αποκάλυψαν ότι οι περιβόητες προσλήψεις στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες και αναντίστοιχες με τις ανάγκες, που ήταν πολλαπλάσιες και πριν από την πανδημία, αλλά και την εξουθένωση των υγειονομικών, που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μέσα σε μια κατάσταση όπου πολλοί από αυτούς νοσούν, τίθενται σε καραντίνα, είναι σε ευπαθείς ομάδες και λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού ή βγαίνουν στη σύνταξη.

Στις άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων σωματείων και φορέων του νομού. Μίλησε ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί εκτός των ορίων ασφαλείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και ανέδειξε την αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ αλλά και τις απρόβλεπτες συνέπειες για τους χρονίως πάσχοντες, τις ευπαθείς ομάδες και τα διάφορα μη Covid έκτακτα και τακτικά περιστατικά.

Μαζί με τους υγειονομικούς, έξω από το Νοσοκομείο Κατερίνης βρέθηκαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Πιερίας και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία», στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΚ.

Και στο Νοσοκομείο Κατερίνης η μία κλινική μετά την άλλη μετατρέπονται σε Covid, ενώ η έλλειψη προσωπικού φαίνεται πλέον σε κάθε βήμα, με τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση την εντολή να μεταφερθεί ο φύλακας του νοσοκομείου για εργασία στα πλυντήρια, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που προέκυψε λόγω τεσσάρων κρουσμάτων στο χώρο.

Μαχητικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης στο Κιλκίς, στη Βέροια και στη Νάουσα, με τη μαζική συμμετοχή και των συμβασιούχων των νοσοκομείων.

Πρωτοβουλίες άλλων φορέων

Μέτρα για προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, με αιχμή την κατάσταση στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, διεκδικούν σωματεία και φορείς των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, που προετοιμάζουν σύσκεψη τις επόμενες μέρες, συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας Μηχανιώνας και Θέρμης.

Στην Πέλλα, μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, με ενίσχυση της ΠΦΥ, αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org